1 MEKAN 1 YEMEK

1 Mekan 1 Yemek’te bu hafta sizler için Bornova’da yeni açılan Ustam Kokoreç’teydik. İşletme sahibi Vedat Demircan’dan iyi kokorecin nasıl olması gerektiğine dair bilgiler aldık


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2015 09:06
  • Güncelleme Tarihi : 20.05.2015 09:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
1 MEKAN 1 YEMEK

FADİME DUMLUPINAR - Ustam Kokoreç’in işletmecisi Vedat Demircan, altı yaşından beri babasının yanında olduğunu belirterek, “Babam kendisi bağırsakçıdır. Benim bu işte bayağı bir tecrübem var aslında. Ustalığım bu konuda pek fazla yok ama toptancılıktan perakendeciliğe geçiş böyle başlamış oldu” dedi. Perakende olarak ilk mekanı Bornova’da açtıklarını belirten Demircan, “Burada kullandığımız bütün malzemeler bizim fabrikamızdan geliyor. Birçok ünlü kokoreççiye malzeme teminini biz yapıyoruz. Kokorecin taze olması çok önemlidir. Hayvanın eti değişir. Baktığınız zaman kuzu eti ile dana eti bir değildir. Bağırsakta da belli yörelerin kuzularının bağırsağı daha güzeldir. Balıkesir yöresinin bağırsağı çok güzeldir. Yöre belirlemek önemlidir çünkü her yerde aynı kalitede bağırsak çıkmaz” diye konuştu.

“KOKOREÇ HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMELİ”

Demircan, bu mesleğin genelde çok küçümsendiğini ama bu mesleğin çok ustalık gereken bir meslek olduğuna değinerek, “Ben bu dükkanı açarken bundan yola çıkarak açtım. Ben kokorecin hak ettiği değeri görmesi açısından önemli buluyorum. Benim annemden emdiğim sütün parası bile kokoreçten geldi. Özellikle İzmir’de kokoreç daha çok aranılan bir yemektir. Burada kokoreç insanların her zaman aradığı bir şeydir. Kokorecin iyi olması için yağın çok fazla atılmaması gerekir. Yağı çok kaçırırsanız müşteriyi rahatsız eder. Gömlek yağı gibi bir yağ vardır. Hayvanın karnından çıkan o yağ kullanılır. Bağırsak eriyen bir şey olduğu için porsiyon artsın diye bağırsağı çiğ bırakanlar var. Bağırsağı iyi pişirmek önemlidir. Biz de normalde İzmir usulü kokoreç yapıyoruz. İzmir usulünde tuz ve kimyon kullanılır. Baharat çok kullanıldığı zaman şüphe uyandırır. O yüzden çok fazla baharat kullanmayız. Her masada baharat vardır müşteri istediği gibi baharatını kendisi atabilir” dedi.

“TALEPTEN OLDUKÇA MEMNUNUZ”

Dükkanın gün içinde iki vardiya çalıştığını ve her zaman müşteriye hizmet vermeye amaçladıklarını belirten Demircan, “Restoranımızda 60-65 kişiye aynı anda hizmet veriyoruz. Dışarıya paket servisimiz de vardır. Biz paket servisi normalde yapmak istemiyorduk çünkü kokoreç çok çabuk soğuyan bir şey olduğu için bunu yapmak istemedik. Fakat müşterilerden gelen yoğun talepler üzerine paket servis hizmetini de başlattık. Yeni başlayan bir dükkana göre de şu anda talepten oldukça memnunuz” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi