Öğrenmeyi artırıp kaygıyı düşürüyor

Dokuz Eylül Üniversitesinde (DEÜ) deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmada, ekstra sızma zeytinyağı tüketiminin, öğrenme ve bellek kapasitesini artırdığı, kaygı düzeyini ise düşürdüğü ortaya çıktı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.10.2018 14:11
  • Güncelleme Tarihi : 04.10.2018 14:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Öğrenmeyi artırıp  kaygıyı düşürüyor haberinin görseli

DEÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Spor Hekimliği ana bilim dalları ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, Deneysel Araştırmalar Birimine bağlı laboratuvarlarda, “Anadolu’da yetişen zeytinlerden elde edilen sızma zeytinyağının beyin gelişimine etkisi” konulu bir araştırma yaptı. Araştırmada, 27 fareden bazılarına 8 hafta boyunca yüksek polifenollü (bitki kaynaklı biyoaktif bileşik) sızma zeytinyağı, bir bölümüne polifenol seviyesi düşük riviera zeytinyağı ile beslenme programı uygulandı, diğerlerine de yüksek fruktozlu yem verildi. Daha sonra farelere, 5 günlük öğrenme ve bellek deneyleri ile labirent testleri yapıldı. Soğuk sıkım sızma zeytinyağı ile beslenen farelerin, labirentteki hedeflere diğerlerine göre daha çabuk ve kolay ulaştığı belirlendi.
HATIRLAMA KONUSUNDAKİ BAŞARI
DEÜ Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nazan Uysal Harzadın, zeytinyağının, sağlığa olumlu etkisinin kalp ve damar hastalıklarına ilişkin deneylerde birçok kez kanıtlandığını ancak bunun dışında öğrenme, bellek, anksiyete düzeyine etkisini de araştırmak istediklerini söyledi. Çalışmalarında Anadolu’da yetişen zeytinlerden soğuk sıkımla elde edilen sızma yağın olumlu etkisini ortaya koyduklarını belirten Harzadın, şu bilgileri verdi: “Hayvanlarda ergenliğin sonuna kadar düzenli olarak farklı beslenme biçimleri uyguladık. Daha sonra öğrenme, bellek, anksiyete düzeyini ölçtük. Yüksek polifenollü yani soğuk sıkım sızma zeytinyağı, öğrenme ve belleği olumlu etkiledi, anksiyete seviyesini düşürdü. Deney hayvanları çok daha kısa sürede hedefe ulaştılar ve bir sonraki hedefi hatırlama konusunda da daha başarılı oldular.” Harzadın, sızma zeytinyağı ile beslenenlerde kilo alımının da yüksek olmadığını, ayrıca yaşlanmanın yavaşladığını gözlemlediklerini de anlattı. AA/İZMİR