Sıcak havalar yurdu terk etmedi: Serinleten 5 harika tatlı tarifi

Hafif, ferahlatıcı ve serinletici tatlılar için hala vakit var… Size özel olarak 5 serinletici tatlı tarifi derledik….

  • Oluşturulma Tarihi : 14.09.2025 15:32
  • Güncelleme Tarihi : 14.09.2025 15:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sıcak havalar yurdu terk etmedi: Serinleten 5 harika tatlı tarifi haberinin görseli

Sıcakların etkisiyle hafif, ferahlatıcı ve serinletici tatlılara olan ilgi bitmedi. Ağır, yoğun tatlılar yerine hala hem lezzetli hem de serin tutan sütlü ve meyveli tatlılar tercih ediliyor. Siz de sofralarınızı tatlandırmak, misafirlerinize enfes ve pratik seçenekler sunmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz! Birbirinden kolay malzemelerle hazırlayabileceğiniz; frambuazın ve damla sakızının benzersiz uyumundan, limonun ferahlatıcı aromasına; fırın kullanmadan hazırlanan cheesecakeden, nostaljik sütlü irmik tatlısına ve klasik tavuk göğsü tatlısına kadar, sıcakta ferahlatması için özel olarak seçtiğimiz 5 serin tatlı tarifini sizler için derledik. Hem pratik hem de hafif bu tatlılarla günleri daha keyifli ve lezzetli geçirmek mümkün. İşte serinletici yaz tatlıları listemiz…

FRAMBUAZLI DAMLA SAKIZLI YAZ TATLISI

Sıcak havalarda hem serinletici hem de hafif bir tatlı arıyorsanız, frambuaz ve damla sakızının enfes uyumunu mutlaka denemelisiniz. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz frambuazlı damla sakızlı yaz tatlısı tarifi! Malzemeler: 1 litre süt, 1 su bardağı şeker, 4 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı buğday nişastası (Mısır nişastası da olur, tepeleme koymamaya dikkat edin),1 yumurta sarısı, 1 paket vanilya, 1 kutu krema (200 ml), 2 tane damla sakız.

YAPILIŞI

Muhallebi için krema ve damla sakız hariç tüm malzemeleri orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ve koyulaşınca altını kapatın. Damla sakızlarını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Muhallebi ılıdıktan sonra kremayı ekleyip mikserle 2-3 dakika çırpın. Mikseriniz yoksa tel çırpıcı ile de yapabilirsiniz. Muhallebiyi kuplara eşit olarak paylaştırın. Frambuaz sos için, frambuazları rondoda çekip kısık ateşte kaynatın, koyulaşana kadar pişirin. Sos ılıdıktan sonra soğuyan muhallebilerin üzerine eşit şekilde dökün. Tatlıyı buzdolabında iyice soğutun. İsterseniz servis yaparken üzerine bir top vanilyalı dondurma ekleyebilirsiniz.

LİMONLU MUHALLEBİ

Limonlu muhallebi, evde kolayca hazırlayabileceğiniz enfes bir seçenek. Limon kabuğu rendesi ve zerdeçal ile farklı bir aroma yakalayabilirsiniz. Malzemeler: 1 litre süt, 2 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un, 5 yemek kaşığı şeker, 1 adet yumurtanın sarısı, 2 adet limon kabuğu rendesi, 1 adet limon suyu, 1 paket vanilin, 1 çay kaşığı (uçuyla) zerdeçal.

YAPILIŞI

Limon suyu ve vanilin hariç tüm malzemeleri derin bir tencereye alın. Sürekli karıştırarak orta ateşte kıvam almasını sağlayın. Kıvam almaya başlayınca limon suyunu ekleyin, kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kapatın ve vanilini ekleyin. Muhallebiyi kaselere paylaştırın, ılınınca buzdolabına koyun. Servis yaparken üzerine limon parçacıkları ve taze nane yaprakları ile süsleyip soğuk servis edin.

FIRINSIZ CHEESECAKE TARİFİ

Fırın kullanmadan, kolayca hazırlayabileceğiniz enfes bir cheesecake tarifi var! Hem pratik hem de serinletici bu tatlı, misafirlerinize de gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz hafif bir seçenek. Malzemeler: 200 gram labne peyniri, 1 paket bisküvi, 100 gram tereyağı (eritilmiş), 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilin, 1 kutu krema (200 milim), 3 yemek kaşığı limon suyu.

YAPILIŞI

Bisküvileri rondodan geçirip, eritilmiş tereyağı ile karıştırın. Karışımı bir kek kalıbının tabanına bastırarak yayın. Labne peyniri, krema, toz şeker, vanilin ve limon suyunu mikserle iyice çırpın. Hazırladığınız kremalı karışımı bisküvi tabanının üzerine dökün. En az 4 saat, tercihen bir gece buzdolabında dinlendirin. Servis yaparken dilerseniz taze meyve ya da frambuaz sosuyla süsleyebilirsiniz.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI (SOĞUK SERVİS)

Hafif ve kolay hazırlanan tatlılarından biri olan sütlü irmik tatlısı, serinletici ve nostaljik bir seçenek olarak sofralarınızı şenlendirecek. Malzemeler: 1 litre süt, 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilin.

YAPILIŞI

Sütü derin bir tencerede kaynatın. Kaynayan süte irmik ve toz şekeri ekleyin, sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan almadan önce vanilini ekleyin ve karıştırın. Tatlıyı oda sıcaklığında soğumaya bırakın, ardından buzdolabına koyup iyice soğutun. Soğuk servis edin; dilerseniz üzerine toz tarçın serpebilir veya taze meyve ile süsleyebilirsiniz.

TAVUK GÖĞSÜ TATLISI

Türk mutfağının sevilen klasiklerinden, hafif ve serinletici tavuk göğsü tatlısını sofralarınıza taşımaya ne dersiniz? Soğuk servis edilen bu sütlü tatlı, özellikle sıcak günlerde favoriniz olacak.  Malzemeler: 1 litre süt, 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı un, 1 paket vanilin, 1 yemek kaşığı tereyağı.

YAPILIŞI

Süt ve toz şekeri tencerede kaynatın. Ayrı bir kapta unu az miktarda su ile açın, kaynayan süte yavaş yavaş ekleyin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Tereyağı ve vanilini ekleyip karıştırın. Tatlıyı soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın. Soğuk servis edin. İsterseniz üzerini tarçınla süsleyebilirsiniz.

Kaynak : HABER MERKEZİ