Kalbi Ege’de atanların vazgeçemediği lezzet İzmir köfte nasıl yapılır?

Lezzetiyle baş döndüren, görüntüsüyle daha ilk andan iştah açan İzmir köfte nasıl yapılır? İzmir köfte tarifi ve yapılışı. Izmir köftenin farkı nedir? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 15.12.2023 11:00
  • Güncelleme Tarihi : 15.12.2023 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kalbi Ege’de atanların vazgeçemediği lezzet İzmir köfte nasıl yapılır?

Ege Bölgesi’nin tadına doyulmaz yemeklerinden biri olan İzmir köfte hem görüntüsü hem de lezzetiyle, 7’den 70’e pek çok insanın favori yemekleri arasına girmeyi başarıyor. İzmir köfte tarifi de bu nedenle en fazla araştırılan yemek tariflerinden biri olarak kendini gösteriyor. İzmir köfte nasıl yapılır? Haberimizin devamında İzmir köfte yapılışını sizin için açıkladık.

Fırında İzmir köfte nasıl yapılır?

Ege mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan İzmir köfte tarifi ve tadı ile ön plana çıkmayı başarıyor. Tüm malzemeler hazırlandıktan sonra fırında 20 dakika kadar pişirilen İzmir köfte nasıl yapılır, birlikte inceleyelim.

İzmir köftenin içinde ne var?

İzmir köfte yapmak isteyen kişilerin bu tarifi yaparken ihtiyaç duyacakları malzemeler şu şekildedir:

Dana kıyma (500 gram – Köftelik)

Soğan (1 adet)

Sarımsak (1 diş)

Bayat ekmek içi (Yarım ekmek)

Maden suyu (Yarım çay bardağı)

Yumurta (1 adet)

Maydanoz (4’te 1 oranında – Sapları hariç)

Tuz (1 buçuk çay kaşığı)

Kimyon (1 tutam)

Karabiber (Yarım çay kaşığı)

Diğer malzemeler:

Patates (4 adet)

Biber (4 adet)

Domates (2 adet)

İzmir köfte sosu için:

Domates salçası (1 yemek kaşığı)

Domates rendesi (1 su bardağı)

Sıcak su (1 su bardağı)

Tuz (1 çay kaşığı)

Karabiber (Yarım çay kaşığı)

Kekik (1 çay kaşığı)

İzmir köfte pişirme aşaması için:

Sıvı yağ (2 su bardağı)

Tereyağı (2 yemek kaşığı)

İzmir köfte yapılışı:

İlk olarak bayat ekmek içleri maden suyu ile ıslatılır. Güzelce ıslatıldıktan sonra suyu sıkılır.

Soğan rendelenir ve ardından onun da suyu iyice sıkılır.

Saplarından ayrılan maydanoz yaprakları ince ince dilinir ve ardından sarımsaklar ezilir.

Derin bir kaba dana kıyma alınır ve hazırlanan diğer iç harç malzemeleri ile birleştirilir.

İyice yoğurulduktan sonra üzeri  kapatılarak, buzdolabında dinlenmeye alınır.

Soyulan ve iri dilimler halinde kesilen patatesler, güzelce yıkanır ve ıslak kalmamasına dikkat edilerek kurulanır. Derin bir tavda dış kısımları renk değiştirene kadar kızartılır.

Kızaran patatesler, bir kağıt havlunun üzerine koyulur ve üzerine bir miktar tuz dökülür.

Dinlenmeye bırakılan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Harcın elinize yapışmaması için, elinizi öncesinde ıslatabilirsiniz.

Köftelere şekil verirken, patatesler ile aynı boyda olmasına özen gösterilmelidir.

Tereyağı, tavaya alınır ve kızdırılır. Ardından şekil verilen köfteler, dış kısımları kızarana kadar kızartılır.

Kızaran köfteler, bir tabağa alınır.

Tüm köfteler kızartıldıktan sonra, tavada kalan yağa salça ve domates rendesi eklenerek kavrulur.

Üzerine sıcak ve baharatlar katılır ve kaynatılır.

Fırına koyulacak tepsinin içerisine sırayla bir patates ve bir köfte koyularak, tepsi doldurulur.

Kalan boşluklar ve aralara biber ve domatesler yerleştirilir.

Son olarak tavada bekleyen sos, bu malzemelerin üzerinde gezdirilir.

Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında, 20 dakika kadar pişirilir.

Afiyet olsun!

İzmir köftenin farkı nedir?

İzmir köfteyi diğer köfte çeşitlerinden ayıran en temel farkı, şeklidir. Izgara köfte gibi olmayan İzmir köfte, oval şekilde yuvarlanır.

İzmir köftenin özelliği nedir?

Türk ve Yunan mutfağına ait bir lezzet olan İzmir köfte, ilk olarak İzmir’de yaşayan Rumlar tarafından hazırlandı. Rumların bölgeden ayrılmasının ardından hem Anadolu’ya hem de Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinde İzmir köfte tarifi hızla yayıldı.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ