Kurbanlık fiyatlarında yüzde 110 artış bekleniyor

Kurbanlık fiyatlarının her yıl enflasyona paralel olarak arttığını belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, geçen yıla kıyasla bu yıl kurban fiyatlarında yüzde 110’luk bir artışın yaşanabileceğini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 17.05.2024 11:21
  • Güncelleme Tarihi : 01.08.2024 11:03
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Kurbanlık fiyatlarında yüzde 110 artış bekleniyor

Muhabir - Merve Ağrıç / Kurban Bayramı’na sayılı günler kala tüketiciler kurbanlık hayvan fiyatlarının ne kadar olacağını merakla bekliyor. Kurbanlık fiyatları ise her yıl enflasyona paralel olarak değişiklik gösteriyor. Ancak kırmızı et fiyatlarının ulaşılmaz olması tüketicilerin alım tercihlerini yönlendirerek piyasada dengeleri değiştiriyor. Maliyetlerin yükselmesiyle birlikte, et fiyatlarının seyrini etkileyen faktörler arasında arz-talep dengesi ve ekonomik koşullar da bulunuyor. Bu yıl kurbanlık fiyatlarının 14-20 bin TL arasında cinsine göre değişiklik gösterebileceğini belirten İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, bu yıl kurban fiyatlarında geçen yıla kıyasla yüzde 110’luk bir artışın yaşanabileceğini söyledi.

melih şenkara

KURBANLIK SATIŞINDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR

Kurban fiyatlarının mevcut piyasaya paralel olarak ilerlediğini dile getiren Şenkara, “Kurban Bayramı’nda satış fazla olursa hayvan sayısı da azalır ve fiyatların yükselmesi kaçınılmaz olur. Ancak alım gücü düşük olduğu için bayramda satış oranlarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşanabilir. Alım gücünün düşmesi de fiyatların stabil devam etmesine sebebiyet verir. Türkiye’de asgari ücret ne kadar olursa kurbanlık küçükbaş hayvan fiyatları da o kadar oluyor. Enflasyona bağlı hareket ediyor yani. Geçen yıl ara zamdan önce asgari ücret 8 bin TL’ydi küçükbaş kurbanlık fiyatı da 7 bin TL ya da 10 bin TL arasında değişiyordu. Bu yıl muhtemelen yine aynı olur. Ancak hayvanın cinsine göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. Örneğin kıvırcık cinsi dediğimiz kuzu ve koçlar 14-20 bin TL arasında olur. Büyükbaş hayvanlarda ise boyutuna ve kilosuna göre fiyatlar değişiyor. Muhtemelen bu yıl büyükbaş hayvan fiyatları 20-25 bin TL’den başlar. Geçen yıla kıyasla fiyatları yüzdelik olarak değerlendirirsek ise yüzde 110’luk bir artış yaşanabilir” diye aktardı. 

ÜRETİCİLER MESLEK BIRAKIYOR

Üretimin azalmasının iç piyasada belirgin bir şekilde hissedildiğini aktaran Şenkara, “Ekonomik sorunların artması ve faizlerin yükselmesiyle birlikte üreticilerimizin birçoğu artık meslek bırakmaya başladı. 18 ayda 30 adet büyükbaş hayvan üreten üreticimiz her bir hayvan başına 100 bin TL talep ediyor. 30 adetten hesaplanınca da 3 milyon TL yapıyor. Bugünün koşullarında işletme maliyetlerini düştükten sonra bu rakamların maksimum yüzde 30’u kar oluyor. Yani bu sistemle çalışan arkadaşlar 3 milyon TL üzerinden 18 ay içinde yaklaşık 900 bin TL para kazanıyorlar. Aylıkları ise 50 bin TL’ye denk geliyor. Ancak bu parayı bizden aldıktan sonra satıcı 3 milyon TL’yi alıyor ve mevduata atıyor. Yani oturduğu yerden hiç yorulmadan ve hayvanın hastalığıyla uğraşmadan 2 milyon 700 bin TL para elde ediyor” dedi.

kurbanlık

ET ÜRETİMİNDE DÜŞÜK KARLILIK ENDİŞESİ

Üreticinin artık üretim yapmak istemediğini vurgulayan Şenkara, “Özellikle son 2 haftada et fiyatları 35 TL civarında düştü. Türkiye’ye çok yüksek miktarda ithal hayvan girişi oluyor ve fiyatları da daha uygun oluyor. Ancak bizim üreticilerimiz bu fiyatlardan mal vermek istemiyor. Verse de ürünü tekrar üretmeye devam edemiyor. Sebebi ise karlılık oranı düşüyor. Karlılık düşük olduğu için piyasada regülasyon adı altında ithalat baskısıyla fiyat gerilemesi yaşanıyor. Üretici de elindeki malı bir an önce çıkarıp tekrar üretmek istemiyor. Regülasyon baskısıyla düşük olan karlılık daha da düşer endişesi oluyor. Bu da Türkiye’deki hayvan üretiminin azalmasına neden oluyor. Gidişat böyle devam ederse hepimiz için zor günler kapıda diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİMDE TEŞVİK YAPILMALI

Türkiye’de üretim konusunda teşvik yapılması gerektiğini vurgulayan Şenkara, ithalata karşı olmadıklarını ancak besiciler için teşvik yapılmasını ve üreticinin kalkındırılması gerektiğini söyledi. Şenkara, “Buna çözüm olarak 20-30 hayvanı olan küçük besiciye, hayvan doğduğu zaman yani buzağıyken teşvik amaçlı verilmeli ve üretimin çoğalmasına yardım edilmeli. Üretim bu şekilde dengelenebilir ve fiyatlar normal seviyelere düşebilir” sözlerine yer verdi.

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ