- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
MasterChef Türkiye All Star eleme gecesinde heyecan doruktaydı. MasterChef Türkiye All Star’da bu akşam canele tatlısı yapıldı. Peki canele tatlısı nasıl yapılır? Canele tarifi sizlerle…
MasterChef Türkiye All Star’ın 17 Aralık’ta yayınlanan bölümünde canele tatlısı yapıldı. Danilo şef tatlının yapılışını detaylarıyla aktardı. Peki canele tatlısı nasıl yapılır? Canele tarifi açıklaması ile ilgili detayları sizler için derledik.
MasterChef Türkiye All Star’da kimin eleneceği bu akşam belli olacak. Elenen yarışmacı Dilara oldu. Peki eleme gecesinde yapılan canele tatlısı nasıl yapılır? İşte detaylar…
750 gram süt
70 gram tereyağı + kalıpları yağlamak için yeteri miktarda tereyağı
375 gram şeker
225 gram un
100 gram yumurta Sarısı
75 gram dark Rum
4 gram tuz
Öncelikle süt ile tereyağını tamamen eriyene kadar düşün sıcaklıkta ısıtın. Şeker, un, yumurta sarısı, rom ve tuz'u mikserle yavaş hızda çırpın. Bu işlemi yaparken önceden eritilmiş olan süt ve tereyağı karışımını da yavaşça ekleyin.
Tamamen ekledikten sonra 2 dakika kadar pürüzsüz olana kadar karıştırmaya devam edin. Canelé kalıplarınızı ilk önce dolapta soğutun ve ardından ihtiyaca göre eritilmiş tereyağını fırça yardımı ile kapılarınızın içerisine sürün. Hazırladığınız karışımı kalıplara 20 gr olarak şekilde kalıplara paylaştırın. (Büyük canelé hazılayacaksanız 70 gr ile porsiyonlayın)
Fırın tepsinizin üzerine bir ızgara teli ile yükseklik sağlayın ve canelé kalıplarınızı bu telin üzerine yerleştirin. Küçük canelé için 191 C'de 26 dk, Büyük canelé için ise aynı ısıda 45 dk konveksiyonlu fırında pişirin.
Eğer fırınınızın konveksiyon özelliği yoksa süreyi yüzde 30 arttırarak pişirebilirsiniz. (bu durumda 26 dk - 34 olur, 45 dk - 59 olur). Fırından çıkan kalıpları mümkün olduğunca kısa sürede bir havlu yardımı ile tutun ve ters çevirip çıkartın.
CANELE TARİFİ İÇİN PÜF NOKTASI
Az pişmiş canelé sufle gibi sönecek ve kabuğu yumuşak bir texture'de olacaktır bu nedenle üstü koyu kahve olana kadar pişirmeye devam etmelisiniz. Ürünü orijinal kalıbı değil de bir kek kalıbında pişirmek isterseniz tüm malzemeyi kalıbı astarladıktan sonra dökün ve 70 dk kadar pişirin. Pişen ürünü en hızlı şekilde kalıptan çıkartmayı unutmayın. Pişen ürünü tekrar ısıtmaya çalışırsanız kabuk yumuşayacak ve haz veren sertliği kaybolacaktır.