Kaliteli birey için sağlıklı aile gerekiyor

İlk eğitimin evde başladığını belirten Çiğli Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Resul Muhammed Çalışkan, kaliteli bireyler yetişebilmesi için ailelerin sağlıklı bir tutuma sahip olması gerektiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 14.04.2017 09:49
  • Güncelleme Tarihi : 14.04.2017 09:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kaliteli birey için sağlıklı aile gerekiyor haberinin görseli

ÖZEL HABER-NİLGÜN TAZE

Parçalanmış ya da sorunlu aile içinde yetişen öğrencilere tek ihtiyaçları olan sevgi, ilgi ve bir birey olarak kabul görülmek olduğunu söyleyen Çiğli Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesi, bu gençlerin sağlıklı bireyler olarak kendilerini ifade edebilmeleri için çeşitli bilinçlendirme seminerleri düzenliyor. Okul aynı zamanda düzenlediği geniş yelpazeli sosyal ve sportif faaliyetlerle de öğrencilerin zamanlarını sağlıklı etkinliklerle doldurmasın da yardımcı oluyor.

Okullarında 18 derslik, 2 uygulama mescidi, 140 kişilik konferans salonu, sunum sınıfı ve el sanatları atölyelerinin mevcut olduğunu açıklayan Çiğli Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Resul Muhammed Çalışkan, “Kurumumuzda bu eğitim öğretim yılı itibariyle 9 sınıfımız bulunmakta. 180 örgün eğitim, 12 açık lise öğrencimiz, 18 kadrolu öğretmenimiz, bir memurumuz, 4 yardımcı personelimiz mevcut. Okulumuzun öğretmen, öğrenci ve personel sayısı yeterli olup okulumuzun fiziki özellikleri bakımından da herhangi bir eksiği yok” dedi.

ÖFKE YÖNETİMİ

Öğrencilere yönelik verimli ders çalışma yolları, öfke yönetimi, çatışma çözümü, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), akran baskısı ve hayır diyebilme gibi konularda eğitim seminerleri verdiklerini söyleyen Çalışkan, “Madde ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda da öğrencilerimizi kendilerini nasıl koruyabilecekleri ile ilgili bilinçlendiriyoruz. Velilere yönelik ergenlik dönemi özellikleri, ergenlikte görülen davranış bozuklukları, gençlerde ahlak gelişimi, gençlerin dini eğitimi, madde ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda seminerler düzenlenmekte. Ancak maalesef velilerin seminerlere ilgisi ve katılımı istenilen düzeyde olmuyor” açıklamasını yaptı.

OKUL AİLE İŞBİRLİĞİ

Lise döneminin en az ilkokul ve ortaokul kadar velinin çocuğuyla yakından ilgilenmesi gereken bir dönem olduğunu açıklayan Çalışkan, “Velinin okul ve öğretmenleriyle sürekli iş birliği içinde olması gerekir. Çocuklarımızın ergenlik çağına geçiş yaptığı bu dönemde arkadaş ilişkileri ön plana çıkar. Velilerin çocuklarının arkadaşlarının kimler olduğunu, kimlerle ve nerelerde vakit geçirdiğini, okul içindeki davranışlarını yakından takip etmesi gerekmektedir. Bu sebeple bizler de okul-aile iş birliğini arttırıcı çalışmalar yapıyoruz. Memnuniyet ve öneri anketleri gibi çeşitli anketlerle onların da görüşlerini dikkate almaktayız” şeklinde konuştu.

BİLGİ TOPLUMU

Yeni kurulan bir okul olarak, bilgi toplumunun gün geçtikçe artan bilgi arayışını karşılayabilmek için eğitim, öğretim, topluma hizmet görevlerini artırmayı hedeflediklerini açıklayan Çalışkan, “Var olan değerlerimiz doğrultusunda dürüst, tarafsız, adil, sevgi dolu, iletişime açık, çözüm üreten, yenilikçi ve önce insan anlayışına sahip bireyler yetiştirmek bizim temel hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda okulumuzun gerek fiziki kapasitesini, gerekse eğitim kalitesini arttırmak adına her yıl stratejik hedefler belirlemekteyiz” ifadelerini kullandı.

OKUL KAZANIMLARI

Okullarına sosyal aktiviteler, seminer ve toplantılar için kullanabilecekleri bir konferans salonu kazandırdıklarını açıklayan Çalışkan, şunları söyledi: “Okul bahçemizi öğrencilerin rahatlayabileceği ve dinlenebileceği bir mekana dönüştürmek adına ağaçlandırma çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.  Mesleki uygulamalarımız için okul mescidimize mihrap ve minber yapıldı. Okulumuz geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programına 20 proje ile katıldı. Ayrıca okulumuza kütüphane ve laboratuvar oluşturmak bu yıl hayata geçirmek istediğimiz projeler arasında yer alıyor.”

EĞİTİMİN GÜCÜ

Öğrencilere bilgi, beceri, tutum kazandırmanın yanında onların dengeli, sağlıklı, gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere sahip, temel ve insani değerleri kazanmış iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmelerini sağlamanın temel görevleri olduğunu belirten Çalışkan, “Bu kazanımların öğrencilere kazandırılması amacı ile uyguladığımız Değerler Eğitiminde sevgi, saygı, hoşgörü, yardımseverlik, vatanseverlik gibi konular işlenmektedir. Toplumsal hayatı oluşturan, insanları birbirine bağlayan, gelişmeyi, mutluluğu ve huzuru sağlayan, risk ve tehditlerden koruyan ahlaki, insani, sosyal, manevi değerlerimizin tüm bireylere kazandırılmasında en önemli etken eğitimdir” dedi.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Çalışkan, okullarında öğrencilerinin sosyal gelişimleri için pek çok sayıda sosyal, kültürel ve sportif faaliyet düzenlenmekte oldukları bilgisini vererek, “Kültürel geziler, üniversite tanıtım gezileri, spor müsabakaları, voleybol, futbol, masa tenisi gibi sportif etkinlikler düzenliyoruz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz Kutlu Doğum Haftası Programı çerçevesinde de tiyatro, ilahi korosu, Kur’an-ı Kerim tilaveti gibi etkinlikler düzenlenmekte. Ayrıca öğrencilerimizi Arapça bilgi yarışması, hutbe yarışması, Kur’an-ı Kerim okuma yarışması gibi pek çok yarışmaya katılması için teşvik ediyoruz. Öğretmen kadromuz sürekli kendilerini geliştirmek çabasında olup Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan hizmet içi eğitimlere katılmakta ve sürekli gelişen bilgi çağında yenilikleri takip etmektedir” açıklamasını yaptı.

REHBERLİK SERVİSİ

Öğrencilerini imam- hatiplik ve Kur'an kursu öğreticiliği gibi dini hizmetlerin yerine getirilmesi için gerekli olan bilgi ve becerilerle donatmayı hedeflediklerini ifade eden Çalışkan, şu açıklamaları yaptı: “Gençlerimizin ilgi, istek, yetenek ve başarılarına göre mesleğe ve yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını amaçlıyoruz. Yükseköğretim programlarına yerleşme oranları ilk defa bu sene mezun vereceğimiz için henüz belli değil. Okulumuzun rehberlik servisi, bir rehberlik öğretmenin varlığı ve sınıf rehber öğretmenleri ile öğrencilerimizi tanımak, öğrencilerimizin kendi kendisini tanımasına yardımcı olmak, problemlerini çözmesi ve gerçekçi kararlar almaları için çalışıyor.”

DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Rehber öğretmenlerin öğrencilerin kapasitesini geliştirmesi, çevreye uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirebilmesi için çalışmalarını sürdürmekte olduğu açıklamasını yapan Çalışkan, rehberlik hizmetleri çalışmalarının sadece okula uyum sorunu yaşayan, davranış problemleri olan, ailevi ve kişisel problemler yaşayan çocuklara yönelik olmadığını söyledi. Çalışkan, “Rehberlik bölümümüz akademik başarısını arttırmak isteyen öğrencilerimize yönelik değil kendini tanımak ve geliştirmek isteyen tüm öğrencilere yönelik olarak çalışıyor. Bu bağlamda rehberlik servisimiz tarafından seminerler, konferanslar, sınıf rehberlik etkinlikleri, eğitsel, mesleki görüşmeler, üniversite tanıtım gezileri ve psikolojik danışma çalışmaları yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM EVDE BAŞLAR

Eğitimin evde başladığını ve huzurlu bir aile ortamında, sağlıklı iletişim kurularak mümkün olduğunu söyleyen Çalışkan, şu ifadeleri kullandı: “Doğru tutum içerisinde yetişen gençlerin okulda da başarılı, mutlu ve sağlıklı bir birey olduğu kesin. Ancak maalesef her okulda olduğu gibi bizim okulumuzda da, parçalanmış ya da sorunlu aile içinde yetişen öğrencilerimiz var.  Bu öğrencilerimizin tek ihtiyacı olan şey sevgi, ilgi, bir birey olarak kabul görmek. Bu çocuklarımıza kendilerini değerli hissettirmek, özgüvenlerini, motivasyonlarını ve sorunlarla başa çıkma becerilerini arttırmak için öğrencilerimizle özel olarak ilgileniyor ve özellikle çeşitli faaliyetlere katılmalarını teşvik ediyoruz.”

Resul Muhammed Çalışkan Kimdir?

1968 İzmir doğumlu olan Resul Muhammed Çalışkan, ilk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladıktan sonra üniversiteyi Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı. Tirebolu Anadolu İmam Hatip Lisesinde başlayan eğitim serüvenine, Osman Hulusi Ateş Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yağmurlu İlköğretim Okulu ve Şemikler Lisesinde öğretmen olarak, Gülen Kora İlköğretim Okulunda, Çiğli Naime Tömek Mesleki ve Anadolu Lisesinde müdür yardımcısı olarak görev yaptı. 2013 yılından bu yana Çiğli Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim yöneticiliği yapmaya devam eden Çalışkan, evli ve iki çocuk babası.

OKUL TARİHÇESİ

Okul, 2012-2013 eğitim öğretim yılında, 6287 sayılı “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” gereği 4+4+4 zorunlu eğitim sistemine geçti. Sonuç olarak Çiğli İmam Hatip Ortaokulu olarak Mehmet Hikmet Kaşerci Ortaokulunun üst katında 17 kişilik bir sınıfla hizmet vermeye başladı. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Egekent’deki geçici binasına taşınmış ve lise eğitimi de vermeye başlamıştır. Hayırsever Bahriye Yağcı, mevcut arsası üzerine okul yaptırmış ve Milli Eğitim Bakanlığı ve İzmir Valiliğiyle yapılan protokol ile okul Çiğli Mehpare Yağcı Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında Ataşehir Mahallesi’ndeki yeni binasına taşınmıştır. Adını hayırsever Bahriye Yağcı’nın ablasının isminden almıştır. Bu eğitim öğretim yılı başından bu yana imam hatip ortaokulunun lise bünyesinden ayrılmasıyla eğitim öğretime Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak devam etmektedir.