Ezogelin çorbası nasıl yapılır? Tam kıvamında ezogelin çorbası tarifi...

Türk mutfağının yöresel çorbalarından ezogelin çorbası nasıl yapılır? Ezogelin çorbası malzemeleri neler? Detaylar için haberimize göz atın...


  • Oluşturulma Tarihi : 30.11.2023 12:15
  • Güncelleme Tarihi : 30.11.2023 12:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ezogelin çorbası nasıl yapılır? Tam kıvamında ezogelin çorbası tarifi...

Kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biri olan ezogelin çorbası hemen hemen her eve girer her sofrada bulunur. İçinde bulundurduğu faydalı besinler ile sağlıklı beslenmemize katkı sunmasının yanında ayrıca kış aylarında içimizi ısıtarak bizi hastalıklardan da korur. Peki lezzetli ezogelin çorbası nasıl yapılır, ezogelin çorbasının malzemeleri neler? İşte tam kıvamında muhteşem ezogelin çorbası tarifi…

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler:

Sıvı yağ (1 yemek kaşığı)

Tereyağı (1 yemek kaşığı)

Kuru soğan (1 tane)

Sarımsak (2 diş)

Kırmızı mercimek (1 su bardağı)

Bulgur (4 yemek kaşığı)

Pirinç (2 yemek kaşığı)

Sıcak su (8,5 su bardağı)

Not: Tercihe göre et veya tavuk suyu da kullanılabilir.

Ezogelin Çorbasının Sosu için;

Sıvıyağ (2 yemek kaşığı)

Un (1 yemek kaşığı)

Domates salçası (2 yemek kaşığı)

Sıcak su (2 su bardağı)

Nane (1 tatlı kaşığı)

Kırmızı pul biber (1 çay kaşığı)

Karabiber (1 çay kaşığı)

Tuz (1,5 tatlı kaşığı kadar)

Ezogelin çorbası yapımı

Tereyağı ve 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ tencereye alınarak ısıtılır.

Soğan ve sarımsak ufak ufak doğranarak soğanlar diriliğini kaybedinceye kadar orta ateşte kavrulması sağlanır.

Daha sonrasında yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinç, kırmızı mercimek ve bulgur ilave edilir ve kavrulur.

Karışımın üzerine sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak pişmesi için bırakılır. Çorba kaynayana kadar yüksek ateşte olmalı, kaynadıktan sonra ise kısık ateş tercih edilmeli.

İçine eklenilen bakliyatlar yumuşayana kadar kaynatılır ve sonra ocak kapatılır. Farklı bir tencere veya tavada 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ ısıtılmalı. Üzerine 1 yemek kağışı ölçüsü ile un eklenir ve unun kokusu kaybolana kadar kavrulur. Bu karışıma 2 yemek kaşığı kadar da domates salçası ilave edilir ve bir süre daha kavrulması sağlanır. Salçanın kavrulmasının ardından 2 su bardağı su eklenir ve kaynatılır. En sondaki aşamada ise baharatlar eklenir ve hazırlanan sos ocaktan alınıp çorbaya dökülür. Çorbaya en son tuzu da ekleyip 1-2 dakika daha kaynatılır.  Ezogelin çorbanız servise hazır. Afiyet olsun.

Ezogelin çorbası mikserden geçirilir mi?

Ezogelin çorbasını hazırlarken dilerseniz ocakta ağır ağır pişirebilir dilerseniz de bakliyatlar yumuşadıktan sonra mikserden geçirebilirsiniz.

Ezogelin çorbası kaç kalori?

Yöresel çorbalarımızdan ezogelin çorbasının kalorisi merak ediliyor.

1 kase ezogelin çorbası kalorisi 91, 1 kepçe ezogelin çorbası 68, 100 gram kasede ezogelin çorbası 45 kalori iken büyük boy kase ezogelin çorbası ise 136 kalori.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türk mutfağı çorbaları nelerdir? Sofraların vazgeçilmezi çorba tarifleri

Haber Merkezi