Sayfa Yükleniyor...
1 Mekan 1 Yemekte bugün sizler için Karşıyakanın köklü köftecilerinden olan Köfteci Erola konuk olduk
FADİME DUMLUPINAR
Sırf köfter üzerine kurulmuş bu mekanın sahibi Suat Akkınay. Karşıyakanın en meşhur köftecilerinden biri olan bu mekan Karşıyaka Melek Pasajında yer alıyor. Suat Akkınay bizlere mekan hakkında; İşletmemiz 1967 yılında babam Erol Akkınay tarafından kuruldu. Burası 1983 yılından beri ayakta olan bir yer. Yerimiz 1980 yılına kadar yazlık bir sinemaymış. O dönemlerde bizim işyerimiz ön cephesinde 1967 senesinde kuruluyor. Bunun öncesinde de mekan 40 yıl evveli İbrahim Akkınay tarafından kahveci dükkanı olarak kurulmuş. O günün şartlarında babam askerliğini bitirdiği için bir babadan oğula geçiş söz konusu oluyor. Dedemde babama mekanı kahveci olarak devir ediyor ancak babam gıda işi yapmak istediğini dedeme söylüyor. Aynı mekan bu sefer kahveci dükkanından köfteciye dönüştürülüyor. Bu süreç 1980 yılına kadar sürüyor. Daha sonrasında iş hanları Karşıyakaya yapılmaya başlandığı dönemde önce Ses İşhanına daha sonra Melek İş Hanına dönüştürülüyor. Biz o zamanlar kiracıydık. Melek İş Hanından arka kısımda yer sahibi tarafından bir yer veriliyor. 1983 yılından itibaren de şu an bulunduğumuz dükkandayız. 32 senedir bu dükkanda işletme olarak çalışıyoruz. Bende 1996dan beri babamın yanında çalışıyorum. 2nci kuşak olarak artık burayı babamda ben devir aldım. İşletme olarak 48 yıllık bir işletmeyiz. Mekanımız saat 11.30da servise açılıyor akşam saat 20.3a kadar açık. Haftada 6 gün çalışıyoruz. Pazar günleri kapalıyız.
TEK BRANŞ
Köfte üzerine kurulan bu mekanda 3 çeşit köfte yapılıyor ancak bunun yanında pekçok yan üründe sunuluyor. Akkınay, Köftelerimiz İnegöl, kaşarlı, acılı köfte olmak üzeri üç çeşit. Bunların hepsi İnegöl usulü. Soğuk olarak yanında piyaz, cacık, yoğurt, salata var. Köftenin yanı sıra tatlı olarak da İnegöl köftecileri tarzında sütlü kadayıfımız, Kemalpaşa tatlısı, üzüm şırası var. Tatlılarımızı tahin ve cevizle servis yapıyoruz dedi.
KALİTEDEN ÖDÜN VERİLMİYOR
Suat Akkınay, bu mekanı diğer köftecilerden nelerin ayırdığını sorduğumuzda ise şunu bizlere söyledi: Farklar zaman içerisinde ortaya çıkar. Biz 48 yıldır bu işi yapabiliyoruz. Demek ki 48 yıldır bu işi yapmamızı sağlayan gelip gidenlerden bir farkımız var. Genelde aldığımız ürünleri aynı yerlerden almaya çalışıyoruz. Ürünler nerede daha kaliteli, nitelikli ise oralardan almaya gayret gösteriyoruz. Kadayıfımızı Kütahyadan, fasulyemizi Erzincandan, zeytinyağımızı Akhisardan alıyoruz. Ana ürünümüz olan eti ise Menemen ovasının besicilerinden tercih ediyoruz. Bu da lezzetlerimizi aldığımız yerlerin sabit olması sebebi ile bize stabil bir başarı sağlıyor. Lezzetlerimizde yüzde beşlik bir dalgalanma oluyor. Ürünlerimizi kalitede ödün vermeden ufak dalgalanmalar ile müşterilerimize servis ediliyor.
İŞİN SIRRI GÜNCELLİK
Hijyen açısından ise Köfteci Erol çok başarılı bir mekan. Bu başarıyı Akkınay, şu şekilde anlattı: Hijyen uygulamaları ile devletin öngörmüş olduğu bir belge var. Bu belge hijyen belgesi bunun kursu görülüyor. Sektörümüzde çalışan kişiler bu belgeden almak zorundalar. Dönem dönem bu kursların tekrarı oluyor. Bizim sektörümüzde hat safhada yetişmiş bir personel bulunmadığı için boşta kalanların ilk fırsatı garsonluk oluyor. Bu bağlamda gelen kişilere biz belirli periyotlarla lokantacılar odasının düzenlediği kurslara yönlendiriyoruz. Bu kurallar kişilerin kendi şahsi hijyenlerinden tutunda yönetici statüsündeki kişilerin iş yerlerinde uyması gereken, uygulaması gereken hijyen kurallarına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Ben de bir işletmeci olarak bu kuralları düzenli olarak takip ediyor ve işyerimde uyguluyorum. İnternet üzerinden belli başlı talimatnameleri takip ederek kendimi sürekli hijyen konusunda da güncel tutuyorum.
Haber Merkezi