Kuymak nasıl yapılır? Kuymak malzemeleri neler?

Karadeniz mutfağının yöresel lezzeti kuymağın nasıl yapıldığı merak konusu oldu. Sizler için hazırladığımız tarife göre kuymak yaptığınızda parmaklarınızı yiyeceksiniz. İşte lezzetli kuymak tarifi...


  • Oluşturulma Tarihi : 04.10.2023 09:37
  • Güncelleme Tarihi : 04.10.2023 09:37
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kuymak nasıl yapılır? Kuymak malzemeleri neler?

Karadeniz yöresinin en ünlü ve lezzetli yemeği kuymak nasıl yapılır? Sizin için en lezzetli kuymak tarifini hazırladık. İşte Karadeniz'in vazgeçilmez kuymak tarifi...

Kuymak tarifi

Tereyağını kısık ateşte erittikten sonra üzerine mısır unu ekleyip tahta kaşık yardımı ile unu kavurun.

Mısır ununun rengi koyuya dönünce suyu da ekleyin. Suda şişen mısır ununun üzerine tel Trabzon peyniri ekleyin. Kuymağı arada karıştırarak kısık ateşte pişirmeye özen gösterin.

Tereyağı üzerine çıktığını gördükten sonra ocaktan alıp servis edebilirisiniz.

Kuymak çeşitleri neler?

Yöreden yöreye mıhlama ya da kuymak şeklinde adlandırılmakla beraber kahvaltı sofralarına zenginlik katan birkaç farklı çeşit kuymak tarifi var. Kuymak yaparken kullanılan peynirin çeşidi, kullanılan mısır ununun miktarı ve yanına eklenen gıdalar ile farklı kuymak çeşitleri oluşmakta.

Kuymak yapmanın püf noktaları

Kuymak için öncelikle malzemeleri hatırlamak gerek:

2 yemek kaşığı kadar tuzlu tereyağı

1 su bardağından az miktar eksik mısır unu

Yarım su bardağı kadar sıcak su

100 - 150 gram kadar çeçil peyniri

1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Ocağın üzerindeki küçük olan göze kuymak yapılacak küçük tavayı yerleştirilir. Altı açılarak içine 2 yemek kaşığı kadar tereyağı eklenir ve yağ eritilir. Tereyağı iyice eriyip fokurdama başladıktan sonra altı kısılır.

İçerisine mısır unu eklenir. Kavrulan unun içine yavaş yavaş ve karıştırarak su eklenir. Yavaş yavaş ekleme yapmak ve karıştırmak topaklanmayı önler. Un ve su birbiri ile karışarak pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılmalı.

Sonra üzerine ilk olarak taze çeçil peyniri eklenmeli ve hemen ardından da kaşar peyniri eklenmeli. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su tekrar gezdirilmeli. Eğer kuymak üzerine tereyağı çıktıysa kuymak hazır anlamına gelir.

Kuymak’ın faydaları var mı?

Kuymakta bulunan peynir çeşitleri ve tereyağı kuymağın kalsiyum kaynağı olmasını sağlar. Aynı zamanda birkaç B vitaminlerini de içermekte. Mısır ununun da birçok faydası bulunmakta. Ama çok fazla tüketilmemesi içerdiği kalori miktarından dolayı önerilmekte.

Kuymak kaç kalori?

Kuymak içerisindeki mısır unu, tereyağı ve peynirler ile çok fazla kalorili bir gıda haline geliyor. Ortalama bir porsiyon kadar kuymak 489 kkal içeriyor. Kuymağın kalorisinin yüzde 81’i yağlardan gelirken, yüzde 16’sı proteinlerden ve yüzde 3’ü ise karbonhidratlardan gelmekte.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: MasterChef Türkiye All Star tantuni tarifi - Tantuni nasıl yapılır?

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ