13. Gün İftar Menüsü önerisi: Bugün iftara ne pişirsem? Ramazan ayı iftar menüleri 2025

13. Gün İftar Menüsü önerisi: Bugün iftara ne pişirsem? Ramazan ayı iftar menüleri 2025

Ramazan ayında sofralarınızı lezzetlendirecek 13. gün iftar menüsüyle hem doyurucu hem de sağlıklı tarifler sizlerle. İşte, pratik ve nefis iftar menüsü önerileri...


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2025 11:06
  • Güncelleme Tarihi : 13.03.2025 11:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
13. Gün İftar Menüsü önerisi: Bugün iftara ne pişirsem? Ramazan ayı iftar menüleri 2025

Ramazan ayının 13. gününde iftar sofralarınızı zenginleştirecek hafif ve lezzetli tarifler merak ediliyor. Bugünün menüsünde, sağlıklı kereviz çorbası, tavuklu lavaş sarma ve ıspanaklı meze bulunuyor. Tatlı olarak ise herkesin sevebileceği şekerpare iftarınızı tatlandırabilirsiniz. 13. Gün İftar Menüsü önerisi haberimizde…

BUGÜN İFTARA NE PİŞİRSEM?

Ramazan'da iftar sofralarınızı lezzetlendirecek pratik tarifleri sizler için bir araya getirdik. Peki, bugün iftara ne pişirsem? İşte o leziz tarifler… 

KEREVİZ ÇORBASI

•    1 adet orta boy patates
•    1 adet orta boy havuç
•    1 adet orta boy kereviz (sapları ve yapraklarıyla beraber)
•    1 adet orta boy soğan
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    1 yemek kaşığı sıvı yağ
•    2 yemek kaşığı un
•    3 diş sarımsak
•    1,5 litre sıcak su
•    1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
•    1 yemek kaşığı tereyağı
•    1 çay kaşığı toz kırmızı biber
YAPILIŞI
•    Öncelikle tüm sebzeleri iyice yıkayıp, kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde doğrayın. Orta ateşte tencereye tereyağı ve sıvı yağı alıp ısıtın, ardından doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyerek birkaç dakika soteleyin. Unu ilave edip, kokusu çıkana kadar kavurun.
•    Patates ve havucu tencereye ekleyip, birkaç dakika daha kavurduktan sonra, kereviz ve saplarını da ekleyin. Üzerine su ilave ederek sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. 
•    Sebzeler iyice yumuşadığında blender ile pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çekin. Tekrar ocağa alıp, birkaç dakika daha kaynatın. 
•    Son olarak tuz ekleyin ve ocaktan alın. Servis yaparken isteğe bağlı olarak, tereyağında toz biber yakıp çorbanın üzerine gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun.

TAVUKLU LAVAŞ SARMA

•    4-5 parça tavuk göğsü (kişi sayısına göre değişkenlik gösterebilir)
•    1 adet soğan
•    1 adet kapya biber
•    2 adet sivri biber
•    1 adet küçük sarı biber (isteğe göre)
•    2 adet domates
•    1,5 yemek kaşığı salça
•    3 yemek kaşığı zeytinyağ
•    2 yemek kaşığı tereyağ
•    Tuz
•    Karabiber
•    Pul biber
•    Toz kırmızı biber
•    Kekik (isteğe göre baharatlar)
•    10 adet lavaş ekmeği
Beşamel sos için;
•    3 su bardağı süt
•    3 yemek kaşığı un
•    2 yemek kaşığı tereyağ
•    Tuz
•    Karabiber
•    Muskat
Üzeri için;
•    Rendelenmiş kaşar peyniriYAPILIŞI
•    Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın, küp küp doğranmış tavuk göğsünü ekleyin ve karıştırın, kapağını kapatıp pişmesini bekleyin. 
•    Tavuklar piştikten sonra doğranmış sebzeleri ekleyin ve karıştırın. 
•    Salça ve baharatları ekleyin, karıştırın. 
•    Tereyağını ekleyin, karıştırıp kapağını kapatın ve 10-15 dakika pişirin. 
•    Lavaş ekmeğinin içine iki üç kaşık harcı koyup kenarlarını kapatın, rulo şeklinde sarın ve borcama yerleştirin. 
•    Beşamel sos için tereyağını tencereye alıp eritin, içine unu ekleyip karıştırın, sütü dökün ve karıştırarak pişirin. 
•    Baharatları ekleyip karıştırın, sos kıvam alınca ocaktan alın. 
•    Beşamel sosu lavaşların üzerine dökün. 
•    Üzerine kaşar peyniri serpin ve 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
•    Fırından çıkarıp dilimleyin ve sıcak servis edin. Afiyet olsun.

ISPANAKLI MEZE

•    1 adet soğan
•    2 adet kapya biber
•    Yarım bağ ıspanak
•    Yarım çay bardağı kadar ceviz
•    Damak tadınıza göre tuz
•    Karabiber
•    Kırmızı toz biber
•    Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
•    1 kase yoğurt
•    1-2 diş sarımsak

YAPILIŞI
•    Zeytinyağını tavada ısıtıp, küp doğranmış soğanları ekleyin ve soteleyin. 
•    Ardından küp doğranmış biberleri ekleyin ve biberler yumuşayana kadar kavurun. 
•    Yıkayıp doğradığınız ıspanakları ekleyin, ıspanaklar sönene kadar kavurun. 
•    Ceviz ve baharatları ekleyin, bir iki dakika daha kavurun ve ocaktan alın. 
•    Süzme yoğurdu bir tutam tuz ve dövülmüş sarımsakla karıştırın. 
•    Normal yoğurt kullanıyorsanız, susuz yerinden kullanmayı unutmayın. 
•    Hazırladığınız ıspanak karışımını yoğurdun üzerine serpin. Afiyet olsun. 

ŞEKERPARE 

•    250 gram tereyağı veya margarin
•    1 çay bardağı sıvı yağ
•    7 yemek kaşığı irmik
•    2 yemek kaşığı pudra şekeri
•    2 yumurta birinin sarısı üzeri için ayrılacak
•    1 paket vanilya
•    1 paket kabartma tozu
•    Aldığı kadar un
Şerbeti için;
•    3 su bardağı şeker
•    3.5 su bardağı su
•    Çeyrek limon suyu

YAPILIŞI
•    Şeker ve suyu tencereye alıp, karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
•    Karışım kaynadıktan sonra altını kısıp, 15 dakika kaynatmaya devam edin.
•    Limon suyunu ekleyin ve bir iki dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
•    Şerbeti soğumaya bırakın.
Hamur Hazırlığı
•    Tereyağını, sıvı yağı, pudra şekerini ve yumurtayı bir kaba alıp karıştırın.
•    Diğer malzemeleri (un hariç) ekleyip karıştırmaya devam edin.
•    Homojen bir kıvam elde ettikten sonra, unu azar azar ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
•    Hamuru şekillendirip, istediğiniz şekilde (yuvarlak veya oval) şekil verin ve tepsiye yerleştirin.
•    Ayırdığınız yumurta sarısına çok az kakao ekleyip iyice karıştırın ve tatlınızın üzerine sürün.
•    Çatal ile tatlının üzerine çizikler atın.
Pişirme ve Şerbetleme
•    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tatlıyı kızarana kadar pişirin.
•    Fırından çıkarıp, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğumuş şerbeti dökün.
•    Tatlı şerbeti çekip soğuduktan sonra istediğiniz şekilde süsleyip, servis yapın. Afiyet olsun.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ