Her türlü negatifi pozitife çevirebilen güç: Sevgi

Sürekli okuldan kaçan ve intihar eğilimi bulunan bir öğrenciyi nasıl kazandıklarını paylaşan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Baki Kavak, sevginin hayattaki en büyük iyileştirici güç olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.03.2017 07:45
  • Güncelleme Tarihi : 03.03.2017 07:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Her türlü negatifi pozitife çevirebilen güç: Sevgi haberinin görseli

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Verdiği kaliteli eğitimle nam salarak birçok ailenin çocuklarını kayıt ettirmek için semt değiştirdiği 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi kazandığı akademik başarının yanı sıra manevi değerlere yönelik duruşu ile de dikkatleri üzerine çekiyor.

Sorunlu aile ortamlarında büyüdükleri için sevgi ile tanışamamış olan çocukları engin bir sabır, ilgi ve bilgi deneyimi ile kazanan okul eğitimcileri aynı zamanda düzenledikleri sosyal etkinliklerle de çocukların birbirleri ile daha samimi ilişkiler geliştirmesini sağlıyor.

Okullarında sorunlu ve boşanmış aile çocuklarının bulunduğunu ve bu tür çocuklar için öğrencilere deneyimli idareci ve öğretmen kadrosunun yardımcı olduğunu açıklayan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Baki Kavak, “Çalışkan ve hedefini bilen öğrencilerimizle yoğun olarak ilgilenmekteyiz. Okulumuza sonradan özellikle nakil olarak gelen öğrenciler de istenmedik davranışlara çok sık rastlıyoruz. Hemen her öğrencinin problemiyle ilgilenerek onların hem kendisiyle hem de toplum ile barışık bir bireyler haline getirmeyi başarmaktayız. Bu yönümüzü bilen bir çok veli nakil imkanı var ise okulumuza öğrencisini nakil ettirebilmek için evini değiştiriyor” dedi.

SEVGİNİN GÜCÜ

 

2015 yılının Kasım ayında okullarının 11. sınıfına bir öğrencinin nakil olarak geldiğini bir müddet sonra bu öğrencinin okuldan kaçan ve intihar meyillisi biri olduğunu gördüklerini açıklayan Kavak, birçok insana örnek olabilecek hayat deneyimlerini şu şekilde paylaştı: “Çocuğumuz ailesi ile irtibata geçtiğimizde hep bizi suçluyor ve tehdit ediyordu. Ben bu öğrencinin bulunduğu sınıfın dersini alarak yakından takip etmeye başladım. Önce onun bana güvenmesini sağlayarak diğer öğretmenlerimizle birlikte çocukla özel olarak ilgilenmeye başladık. Müzik öğretmenimiz onu okul saz ekibine aldı. Öğrencimiz yemeği sevdiği için yemeği seven müdür yardımcım bu alanda onunla irtibat kurdu. Öğretmenler arası yaptığımız maça onu da götürerek kaleci yaptık. Bu arada sürekli bizimle çatışma içerisinde olan babasını engelleyerek hiçbir şeye karışmamasını sağladık. Matematik öğretmenimizin etütlerine katarak onun bir değer olduğunu, hayatı sevince, sevilince ve bir şeyler yapınca güzel olduğu duygusunu işledik. Bir müddet sonra kullandığı sakinleştirici ilacını bıraktı. Okul gösterilerinde yeteneğini sergiledi. Aradan iki ay geçtiğinde artık okula gelen, bizimle şakalaşan biri haline gelmeye başladı. 2016 yılında Nisan ayında okul içi yaptığımız YGS deneme sınavında 11. sınıflarda okul birincisi olmayı başardı. Okul olarak bir öğrenciyi kurtarmanın mutluluğunu yaşarken, öğretmen olan annesi çocuğunu haziran ayında bizden alarak başka bir okula nakil ettirdi. Annesine şunu söylemek zorunda kalmıştım. ‘Biz çocuğunu uçurumdan çekip alarak başarılı kıldık. Okulumuz için derece yapacak diye beklerken siz başka okula götürüyorsunuz’ dedim. Bu olay beni sarsmıştı. Ancak bir hayatı kurtarmanın hazzını da okulca yaşadık. Şimdi ne zaman görse koşup kolumun altına girmekte ve bana sarılmaktadır.”

AŞIRI İLGİ

Okullarında veli ve öğrencilere yönelik her yıl çeşitli seminerler düzenlenmekte olduğunu belirten Kavak, anne, baba ve öğretmen birlikteliliğinde ortak paydanın her zaman öğrenci olması gerektiğini vurgulayarak, “Sınav kaygısı, çocuğum, teknoloji ve ben, iletişim ve empati, duygusal zeka, çoklu zeka, mesleki tanıtım, anne ve baba eğitimi, ortaöğretim kurumları yönetmeliği, etkileşimli tahta kullanımı, alternatif öğrenme, ders çalışma teknikleri gibi konularda hayat kalitesini yükseltici seminerler veriyoruz. Her türlü davranış, her türlü yaklaşım öğrencinin gelişimi ve hayata hazırlanması dikkate alınarak belirlenmelidir. Bu anlayış içerisinde velilerimiz öğrencileriyle çok yakından ilgilenmekte.  Fakat bazı velilerimiz gereğinden fazla gösterdikleri ilgi nedeniyle çocuğun bir birey olarak hayata hazırlanmasını farkında olmadan engellemektedirler” açıklamasını yaptı.

TASARIMDA BİRİNCİLİK

 

Velilerin çocuk eğitiminde eğitimcilere her konuda güvenmeleri önerisinde bulunan Kavak şunları söyledi: “Okul olarak eğitim bizim işimiz ve biz iyi yaparız anlayışına sahip olduğumuz için velilerin bizlere ders vermekten ziyade bizimle iletişim içerisinde olmalarını ve bizim söylediklerimizi yapmalarını tavsiye ediyorum. Mutlu öğrenci ve mutlu veli oluşumu için gerekli bilgi ve deneyime sahibiz. Tübitak, Erasmus, Genç İovatif Girişimcilik, Mavi Kapak, Product İn A Bag gibi bugüne kadar çeşitli projeler gerçekleştirdik.  Bu sene Erasmus, Tübitak, Değerler Eğitimi, Sağlıklı Yaşam, Mutlu Okul, Mutlu Bakış, sosyal sorumluluk projeleri, engellilerle müzik, huzur evi ziyaretleri, sokak hayvanlarına yiyecek ve yuva kazandırma, kardeş okullara kardeşlik eli verme gibi etkinliklerimize devam ediyoruz.  Geçen yıl Elif Naz adlı öğrencimiz Teknoloji Tasarım Proje Yarışması’nda Türkiye ve dünya birincisi oldu.”

SEVGİYE YÖNELİK EĞİTİM

Hızlı bir şekilde değişim içinde olan dünya değerleri ile baş etmek zorunda kalan ve değer karmaşası yaşayan çocuklar için sağlıklı değer aktarımının çok daha önemli bir hale geldiğini söyleyen Kavak,  ortak değerler oluşturamayan bir toplumda çözülme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Çocukların zihinlerini bilgiyle doldurarak öğretim yaparken gönüllerini de sevgiyle doldurmanın önemine değinen Kavak, “Onların ahlaklı birer fert olarak yetişmeleri için okulumuzda Değerler Eğitimi çalışmasına devam etmekteyiz. Bu sayede okulumuzda şiddet eğilimlerinde, kopya çekme, hırsızlık, anne-babaya, öğretmene, yetkili kişilere karşı gelme, kendine zarar verici davranışlarda bulunma yok denecek kadar azaldı. Öğrencide vatan sevgisi, birlikte bir şeyler yapma, büyüklere saygı, milli ve manevi değerleri benimseme gibi davranışlar da olumlu gelişmeler olmakta” ifadelerini kullandı.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Okul olarak sosyal etkinliklerin, öğrencilerin araştıran, sorgulayan, düşünen ve üreten, paylaşmayı seven, saygı ve sevgi besleyen, bir insan olarak yetişmesinde ve yeteneklerinin farkına varmasını sağlayan önemli bir etken olduğunu söyleyen Kavak, “Bu nedenle okulumuzda önemli gün ve kutlamalar dışında, veli tanışma çayı, Cumhuriyet balosu, portakal festivali, pilav günü, kültür haftası, mezuniyet töreni, çalıştay, müzik festivali, resim sergisi, satranç turnuvası, spor günler gibi önemli sosyal faaliyetlerimiz olmaktadır. Bu sene erkek basket takımımız il üçüncüsü, bölge birincisi ve Türkiye 8’incisi oldu.  Yüzme dallında genç erkelerde bir öğrencimiz Türkiye üçüncüsü, kızlarda bir öğrencimiz il birincisi ve Türkiye ikincisi, tekvando dalında bir öğrencimiz il birincisi, oryantiring dalında bir öğrencimiz dünya birincisi, binicilik alanda bir kız öğrencimiz il birincisi oldu” şeklinde konuştu.  

AKADEMİK ÖĞRETİMDE BAŞARI

Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen önemli gün ve kutlamalarda öğrencilerin şiir, komposizyon ve resim dallarında da birçok dereceler aldığı bilgisini veren Kavak şu açıklamaları yaptı: “Okulumuz 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi akademik alanda İzmir’in en başarılı okullarından birisidir. Bütün öğrencilerimiz ilk iki yıl içerisinde üniversitenin bir bölümünü kazanmaktadırlar. 2016 yılı YGS sınavında Anadolu liseleri arasında İzmir ikincisi olan okulumuz, çeşitli tarihlerde üniversite sınavlarında Türkiye 2.’si, 4.’sü, ve 6.’sı çıktı. Her yıl onlarca öğrencimiz üniversite sınavlarında ilk beş binde yer almakta. Okulumuzda kendi öğretmenlerimizin rehberliğinde basket, voleybol, satranç, masa tenisi, şiir dinletisi, tiyatro, güzel yazma, müzik gibi öğrencilerin gelişimlerine yönelik kursların yanı sıra halk eğitim ile iş birliği içerisinde halkoyunları, dans ve futbol kursları da yapılmaktadır.”

MESLEKİ GELİŞİM

Kavak, her öğretim yılının başında ve sonunda öğretmenlerin gelişimi için mesleki gelişim günleri düzenlediklerini söyleyerek, “Bu haftalarda milli eğitim mevzuat bilgilerinin yanı sıra onların sınıf yönetimi, etkileşimli tahta kullanımı, ölçme ve değerlendirme, iletişim, duygusal zekâ, kitap sevgisi gibi bilgi ve tecrübelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca bakanlığımızın açtığı veya il milli eğitim müdürlüklerince düzenlenen çok çeşitli öğretmen seminerlerine de öğretmenlerimiz katılmakta. Ulusal ajans tarafından yürütülen Erasmus Plus Projesi’ne okulumuz Matematik ve Fen öğretimi başlığı ile 5 Avrupa ülkesi ile projeye başladı. Bu sayede ortak ülkelerin matemetik ve fen derslerinin nasıl işlendiği, müfredatının neleri kapsadığı izlenen farklı yöntemlerin neler olduğu tüm bunların öğrenci başarısını arttırmadaki rolünü görme ve uygulama imkanı vermektedir” dedi.

TEKNOLOJİ KULLANIMI

Hayatın her anında karşımıza çıkan teknolojik cihazların artık hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyleyen Kavak, “Başarılı ve çağı yakalayan bireyler olmak bu teknolojiyi ne kadar etkin ve verimli kullandıkları ile doğru orantılı. Ancak hayatımızın merkezi haline gelen bu cihazlarla olan iletişimimizi de sorgulamak gerekiyor. Bu nedenle velilerimize tavsiyem özellikle televizyon izleme ve cep telefonu ile sosyal sitelerde boş zaman kaybını önlemek için çocuğun tüm uğraşının yalnızca bilgisayar ve internet olmamasıdır. Çocuklar için internete giriş ve çıkış saatleri takip çizelgesi yapılmalı ve anne ve baba çocuğuna hobiler edinme fırsatları sunmalıdır. Üniversite yaşına gelene kadar TV ve bilgisayarın, çocuk yatak odasında olmasını engellemek gerekiyor. Bu yaşlarda konulan kuralların öğrenilmesi ileriki yaşlarda uygulamayı kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu. 

ZAMAN PLANLAMASI

Kavak, çocuğun yaşı ne olursa olsun üniversiteye kadar bilgisayarın evde açılma saatlerini, ders çalışma saatlerini netleştirip bir program doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Ebeveyn olarak çocukla birlikte televizyon izleme ve bilgisayar kullanımı belirli kurallar çerçevesinde düzenlenmelidir. TV ve bilgisayarın insan üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri ayrıntılı bir şekilde çocuğa anlatılmalıdır. Çocukları yaşlarına uygun oyun ve oyuncaklara yönlendirmeli çok erken yaşlarda teknolojik aletler hediye olarak çocuklara sunulmamalıdır. Çocukların arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmeleri sağlanmalıdır. Tüm uğraşılarınıza rağmen çocuğunuzun teknolojik bağımlılığı onun okul başarısını, sosyal yaşamını olumsuz etkiliyorsa profesyonel yardım alınabilir.”

SOSYAL İÇERİKLİ EĞİTİM

Okulların dört duvar arasında kitapta yazılan bilgilerin okutulduğu ve ezberletildiği bir yer olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyen Kavak, “Özellikle lise eğitimiyle beraber öğrenciler sosyal ve kültürel faaliyetlere, tarihi ve turistik yerlere, gezilere, oyunlara, projelere yönlendirilebilmeli.  Okullar buna göre uyarlanarak, dersler ayarlanmalı ve üniversite sınavındaki başta matematik olmak üzere birkaç tane ile sınırlı derslerin baskısından kurtarılmalıdır. Mesleki eğitim geliştirilmeli, lise oranı azaltılmalıdır. Her okulun amacı vardır. Karşıyaka 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi olarak bizim de amacımız, geleceğin Türkiye’sini inşa edecek nitelikli ve bilgiye sahip bireyler yetiştirmektir. Bunu da büyük ölçüde başardığımıza inanıyorum. Kendimizi ifade etmemizde bize destek olan gazetenize teşekkürü bir borç bilirim”  ifadelerini kullandı.

FİZİKİ YAPI 

Okullarının eski betonarme bir yapı olmasına rağmen çok ölçekli bir yapıya sahip olduğunu açıklayan Kavak, “Öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı, yeşillik alan, spor salonu, toplantı salonu, resim atölyesi, müzik odası, kütüphane, kantin,  yemekhane ve oturma yerleri okulumuzda mevcut. Etkileşimli tahtaların olduğu dersliklerimiz ve her türlü deneyin yapılabileceği donanıma sahip laboratuarımız bulunmaktadır.  Görevlendirmeler dahil olmak üzere 48 öğretmenimiz 828 öğrencimize eğitim vermeye çalışıyor. 6 personelimiz mevcut. İzmir’in en çok tercih edilen okulları arasında olmamız nedeniyle zaman zaman sınıflarımız olması gereken 34 sayısının üzerine çıkıyor. Bu durum ise daha fazla personel ihtiyacına neden olmakta” dedi.  

BAKİ KAVAK KİMDİR?

Nevşehir İli Hacıbektaş İlçesi’nde ilk, orta ve lise öğretimini tamamlayan Baki Kavak, yüksek öğretimini Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde tamamlayarak mezun oldu. Eğitim ve yönetim alanında yüksek lisans yapan Kavak, Rize, Aksaray, Ankara illerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 2008 yılından beri İzmir’de görev yapan Kavak, Karşıyaka Lisesi, Cihat Kora Anadolu Lisesinde çalıştı. Halen 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinde okul müdürlüğü yapmakta.

OKUL TARİHÇESİ

Karşıyaka Anadolu Lisesi olarak 1989-1990 Eğitim ve Öğretime başlayan okul, halen 23 derslik, biri fizik, diğeri kimya-biyoloji olmak üzere iki laboratuvar, bir resim atölyesi, 1 müzik odası, 1kütüphane, 1 Öğretmenler odası, 1 toplantı salonu, kantin ve yemekhane ile hizmetine devam etmekte. On dönüm arazi üzerine kurulan okulun bahçesinde öğrencilerin yararlanacağı yeteri kadar yeşil alan ile basketbol, futbol, voleybol sahaları ve büyük bir kapalı spor salonu bulunmaktadır. Karşıyaka Anadolu Lisesi 1991-1992 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu güne kadar hemen hemen her öğrencisini üniversiteye yerleştirmeyi başaran Türkiye’nin nadir okullarından birisidir. 2004 yılında deprem güçlendirmesinden geçmiştir. 2016 Aralık ayından itibaren, darbecilerden Türkiye’nin kurtuluş günü olan 15 Temmuz demokrasi günü anısına okulumuzun adı 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.