Sayfa Yükleniyor...
Pek çok insanın favori olarak gösterdiği lezzetlerden biri olan ve lezzeti ile dünya sıralamalarına girmeyi başaran cağ kebabı nasıl yapılır? Terbiyesi ve yanında tüketilecek içecekler. Cağ kebabı nerenin? İşte detaylar…
Görüntüsü ve kokusuyla daha ilk andan pek çok kişiyi kendine hayran bırakmayı başaran cağ kebabı, tadı ile vazgeçilmez lezzetler arasındaki yerini alıyor. Lezzeti bulunduğu bölgenin sınırlarını aşarak ilk etapta ülkeye yayılan daha sonra ise dünya çapında tanınan cağ kebabı dünyada kaçıncı sırada yer alıyor? Cağ kebabı nasıl yapılır sorusu her geçen gün daha fazla insan tarafından sorulurken, cağ kebabı eti nasıl terbiye edilir sorusu da önemli bir detay olarak kendini gösteriyor. Cağ kebabı ile ilgili detayları, haberimizin devamında sizin için derledik.
Lezzeti ve iştah açıcı görüntüsü ile adını dünya çapında duyurmayı başaran cağ kebabı, Erzurum iline ait bir lezzettir.
Cağ kebabı; 2022 yılında Taste Atlas (Lezzet Atlası) isimli site tarafından yayınlanan “Dünyanın En İyi Gelenekler Yemekleri Listesi” içerisinde, ilk 100 geleneksel yemek arasından 9. olarak yer aldı.
Cağ kebabı etinin lezzetinin dünya çapında duyulmasının sebeplerinden biri tanesi, bu ete uygulanan terbiye yöntemidir. Yoğurt, doğranmış soğan, karabiber ve tuz kullanılarak hazırlanan cağ kebabı terbiyesinin içerisine et koyulur ve tam 1 gün boyunca (24 saat) bekletilir. Geçen sürenin sonunda terbiyeyi iyice özümseyen et, yaprak şeklinde kesilerek şişlere takılır.
Deneyen pek çok kişinin tadına hayran kaldığı cağ kebabı yapmak için biraz uğraşmak gerekir. Ancak ortaya çıkan sonuç tüm uğraşlara değeceği için tarifi sıklıkla araştırılır. Tadına doyamayacağınız ceağ kebabı tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler:
Kuzu but (1 adet – Sinirsiz ve yağsız)
Yoğurt (100 gram)
Soğan (1 adet)
Yeşil biber (5-6 adet)
Domates (4 adet)
Karabiber (1 çay kaşığı)
Tuz (1 çay kaşığı)
Lavaş ekmeği
Yapılışı:
Yoğurt, soğan, tuz ve karabiber bir kap içerisine alınır. Kesilen et bu karışımın içerisine alınarak, 1 gün boyunca bekletilir. Gün sonunda yaprak şeklinde kesilir ve şişe takılır. Ateşin üzerinde yatay şekilde pişirilir.
Biber, soğan ve domates ocak üzerinde ya da fırında közlenir.
Pişen şişler, közlenen sebzeler ve lavaş ekmeği eşliğinde servis edilir.
Afiyet olsun!
Erzurum’a ait yöresel bir lezzet olan cağ kebabı, yanında çok sayıda meze ile servis edilir. İçecek olarak ise genellikle su, ayran ve acılı ya da acısız şalgam suyu tercih edilir.
HABER MERKEZİ