Ülkelerin geleneksel yılbaşı yemekleri

Yılbaşında hangi ülkede, ne yeniyor? Ülkelerin olmazsa olmaz yılbaşı lezzetleri. İşte yıllardır sofralarda kendine yer bulan geleneksel yılbaşı yemekleri…


  • Oluşturulma Tarihi : 01.01.2024 00:50
  • Güncelleme Tarihi : 17.12.2023 11:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ülkelerin geleneksel yılbaşı yemekleri

Dünyanın dört bir tarafında büyük bir coşkuyla kutlanan yılbaşı akşamı, zengin menüleri ile de göz dolduruyor. Her ülke kendine özgü damak tadı doğrultusunda sofralarına çeşitli ürünler koyuyor. Yıllardır yapılan ve yılbaşı döneminin vazgeçilmezi olan yemekler, geleneksel bir hal alıyor. Bulunduğu ülke ile özdeşleşen geleneksel yılbaşı lezzetlerini, haberimizin devamında sizin için derledik.

Yılbaşında ülkelerin sofralarını süsleyen 10 geleneksel yemek

Özel günleri daha da güzel hale getirmek için, hazırlanan yemeklere ekstra özen gösterilir. Yılbaşı gibi belirli günlerde ise gelenekselleşen bazı lezzetler, sofralardan eksik edilmez. Yılbaşında ülkelerin sofralarını süsleyen 10 geleneksel yemeğe birlikte göz atalım.

Tamale – Meksika

Meksika’nın sevilen lezzetlerinden biri olarak kendini gösteren tamale, mısır koçanı kullanılarak hazırlanıyor. Tavuk ya da haindi eti ile iç harcı oluşturulan tamale, yılbaşı akşamında sofralarda baş köşeye oturmayı başarıyor. Bir çeşit sokak lezzeti olan tamale, davet masalarının da vazgeçilmezi olarak tercih ediliyor.

Izgara tabağı – Hollanda

Yılbaşı akşamı için özenle hazırlanan Hollanda sofraları, pek çok kişinin damak zevkine hitap etmeyi başaracak şekilde donatılıyor. Yıl içerisinde de sıklıkla yapılan ve özellikle misafir ağırlarken tercih edilen ızgara tabağı, Hollanda’nın yılbaşında da bir numaralı tercihi oluyor. Sofranın ortasına koyulan ızgara tabağı, altında yer alan ısıtıcı ile aynı anda pişiriliyor. Böylelikle herkes zevkine göre dilediği ürünü sıcak bir şekilde tüketiliyor.

Toshikoski soba – Japonya

Yeni yıl dönemine ekstra önem vermesi ile bilinen ülkelerden biri olan Japonya, o akşam için menülerini özenle hazırlıyor. Toshikoski soba isimli yemeğin yılbaşında tercih edilmesinin, özel bir sebebi bulunuyor. Japonya kültüründe bu yemek, yıl geçişini temsil ediyor.

Jansson’s temptation – İsveç

Patates, soğan, hamsi, krema ve galeta ununun bir araya gelmesiyle meydana getirilen Jansson’s Temptation hem son derece hem de besleyici bir İsveç yemeğidir. Genellikle Noel zamanı yapılan bu yemek, ülke genelinde oldukça popülerdir.

Doldurulmuş kızartılmış kaz – Rusya

Et ve balık tüketiminin yaygın olduğu Rusya, yeni yılı karşılamak için de et ağırlıklı bir beslenme tercih ediliyorlar. Yılbaşı akşamı içi doldurulan ve kızartılan kaz yemeyi tercih eden Rusya halkı, bu yemeği yanında elma ve kabak servis ediyorlar.

Escargots – Fransa

“Yenilebilir salyangoz” anlamını taşıyan escargots yemeği, Fransa ile özdeşleşen yemeklerden biri. Ülkenin en sevilen lezzetlerinden biri olan escargots, davetlerin de vazgeçilmezi olarak kendini gösteriyor. Yılbaşı akşamlarının da önde gelen yemeği olarak servis edilen bu ikonik tat, başlangıç menüsünün bir ürünü olarak tadımlanıyor.

Oliebollen – Hollanda

Yağ topları olarak tanımlanan oliebollen, Hollanda’nın Noel sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Kıvamı göz önünde bulundurulduğunda bizdeki lokmaya benzeyen oliebollen, servis edilirken şekerli krema da kullanılıyor.

Chingri malai curry – Bengal

Hindistan cevizi sütü, köri ve karides üçlüsünü bir araya getiren Chingri malai curry, ülkemizde karides köri ismiyle biliniyor. Bengal’in en popüler ve özel lezzetlerinden biri olan bu yemek, yılbaşı dahil pek çok özel günün aranan ürünü olarak kendini gösteriyor.

Flæskesteg – Danimarka

Danimarka’nın favori özel gün yemeklerinden biri olan flæskesteg, kızarmış bir et yemeğidir. Et olarak domuz eti tercih edilir. Et ince dilimler haline kesilir ve daha sonra tütsülenerek fırında kızartılır. Görüntüsüyle göz dolduran flæskesteg, Danimarka’da yılbaşı akşamlarında sofraların gözdesi konumundadır.

Fisherman’s soup – Macaristan

Türkçeye balıkçı çorbası ismiyle geçen fisherman’s soup, balık severlerin favorisi çorbalarından biridir. Macaristan’da özel günlerin vazgeçilmez çorbalarından biri olan fisherman’s soup, yılbaşı akşamlarında da misafirlere mutlaka servis edilir. Macar mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan bu çorba, baharat açısından da oldukça zengindir.

Haber Merkezi