Sayfa Yükleniyor...
Etsiz çiğ köfte tarifi oldukça araştırılan bir konu iken biz de sizin için etsiz çiğ köfte tarifini araştırdık. Çiğ köfte nasıl yapılır, en lezzetli etsiz çiğ köfte tarifi... İşte detaylar...
Şanlıurfa ve Adıyaman yörelerinde ünlü olan ve ısı kullanmadan hazırlanan çiğ köfte sadece bulunduğu coğrafyada değil farklı coğrafyalarda da kendisini sevdirmiş bir lezzet. Çiğ köftenin yöreden yöreye farklı türleri bulunabiliyor. Etlisi, etsizi ve yumurtalısı gibi. Peki ünü bu kadar geniş bir alana yayılan çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köftenin dağılmaması için ne yapılır? İşte lezzetli çiğ köfte tarifi…
Etsiz Çiğ Köfte için Malzemeler:
1 çay bardağı isot
1 çay bardağı pul biber
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Köfte malzemeleri:
Yarım demet maydanoz
4 yemek kaşığı domates salçası (200 gr)
2 yemek kaşığı biber salçası (100 gr)
6 çay bardağı ince köftelik bulgur
5-6 dal taze soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kuru nane
Çay kaşığının ucuyla kimyon
1 kuru soğan (küçükse 2 tane)
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı çiğ köftelik baharat
Tuz
Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?
Çiğ köfte tarifi için ilk olarak çiğ köfte tepsinizi hazırlayın. Tepsinin içerisine bulguru ve salçayı ilave ettikten sonra güzelce yoğurmaya başlayın. Bulgurunuz yumuşak bir kıvam haline gelene kadar yoğurma işlemine devam edin. Yoğururken azar azar su eklemeyi ihmal etmeyin. Bu çiğköftenizin daha çabuk yumuşamasını sağlayacak.
Bulgurun içerisine çok fazla su koymamaya özen gösterin. Eğer bulgurun içerisine koyduğunuz suyun ölçüsünü kaçırırsanız bu durum bulgurun şişmesine neden olur ve istediğiniz lezzeti alamayabilirsiniz.
Bulgurlarınız koyulaşıp salça rengi gibi olduktan sonra tuz, pul biber, maydanoz, sıvı yağ, isot, diğer baharatlar ve biber salçasını da tepsinin içerisine ilave ederek yoğurmayı sürdürün.
Eğer bulgurunuz kuru kaldıysa biraz su ilave ederek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Yoğurma işlemi uzun ve zahmetli olduğu için sabırlı olmalı ve arada dinlenmelisiniz.
Bulgurlarınız iyice yumuşadıktan sonra ince doğranmış soğanları ve maydanozu da ilave edin. Soğanlar bulgurla bütünleşene kadar yoğurun.
Soğanlarınızı ince bir bıçakla tahta üzerinde doğrayın. Soğanların suyu el ile kestiğinizde çok fazla çıkmayacaktır. Böylece acı bir tat oluşmasını engellemiş olursunuz.
Soğanlar artık iyice bütünleşip çiğköfte iççinde kaybolmaya başlayınca çiğ köfteniz hazır hale gelmiş olacak. Şimdi sıra şekillendirmede. Bunun için avuç içinizle çiğ köfteleri küçük parçalar haline getirdikten sonra yeşillikleri ve marulu da hazırlayıp beraber servis yapabilirsiniz.
Çiğ köftenin dağılmaması için ne yapılır?
Çiğ köfte lezzetli bir besin olduğu kadar yapım aşaması da hayli zahmetli olabiliyor. Çiğ köfte yapımında en çok dikkat edilen nokta şüphesiz bulgurunun dağılmaması. Bunun için başvuracağınız en iyi yöntem sıcak su kullanmak. Çiğ köfteyi elinizle sıktığınızda dağılıyorsa biraz sıcak su ilavesi yaparak dağılmasını engelleyebilirsiniz.
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Davetlerin vazgeçilmezi paçanga böreği nasıl yapılır? İşte en pratik paçanga böreği tarifi
HABER MERKEZİ