- İzmir
- 13.05.2025 16:54
Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri çerçevesinde çölyak hastaları için bir beslenme eğitimi düzenledi
Glutensiz beslenmek zorunda olan hastalar ve yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği eğitimlerin devam etmesi planlanıyor. Balçova Belediyesi Teknoloji Eğitim Merkezi (BETEM)’nde gerçekleşen eğitimler, uzun yıllar gazetecilik yapan gastronomi yazarı Nurhayat Akın Talay tarafından veriliyor. Gastronomi yazıları yazmaya başladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nü tamamlayan Talay, özellikle çölyaklıların beslenmesi konusunda çalışmalarına yoğunlaştığını belirtti. İlk derste çölyak hastalarına mantı, pişi ve kurabiye yapımını öğreten Talay, eğitimlerin devam edeceğini ifade etti. Eğitimlerde kullanılan ürünlerin sponsorluğunu ise çölyaklıların yakınları tarafından kurulan Beyaz Tabak Grubu üstleniyor.
Türkiye'de giderek daha yaygınlaşan çölyak hastalarına yönelik Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası tarafından başlatılan eğitimler, İzmir Glutensiz ve Organik Yaşam Derneği ile Beyaz Tabak Grubu tarafından destekleniyor. Eğitime sadece Balçova'dan değil, İzmir’in çeşitli bölgelerinden hasta ve yakınlarının katıldığını belirten Eğitmen Nurhayat Akın Talay, “Çölyak hastalarının beslenmesi oldukça zor. Glutensiz gıda ürünleri, normal ürünlerin 3-4 katı fiyatına satılıyor. Bu durum, yaşamı oldukça pahalı hale getiriyor. Bizim rahatça tüketebildiğimiz birçok gıdayı onlar alamıyor. Özellikle gevrek, boyoz gibi yiyecekleri yiyememekten yakınarak, bunları evde nasıl yapabileceklerini sordular. Bir sonraki eğitimde, bunları evde nasıl pişirebileceklerini anlatacağız” diye konuştu.
Sosyal medyada glütensiz bir yemek tarifi paylaştıktan sonra, Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası Sorumlusu Rıza Mutkılioğlu'nun kendisiyle iletişime geçerek eğitim düzenleme teklifini sunduğunu belirten Talay, şunları ekledi: "Gazetecilik kariyerimin ardından gastronomi yazılarına odaklandım ve bu alanda ilerlemeye başladım. Aşçılık Bölümü’nü bitirip şeflik unvanını aldım. Bu süreçte çölyaklıların beslenmesi konusunda eğitimler aldım ve çeşitli çalışmalar yaptım. Eğitimlerimizde, onlara un karışımlarını ve pahalı olabilecek yemekleri daha uygun fiyata nasıl hazırlayabileceklerini gösteriyoruz."