- Gündem
- 16.06.2025 17:06
Eski Disco 9 Buçuk’un ortaklarından Murat Uslu, küllerinden doğan bir işletmeyi yeniden ayağa kaldırarak İzmir’de 10 Buçuk isimli bir restoran açtı. Optimum AVM’de hizmete açılan restoranda dondurulmuş gıdaya yer verilmiyor
BURCU YANAR - RÖPORTAJ
Bir zamanların en çok bilinen mekanlarından bir tanesi olan Çeşme Dicso 9 Buçuk’un ortaklarından olan işletmeci Murat Uslu, şimdilerde 9 Buçuk’u Çeşme’de tekrar canlandırarak sektöre hızlı bir giriş yaptı. 9 Buçuk Restoran’ın İzmir’de devamı niteliği taşıyan 10 Buçuk isimli mekanı da Optimum Alışveriş Merkezi’nde hizmete sokan Uslu, küllerinden doğan bir işletmeyi daha da büyütmek istediğini belirterek yeni bayi arayışında olduğunu duyurdu. Sektöre çok küçük yaşlardan beri hakim olan ve eğitimini yurt dışında tamamlayan Uslu, mutlu bayiiler kurmak istediğini ifade ederek “İşletmelerimizin kazancının yüzde 0,5'i EÇEV yararına bağışlanacaktır. 10 Buçuk, fast food fiyatları odağında kişiye öze hizmetiyle İzmir’de fark yaratan bir marka haline gelecektir” dedi.
Öncelikle sizi yakından tanıyabilir miyiz?
Adım Murat Uslu. 1965 yılında İzmir’de doğdum. İzmir Atatürk Lisesinde okudum ve sonrasında üniversite eğitimi için yurt dışına gittim. Amerika’da University of California ve West Coast University’de işletme eğitimi aldım. İsveç Uppsala Üniversitesinde Restaurant Yönetimi eğitimi aldıktan sonra yine İsveç’te Saab-Scania fabrika lokantasında staj yaptım. 1990 yılında Çeşme ve İzmir Disco 9 Buçuk’un ortağı olarak hizmet sektöründe çalışmaya başladım. Bugüne kadar 9 Buçuk’ların yanı sıra Kuşadası ve İzmir She Bar Çeşme La Fuente Restaurant, Alaçatı Sea Side Beach Club gibi dönemin en popüler ve kült birçok işletmesinde hem işletme ortağı hem de yönetici olarak iş hayatıma devam ettim. Ayrıca uluslararası Çeşme Festivalleri ve uluslararası Çeşme Müzik Yarışmaları ile Ahmet San Productions tarafından organize edilen Bryan Adams, Elton John, Metallica, Bon Jovi, Michael Jakson ve Madonna’nın geldiği İnönü Stadı konserlerinde yönetici olarak çalıştım. Ve son olarak da Alaçatı 9 Buçuk Restaurant & Lounge’ın işletme ortağı olarak çalışmaya devam ediyorum. Evliyim ve bir kız babasıyım.
Türkiye’de restoran işletmeciliği sürecine nasıl giriş yaptınız?
Yaş ilerledikçe genç yaşımda yaptığım işlerin gürültüsünü kaldıramaz hale geldim. Tabi benim jenerasyonumun da yaşı büyümeye başladı. Dolayısıyla beni takip eden müşteri kitlesi ile birlikte daha dingin bir hale dönmeye başladık. İlk restoranı Çeşme’de La Fuente ismiyle açtık. Orası Meksika konsepti olan bir restoranttı ve o yıllarda bu tip şeyler yoktu. Ben yenilikçi olmayı seviyorum. Bu konsepti Çeşme’ye ilk biz getirdik. Meksika mutfağı rengarenk yemekleri ile çok gösterişli bir mutfak. Bizim mutfağımıza da damak tadı olarak çok uzak olduğunu söyleyemeyiz. 10 Buçuk konsepti ise benim kafama 2018 yılında girdi.
İsmi neden 10 Buçuk, sizin için özel bir anlamı var mı?
Disco 9 Buçuk’tan bahsetmiştim. 3 sene evvel Çeşme’de 9 Buçuk’u tekrar açmak ile ilgili birtakım talepler oldu. Çeşme’de bizim jenerasyonun gidebileceği mekan alternatifleri neredeyse sıfıra indi. O yüzden de bana yeni bir mekan açmam konusunda çok ısrar ediliyordu. İki arkadaşım ile beraber 9 Buçuk’u tekrar sandıktan çıkarttık. A Plus bir restoran açtık. Fakat İzmir merkezde biraz daha farklı bir konsept yapılmasını daha uygun bulduk. 9 Buçuk isminin orijinalliği şuradan gelir; 9 Buçuk Disco’su o yıllarda akşam dokuz buçukta açılıyordu. O yüzden ismi oydu. 10 Buçuk’ta ismin devamlılığını teşkil etmesi sebebiyle bu isimde kuruldu. Bir de artık yabancı isim ve tabela görmekten çok sıkıldık. Hem Türkçe hem de akılda kalıcı olması sebebiyle bizleri oldukça cezbeden bir isim oldu. Bizleri Bandırmalı zannedenler oluyor. Fakat değiliz. Bunun anlamını ilk başlarda ben bilmiyordum. Sonradan öğrendim ki nasıl Karşıyaka’ya 35 buçuk deniyorsa, Balıkesir Bandırma’ya da 10 buçuk deniyormuş.
CİRONUN YÜZDE 0,5 'İ EÇEV’E GİDECEK!
Bayi adayları neden 10 Buçuk’u tercih etmeli?
10 Buçuk’un faaliyet gösterdiği gıda sektörü; turizm, üretim vb. gibi sektörlerden çok daha hızlı geri dönüşler sağlar. Vade ya da evrak olmadan nakit olarak tahsilat yapma imkanı tanır. 10 Buçuk menüsü ve konsepti, size olabildiğince düşük miktarda yatırım yapıp yüksek ve hızlı kar sağlamanız için özel olarak tasarlanmıştır. Doğru yatırım ve hızlı kazanç için gıda sektörü, gıda sektöründe ise 10 Buçuk, sizi hayal ettiğiniz kariyere kısa zamanda ulaştıracaktır. Bir de şöyle bir şey var; biz bayilerimizden 10 Buçuk restoran açmak üzere giriş bedeli, isim hakkı bedeli veya herhangi bir başka isim altında bir ön ödeme talep etmiyoruz. Lokasyon tespitlerinin yapılması, faaliyet ve finans raporlarının hazırlanması, yasal ve gerekli tüm ruhsat ve izinlerin alınması, tüm yüklenici ve tedarikçi firma görüşme ve anlaşmalarının imzalanması, personelin tüm sektörel eğitimlerinin verilmesi, tüm menü çalışmalarının yapılması, reklam ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, teknolojik alt yapıların kurulması, bayiimizin kuruluş ve işletme sürecinin yönetilmesi gibi faaliyetlerin tam ve eksiksiz başlayarak süregelmesi için uzman kadromuzsun 35 yıllık eğitim, tecrübe ve bilgi birikimine güveniyoruz ve tüm imkanları sağlıyoruz.
10 Buçuk’u diğer işletmelerden ayıran fark nedir peki?
10 Buçuk Gıda firması diğer franchising anlaşmalarında olduğu gibi süreç içerisinde bayisini yalnız bırakma ve onları bağlayıcı esaret zinciri değil, bayileriyle beraber ortaklık zinciri kurmayı hedefliyor. Bayilerimiz kazandıkça ve mutlu oldukça markamızın büyüyeceğini biliyoruz. Kazan kazan zincirinin kurulması ve bu zincirin devamlılığı her zaman için 10 Buçuk Gıda’nın asli görev ve sorumluluğu olacaktır. Bizim bir de sosyal sorumluluk kısmımız var. Kimsesiz ve muhtaç çocukların eğitimine önem veriyoruz. Bizlere bayii olacak kişilerin cirolarının yüzde 0,5'i Ege Çağdaş Eğitim Vakfı’na (EÇEV) bağış olarak ödenecektir. Yani 10 Buçuk’ta ödenen hesapların yüzde 0,5'i kimsesiz çocuklara harcanacak.
Tam olarak hedefiniz nedir, ne yapmaya çalışıyorsunuz?
Bugün Türkiye’de ekonomik anlamda bir durgunluk mevcut. Benim her zaman doğru bildiğim bir şey vardır: ‘Ucuzu iyi bir şekilde sunarsanız daima satacaktır’. Şu anda insanlar bu ekonomik durgunluk sebebiyle tercihlerini fiyat odaklı olarak gerçekleştiriyorlar. Fakat fiyat odaklı tercihin yanına hizmette de doğru bir şey verdiğiniz zaman tercihlerin size kalacağına inanıyorum. Bu yüzden 10 Buçuk’ta fiyat politikamız fast food fiyatları odaklıdır. Fakat biz burada kişiye özel hizmet veriyoruz. Müşterilerimizi tezgahta ve kuyrukta bekletmiyoruz. Plastik tepsilerde sunum yapmıyoruz. Dondurulmuş ürün asla kullanmıyoruz. Hamurlarımız dahi burada açılıyor.
Biraz menülerinizden de bahseder misiniz?
Türkiye’de maalesef bir pazar kültürü var. Bu pazar kültürü ne demek diye sorarsanız ise; biri bir şey yapar ve o iş tutarsa bir bakarsınız ki aynısından her yerde türemeye başlar. Biz uzun süre araştırdık kökeni Almanya’da olan bir firmadan esinlendik ve Frize diye bir tat yarattık. Bu Frize bir tek bizde var. Bu yiyecek değişik baharatlarla marine edilmiş kızarmış patates demek oluyor. Üstüne de çeşitli soslarla ve salatayla servis ediliyor. Tabi ki bunların yanında pizza ve hamburger menülerimiz de mevcut. Biz de tüm sebzeler günlük olarak geliyor. Dediğim gibi donuk ürün kullanmıyoruz. Bu sebeple de ürünlerimizde lezzet kaybı yaşanmıyor.
Peki 10 Buçuk konsepti nasıl devam edecek?
Projeye Optimum AVM’de başladık ancak bundan sonrakiler alışveriş merkezlerinde devam etmeyecek. Öncelikle araç, yaya ve paket servis potansiyeli yüksek olan ve mümkünse en az 10 ay boyunca tavan ciroları yakalayacak lokasyonlarda açmayı düşünüyorum. Bu lokasyonların bir de tabela değerinin olması gerekiyor. Yeni bir marka olduğumuz için göz önünde olmalıyız. Bu sebeple düşündüğümüz bölgeler; Bayraklı çevresi, yeni adliyenin yapıldığı Mersinli tarafları, Karşıyaka, Bostanlı, Bornova ve Buca’yı da buralara dahil etmek istiyoruz.
Bayiiniz olacak kişilerden beklentileriniz var mı?
Öncelikle bu projeye inanması lazım. İkinci olarak bize inanması lazım ve son olarak da bu sektöre inanması lazım. Şunu da belirtmeliyim ki; şu anda sektör çok cazip bir durumda. Bu sektörde tüm tahsilatlarınız nakit olarak yapılıyor. Başka sektörlerdeki en büyük sıkıntı tahsilat sorunudur. Bu sektörde öyle bir sıkıntı yok. Bizler bayilerimizin risklerini minimize ederek kendisinin mutlu bir şekilde bu işi yürütmesini sağlamaya gayret edeceğiz. Bir de en önemlisi biz frenchaising bedeli almıyoruz. Yatırımcı sadece yatırım bedelini ödeyerek 10 Buçuk mekanının sahibi oluyor.