- Gündem
- 19.07.2025 21:13
Sayfa Yükleniyor...
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi meclisine konuk olarak katılan 360 Derece Tarihi Araştırma Derneği Başkanı Osman Erkut, Türkiyede denizcilik tarihine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi
NİLGÜN TAZE
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Erdoğan Yılmaz Meclis Salonunda DTO Meclis Başkanı Nuri Durak başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis toplantısına misafir olarak katılan 360 Derece Tarihi Araştırma Derneği Başkanı Osman Erkut, deniz tarihi ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek denizcilik tarihi araştırmalarına daha fazla önem verilmesini istedi. Meclis başkanlığını yapan Durak, 15Mayısın Hasan Tahsinin ölüm yıldönümü olması nedeniyle bir brifing vererek şunları söyledi: Ülkemiz için çok büyük bir değer olan Hasan Tahsin 1888de Selanikte doğdu. Trablusgarp eylemlerini organize eden Tahsin, Bükreşte eğitim aldığı yıllarda bir organizasyonda yakalanarak 10 yıl hapse mahkum edildi. 1916 yılında Romanya Almanlar tarafından işgal edilince Türkiyeye dönme fırsatı yakalayan Tahsin, verem hastalığına yakalanmasının ardından asıl ismi olan Osman Nevresi Hasan Tahsin olarak değiştirerek İsviçreye tedavi görmeye gider. Mezarının nerede olduğu bilinmemesine rağmen akrabalarının verdiği bilgiye göre Harmandalına defnedildiği söyleniyor. 1961 yılına kadar ismi pek anılmayan Tahsinin bugün değerinin geç de olsa anlaşılmış olmasını ülkemiz için büyük bir kazanç olarak görüyorum.
HEDEFİMİZ ÜRETMEK
Erkut, antik denizcilik tarihi hakkında bilgi vererek, Çalışmalarımıza başlarken gelecek kuşaklara ışık tutacak, bilime ve insanlığa belki de yeni bir bilgi kazandıracak işler yapmamız gerektiğini düşündük. Değişik mesleklerden arkadaşımızla bir araya gelerek 2004 yılında 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneğini kurduk. 360 Derece dedik çünkü çalıştığımız konulara tüm yönleriyle bakabilmek ana prensibimiz. İlk olarak Urlada çalışmaya başlamamızın ardından konuşmaktan öteye üretmeye ve konuştuklarımızı da elle tutulur hale getirmeye başladık dedi. Anadolunun tarihi öneminin uzun zamandır unutulduğu gibi denizcilik tarihinin de unutulduğunu ifade eden Erkut, Tarihle bağlarımızın koptuğu, yaşadığımız toprakların geçmiş değerlerini unuttuğumuz, yeni yetişen nesillerin ise bunları hiç bilmediği bir dönemdeyiz. Deniz tarihi ve arkeolojisiyle ilgili üniversiteler ve konu ile ilgili kurumlarla beraber bilimsel temelli projeler oluşturarak unuttuğumuz değerleri gün yüzüne çıkarıyoruz. Hazırladığımız her projenin danışman kadroları mevcut. Biz bunlara canlandırma projeleri diyoruz. Projelerimizle deneysel arkeoloji adına araştırmalar yapıyoruz. Proje sonunda deneyimlerimizin kitap ya da makale olarak yayınlanması bizler için çok önemli açıklamasını yaptı.