- Ekonomi
- 07.04.2025 17:41
Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha yapıcı bir iş birliği bekliyor.
Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan kuru incirde, 2024/25 sezonu zorlu geçiyor. İklim değişikliğinin etkisiyle aflatoksin ve okratoksin oluşumunun artması, ihracat sürecinde ciddi sorunlara yol açtı. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde artan gıda güvenliği denetimleri nedeniyle, bazı Türk incirleri ilk etapta imha edilme riskiyle karşı karşıya kaldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, yaşanan sorunları detaylı şekilde aktararak, Fransa, İspanya, İtalya ve Bulgaristan gibi pazarlarda ürünlerin geri çevrildiğini belirtti.
Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Işık, “Kuru kayısıda da 2000 ppm olan kükürt oranını AB’nin 1000-1500 ppm’e düşürebilme ihtimali üzerinde çalışıyor ama Bakanlık, Birliğimiz ve tüm paydaşlar olarak 2000 ppm in korunması üzerinde çalışmalar devam ediyor. Kayısıda 2000 ppm’in alt limit olduğunu, bunun altına inildiği takdirde kuru kayısının alacalı bir renk alacağı uyarısında bulunduk. Bu limitin düşürülmemesi gerektiğini üniversitelerden bilimsel raporlar alarak Bakanlıkla birlikte AB’ne izah etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projelerini birleştirerek başarılı bir yıl geçirdiklerini, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dolarla aslan payını aldığını dile getirdi.
Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımı için sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nde 6. yıla girdiklerini, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu’yla yaptıkları iş birliği sonucunda kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinde ABD’ye ihracatta büyük başarılar yakaladıklarını, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Türk gıda ürünlerinin başarılı tanıtımını Japonya ve Çin pazarlarında da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Işık, “Bu başarılı projeler ihracatta Avrupa Birliği’ne bağımlılığımızı azalttı. Kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Daha önceki 1,1 milyar dolar rekorunu kırdık. Bu başarı ihracatçılarımızın gayretleriyle sağlandı” şeklinde konuştu.
Kuru meyve sektöründe ihracatı domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirle ilgili teknik kurullar oluşturduklarını, bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti: “Borsalar ve Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri’yle birlikte çalışmalara devam ediyoruz. Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri ile iş birliği içinde hem teknik hem de finansal açıdan sektör sorunlarımızın çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetlerine destekte bulunuyor, uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunuyoruz.”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi.