Sayfa Yükleniyor...
null
ADNAN AVUKA - MARDİN
Mardin Artuklu Üniversitesi, Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Yusuf Doğan’ın gözetiminde potasyumun buğday üzerindeki etkisini araştıran yüksek lisans çalışması yapılıyor.
Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Doğan, Yukarı Mezopotamya ovasında ekilen buğday ve ürünlerin verim ve kalitelerini arttırmak için öğrencileri ile tarlalara indi, araştırmalara başladı.
Kırk Derece Sıcaklıkta buğday biçti
Kızıltepe Ovasında termometrenin 40 dereceyi gösterdiği sıcaklığa aldırış etmeden, deneme amaçlı ektikleri buğdayı öğrencileriyle birlikte biçen Prof. Dr. Yusuf Doğan, araştırmalarının olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını söyledi.
İlk etapta 2 çeşit makarnalık buğday üzerinde çalışmalara başlayan Prof.Dr. Doğan ve ekibi, potasyum gübresinin verim, kalite ve besin etkisini araştırıyor. Ektikleri buğdayı potasyum gübresi vererek yetiştiren Prof.Dr. Doğan ve ekibi, bölge tarımına ışık tutacak bir sonuç beklediklerinin altını çizdi.
Prof. Dr. Doğan; "2 Çeşit makarnalık buğday ektik. Potasyum gübresinin bitkinin verimlilik, kalite ve besin değerini nasıl arttırdığı belirleyecek bir yüksek lisans çalışması yapıyoruz. Ülkemizde ve bölgemizde potasyum gübresinin ürün üzerindeki etkisi ve yararının yeterince bilinmediğini ya da yeterince kullanılmadığını görüyoruz. Oysa Potasyum Gübresinin genel özelliklerine bakıldığında, bitkinin çimlenmesine, kök yapısının oluşmasına ve hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırıyor. Araştırmalarımız sonunda, bitkinin toprağın içindeki potasyumun hangi oranda, kaç derecesini alabildiğini, potasyum gübresinin etkilerini, aldığımız verilerle değerlendireceğiz. Bölgemiz ve çiftçilerimiz için yararlı bir çalışma ve araştırma olacak" dedi.
Haber Merkezi