Balıkesir’in meşhur lezzeti Höşmerim tarifi: Höşmerim nasıl yapılır?

Balıkesir'in meşhur lezzetlerinden biri olan höşmerim, Türk mutfağının benzersiz tatlarından biridir. İşte eşsiz lezzeti olan höşmerim tarifi…


  • Oluşturulma Tarihi : 02.03.2024 16:05
  • Güncelleme Tarihi : 02.03.2024 13:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Balıkesir’in meşhur lezzeti Höşmerim tarifi: Höşmerim nasıl yapılır?

Höşmerim, adını Farsça'da tatlı ve kaymak anlamına gelen "höş" ve "maram" kelimelerinden alan, ilk kez Balıkesir'e yerleşen Türk göçebeleri tarafından getirilen ve Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde övgüyle bahsedilen bir tatlıdır. Peki, höşmerim nasıl yapılır? İşte damak çatlatan muazzam höşmerim tarifi…

HÖŞMERİM MALZEMELERİ

  • 1 kilo çiğ süt
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı irmik

höşmerim tatlısı

HÖŞMERİM NASIL YAPILIR?

  • Çiğ sütü hafifçe ısıtın, ardından içine peynir mayasını ekleyerek 5 dakika bekleyin.
  • Sonrasında içine irmik ve şeker ilave edip karıştırın.
  • Yumurta sarısını ekledikten sonra karışımı ateşe koyun ve sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  • Karışım kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirip ocaktan alın.
  • Soğuduktan sonra üzerine hindistancevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz.

HÖŞMERİM TATLISI HANGİ PEYNİRLE YAPILIR?

Mayalanıp teleme haline geldikten sonra, koyun veya inek sütü, peynir mayası, irmik, şeker ve yumurta sarısı içeren karışım peynir tülbentinde süzülerek hazırlanır. Yörük köylerinde ise genellikle koyun sütü veya 1/3 inek, 2/3 koyun sütü karışımı kullanılarak yapılan bu tatlı, odun ateşinde pişirilmektedir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ