- Lezzet
- 07.06.2025 12:10
İtalyan aşçıların ustalıkla hazırladığı bu soslar, makarnanın lezzetini artırmanın ötesinde ona çeşitli tatlar da kazandırır. Evde bu sosları deneyerek makarnalarınıza farklı ve zengin tatlar ekleyebilirsiniz. Makarna yemekten keyif alacağınız 5 İtalyan usulü makarna tarifini sizin için derledik…
Makarna deyince akıllara gelen ilk ülke tabi ki de İtalya. O halde makarna yemek için İtalya’ya gitmeye gerek yok diyorsanız bu yazımız tam size göre. İtalya’da gibi hissedeceğiniz o makarna tarifleri artık elinizin altında yapmanız gereken tek şey harekete geçmek. Evde bu sosları deneyerek makarnalarınız da artık alışılmışın dışında makarna lezzetleri yiyebilirsiniz. İşte o meşhur makarna sosları…
Malzemeler
1 paket fettuccine
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
2 diş sarımsak
400 gram somon
400 ml krema
Dereotu
Yarım çay bardağı beyaz şarap (Opsiyonel)
İri taneli karabiber
Maldon tuz
50 gram toz parmesan
Hazırlanışı:
Öncelikle sarımsak ve soğanları soyup, doğrayın. Ardından zeytinyağında rengi sararana kadar pişirin. Bu aşamada şarap ilave etmek isterseniz yarım çay bardağı beyaz şarap ilave edebilirsiniz. Somonu küçük küçük doğrayarak tavaya ekleyip, biraz karıştırdıktan sonra kremayı ilave edin ve tekrar karıştırın. Krema kaynamaya başlayınca dereotu, karabiber ve tuzu ekleyin. Somonlar pişince makarnayı da sos tenceresine alıp 30 saniye kadar pişirin. Servis tabağına alıp parmesan ilave edin. Servise hazır! Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket makarna
2 demet fesleğen
4 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram ceviz
30 gram çam fıstığı
125 gram toz parmesan
4 diş sarımsak
Tuz
Hazırlanışı:
Fesleğenleri tek tek ayırarak kurumaya bırakın. Sarımsakları tuzla beraber havanda dövün. O sırada lezzeti artırmak için çam fıstıklarını yağsız tavada biraz kavurun. Fesleğeni dövülmüş sarımsakları cevizi çam fıstığını mutfak robotunda homojen hale getirin. Aynı zaman da zeytinyağı ve parmesan peynirini de ekleyerek karıştırma işlemini tamamlayın. Genişçe bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ilave edin ve pesto sosunuzu 1-2 dakika çevirin. Ardından makarnanızı ekleyin. Parmesan peyniri ekleyerek yavaşça 1-2 dakika karıştırın. Dilediğinizce ekleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket fettuccine
200 gram tuzsuz tereyağ
250 gram parmesan
Hazırlanışı:
Fettuccinelerinizi al dente (diri kıvamda pişmiş) olacak şekilde, yaklaşık 8-9 dakika, haşlayın. Haşlama suyundan yaklaşık bir su bardağı kadar ayırın. Geniş bir sos tenceresine tereyağınızı, 125 ml haşlama suyunuzu ve ardından makarnanızı ekleyin. Parmesan peynirinizi azar azar ekleyerek karıştırın, gerekirse biraz daha haşlama suyundan ekleyin. Birkaç dakika olacak şekilde, makarnalar tamamen sosla homojen olana kadar pişirin. Sıcak tabakta servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket linguine
20 adet orta boy karides
6 diş doğranmış sarımsak
15 çeri domates
Yarım çay bardağı beyaz şarap (Opsiyonel)
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
Yarım çay kaşığı iri taneli karabiber
Hazırlanışı:
Sosun pişme süresi biraz uzun olduğundan makarnanızın suyunu ocağa koyabilirsiniz. Derin bir sos tavasında orta ateşte zeytinyağı ile sarımsaklarınızı soteleyin. Domateslerinizi ikiye bölün. Sarımsaklarınız sararana kadar domateslerinizi, karidesleri, şarabı, maydanozu, tuz ve karabiberi ekleyin. Sos tavasının kapağını kapatarak 20-30 dakika arasında orta ateşte pişirin. Sos hazır olduğunda karidesleri farklı bir kaba alın ve sosun içine makarnanızı boşaltın. Kısık ateşte yavaş yavaş 2-3 dakika karıştırın ve sosla makarna birleşsin. Karidesleri makarnanın üzerine koyarak servis edin. Karidesleri isterseniz bütün isterseniz de kafalarını çıkararak sosun içinde pişirebilirsiniz. Karidesleri çok fazla pişirmenizi önermeyiz yoksa dağılabilir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 paket makarna (İstediğiniz tür makarna kullanabilirsiniz. Çünkü bu sos tüm makarna çeşitleri için doygunluk sağlayacak seviyede bir sos)
1 kilo çeri domates
40 ml zeytinyağı
3 diş dövülmüş sarımsak
Bir tutam taze fesleğen
Bir tutam pul biber
Parmesan peyniri
Tuz
Hazırlanışı:
Domatesleri ortadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın ve ardından bir kez daha bölün. Geniş bir sos tavasında zeytinyağını ısıtın, sarımsağı ve pul biberlilerini ekleyin. Sarımsak kokusunu dışarı salınca domatesleri ekleyin ve domatesler pişene kadar yüksek ateşte pişirin. Kaşık yardımıyla domateslerin kabuklarının ayrılmasını sağlayın. Fesleğenleri isterseniz elinizle birkaç parçaya bölüp isterseniz de veya bütün olarak fesleğen ekleyin. Biraz tuz ilave edip kaynamaya bırakın. Sos kaynadıktan sonra birazcık soğumaya bırakın robotta sosu çekin. Sakın sıcak çekmeyin. Makarnanızı al dente (diri kıvamda pişmiş) olacak şekilde haşlayın. Büyük bir tavaya biraz zeytinyağı ve çektiğiniz domates sosunuzu ekleyin. Ardından makarnanızı ekleyin ve yavaşça kısık ateşte karıştırın. Kaynamaya başlamadan altını kapatın. Parmesan peyniri ile servis edin. Afiyet olsun.
Sürülerin tozlu yolculuğu
Çanakkale'deki Kalpli Göl, pembe rengini aldı