- Lezzet
- 14.09.2025 00:27
MasterChef mutfağında sıkça karşımıza çıkan İspir fasulyesi, Erzurum’un eşsiz bakliyat hazinelerinden biri. Sütle ıslatılan ve fırında ağır ağır pişirilen bu tarif, hem lezzeti hem kıvamıyla fark yaratıyor. Peki, İspir Fasulyesi nasıl yapılır? İşte detaylar...
MasterChef Türkiye 2025’te mutfaklar bu kez Erzurum’un eşsiz lezzetiyle buluştu. 13 Eylül tarihli bölümde yarışmacılar, şeflerin isteği üzerine İspir fasulyesiyle yaratıcı tabaklar hazırladı. Hem yöresel tatların modern yorumları hem de yarışmacıların teknik becerileri ekran başında heyecan yarattı. Peki, MasterChef’te yapılan İspir Fasulyesi nasıl yapılır? Detaylar haberimizin devamında...
2 su bardağı İspir fasulyesi
200 gr dana kuşbaşı
2 bardak süt
2 diş sarımsak
1 iri soğan
½ su bardağı domates püresi
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr tereyağı
¼ limon (suyu ve kabuğu)
2 yemek kaşığı toz şeker
Tuz (damak zevkine göre)
İspir fasulyelerini en az 12 saat önceden 1 bardak süt + 4 bardak su karışımında bekletin. Bu işlem fasulyenin hem daha hızlı pişmesini hem de eşsiz bir kıvam kazanmasını sağlar.
Sütlü suyu dökün, fasulyeleri tekrar aynı karışımda 1 kaşık şeker ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
Dana kuşbaşını ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp süzün. Ardından zeytinyağında minik doğranmış soğanları kavurun, tereyağını ekleyin. Salça, domates püresi ve kalan şekeri ilave ederek iyice kavurun.
Sosa su ekleyin, 15–20 dakika kaynatın. Limon suyunu sıkın, kabuğunu da içine atın. Bu adım yemeğe hafif bir asidite ve ferahlık katacaktır.
Süzülmüş fasulyeleri sosa ekleyin. Yarım saat ocakta, ardından yarım saat fırında pişirin. Fırın için toprak kap veya döküm tencere tercih edebilirsiniz.
Kaynak : HABER MERKEZİ