- Lezzet
- 13.04.2025 12:53
Asırlardır farklı kültürlerin etkileşimde bulunduğu Gaziantep, dünyanın en zengin mutfaklarından birine ev sahipliği yapmaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınan Gaziantep mutfağını yakından keşfetmek ve bu muazzam kente ziyaretinizde denemeniz gereken lezzetleri öğrenmek istiyorsanız, not defterinizi hazırlayın. Peki, Gaziantep'te ne yenir? Gaziantep'in meşhur yemekleri neler? İşte detaylar...
Misafirperver halkı, tarihi dokusu, zengin kültürü ve göz kamaştırıcı mavi ve yeşil tonlarıyla öne çıkan doğasıyla Gaziantep, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamakta. Bu benzersiz şehir, uygarlıkların beşiği olarak bilinirken, özellikle kendine özgü ve hazine niteliğindeki lezzetli mutfağıyla da büyük bir üne sahip. Görsel estetiği ve enfes tatlarıyla Gaziantep mutfağı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Şehre adım attığınız anda karşılaşacağınız eşsiz lezzet şölenine hazır olmalısınız. "Gaziantep'te ne yenir? Gaziantep'in meşhur yemekleri neler?" sorularının cevaplarını merak ediyorsanız, gelin, UNESCO tarafından tescillenmiş Gaziantep'in en unutulmaz yemeklerine birlikte göz atalım.
Dünya Bankası tarafından en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçilen ve UNESCO'nun Gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'nda (UCCN) Türkiye'yi temsil eden ilk şehir olarak 2015 yılında listeye dahil edilen Gaziantep, köklü mutfağıyla tanınan bir şehir.
Gaziantep, uzun bir gastronomik tarih ve kültüre sahiptir. Şehir, ziyaretçilere baklava, künefe, lahmacun, çiğ köfte, kuyu kebabı, pirinç yemekleri; tatlı, tuzlu ve ekşi et yemekleri gibi lezzetli gastronomik deneyimler sunmaktadır. Ancak Antep mutfağı, sadece bu lezzetlerle sınırlı değildir. Aynı zamanda birçok farklı baharat ve sosun ustalıkla kullanıldığı bir mutfaktır.
Antepliler için yemek yemek, kültürlerarası bir diyaloga dönüşen bir şenliktir. Gaziantep'in tarih boyunca farklı dillerden, dinlerden ve etnik kökenlerden gelen insanlar, ortak bir dilde buluşmuşlardır: Damak tadı. Gaziantep'liler, geleneksel beyranla yapılan kahvaltılarıyla da tanınır.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır:
Baklava: Antep Baklavası, incecik yufkası ve lezzetli Antep fıstığı ile meşhurdur. Antep'e yolunuz düşerse, asırlık bir lezzet olan Antep Baklavası'nı mutlaka denemelisiniz. Dünyaca ünlü güzelliklerimizden biridir.
Katmer: Kare şeklinde hazırlanan Antep Katmeri, önceden hazırlanan hamurun buzdolabında dinlendirilmesiyle yapılır. Açılan hamur, iç malzemelerle kare zarf şeklinde katlanarak pişirilir ve servis edilir.
Lahmacun: Gaziantep lahmacunu, zırh ile çekilen kuzu kıyması, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar içerir. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak içerisinde soğan bulunmaz.
Damat Dolması: Etli, fıstıklı, bademli ve bol baharatlı bir karışımla hazırlanan bu dolma, kabak dolması olarak bilinir. İç harcının zenginliği nedeniyle "Damat Dolması" ismini almıştır.
Mumbar Dolması: Güneydoğu illerinde yaygın olan bu yemek, Antep mutfağında özel bir şekilde hazırlanır. İnce ve kalın bağırsak kullanılarak yapılabilir.
Yuvalama: Antep sofrasının vazgeçilmezi olan yuvalama, bulgur karışımlı toplar ile yapılır. Bir Antepli için yuvalama sadece çorba değil, lezzet dolu bir deneyimdir.
Ekşili Ufak Köfte: Yemek suyuna servis anında ufak köfteler eklenir ve üzeri yağlanır. Bu sayede köfteler küçük kalır ve kaşık kaşık yenilen lezzetli bir yemektir.
Ali Nazik: Közlenmiş patlıcan ve yoğurdun üzerine şiş kebap eklenerek hazırlanan Ali Nazik, yeşil biber ve domates ile süslenir.
Şiyezdiz: Tam bir protein deposu olan Şiyezdiz, kuzu eti, sarımsak, pırasa ve nohut içerir. Sulu yemekler içinde en lezzetli olanlarından biridir.