Sayfa Yükleniyor...
Bu sene de tatlı yiyelim, tatlı konuşalım! Yılbaşına özel yapılan tatlılar neler? İşte ülkelerin yılbaşına özel hazırladıkları tatlılar…
“Yeni yıla nasıl girerseniz, tüm yıl öyle geçer” cümlesinden hareketle, biraz tatlı yiyelim istedik. Dünya genelinde büyük bir coşku ve heyecanla kutlanan yılbaşı akşamı öncesi pek çok hazırlık yapılıyor. Giyimden süslemeye birçok şeyin yapıldığı bu dönemde, sofralarda büyük bir özenle kuruluyor. Yemek sonrası sıra tatlıya geldiğinde ise her ülkenin kendine özgü lezzetlerle ön plana çıktığı görülüyor. Ülkelerin yılbaşına özel yaptıkları tatlılar neler, birlikte inceleyelim.
Her ülke kendine has damak tadı doğrultusunda bazı tatlı tariflerine sahip. Yılbaşı gibi özel günlerde sofraları süsleyen bu tatlılardan bazılarını sizin için listeledik.
Stollen – Almanya
Almanya’da Noel zamanı mutlaka yapılan ve yeni yıla tatlı bir başlangıç yapılmasını sağlayan Stollen, içerisinde yer alan kuru meyveler, marzipan ve badem ile tam bir lezzet şöleni sunuyor. Noel keki olarak da bilinen Stollen, Almanya’da 'Weihnachtsstollen' ve 'Christstollen' olarak da biliniyor.
Kahk – Mısır
Mısır’da özel günlerde mutlaka sofralarda kendine yer bulan Kahk, yuvarlak şekilli bisküvi ya da kurabiyelerdir. Bayram kurabiyesi olarak da bilinen Kahk, çoğunlukla Ramazan Bayramı’nda yapılır. Bunun yanı sıra Noel, yılbaşı, düğün ve bunlar gibi özel günlerde de tercih edilir.
Risalamande – Danimarka
Danimarka’da Noel arifesinde yenen yemekler meşhurdur. Özenle hazırlanan sofralar lezzet açısından ön plana çıkarken, görsel açıdan da göz alıcıdır. Noel yemeğinin ardından ülkede Noel tatlısı olarak bilinen Ris la la mande servis edilir. Danimarka sütlacı olarak da bilinen bu tatlı, vanilya, badem ve krem şanti içerir, üzerine ise sıcak vişne sosu dökülür.
Buñuelos – Meksika
Kızarmış hamurun şekerle kaplanması sonucu elde edilen Rose Cookies, kimi bölgelerde içine peynir eklenerek de hazırlanıyor. Sadece Meksika’da değil, Latin Amerika bölgesinin genelinde son derece popüler olan bu tatlı, kızartıldıktan sonra çikolata ya da krema ile de doldurulabilir.
Turrón – İspanya
Nougat ismiyle de bilinen İspanya’nın geleneksel Noel tatlısı Turrón, yılın son günlerinde tatlıya doymanızı sağlayacak bir ürün. Ülkede kurulan hemen her yılbaşı sofrasında kendine yer bulmayı başaran bu tatlı; bal, şeker, yumurta akı ve badem içerir.
Beigli – Macaristan
Haşhaş tohumları ya da ceviz kullanılarak yapılan Beigli, Macaristan’a ait geleneksel bir lezzettir. Özel günlerde sofralarda kendine mutlaka yer bulan bu rulo şeklindeki tatlı, yılbaşı döneminin de aranan ürünlerinden biridir.
Panettone – İtalya
Panettone, yapımı son derece meşakkatli olan bir ekmek ve kek türüdür. İtalya’da özellikle yılbaşı dönemi özenle pişirilen Panettone; kuru üzüm, portakal şekerlemeleri ve limon kabuğu gibi malzemeler içerir.
Malva Puding - Güney Afrika
Yumuşack dokusu, göz alıcı sunumu ve lezzetli tadı ile ön plana çıkan Malva Puding, Güney Afrika’da yılbaşı döneminde mutlaka yapılıyor. Sadece yılbaşında değil, yılın diğer dönemleri de sıklıkla yapılan bu tatlı, pek çok kişi tarafından severek tüketiliyor.
Haber Merkezi