Yaz aylarının çıtır çıtır lezzeti: Kalamar nasıl yapılır?

Deniz restoranlarında sıklıkla karşımıza çıkan ve pahalı fiyatlara satılan kalamarı daha uygun fiyata evinizde hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte lezzetli ve çıtır çıtır kalamar tarifi…


  • Oluşturulma Tarihi : 15.12.2023 11:01
  • Güncelleme Tarihi : 15.12.2023 08:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yaz aylarının çıtır çıtır lezzeti: Kalamar nasıl yapılır?

Bazıları 'Denizden babam çıksa yerim' der. Siz de onlardan mısınız? Eğer öyle ise kalamar tam da sizin damak zevkinize uygun diyebiliriz. Peki Özellikle deniz restoranlarında sıkça rastladığımız kalamar nedir? Kalamar sağlıklı mı? İşte merak edilen detaylar...

KALAMAR NEDİR?

Kalamar, kafadan bacaklılar sınıfına yer alan bir deniz canlısıdır. Tıpkı ahtapot gibi büyük bir kafası ve kafasından çıkan bacakları vardır. Kalamar bir deniz canlısıdır ancak balık değildir. Kalamarın gözleri vücuduyla kafası arasında tam ortada yer alır. Kalamarın 8 tane kolu bulunur. Bu kollar dışında 2 tane daha, daha uzun olan dokungacı vardır. Kalamarın ağız kısmı ise papağan gagasına benzer. Kalamar su püskürterek su içinde hareketini sürdürür. Omurgasız ve yüksek zekalı canlılardan biri olarak nitelendirilir.

kalamar tarifi

KALAMAR TARİFİ

Kalamar nasıl yapılır? Sorusu kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılıyor. İşte lezzetli bir kalamar tarifi için uygulamanız gereken adımlar…

KALAMAR TARİFİ İÇİN MALZEMELER

300 gram kalamar

1 şişe maden suyu

1 adet limon suyu

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı karbonat

Yarım su bardağı un

Dilediğiniz baharatlar

Kızartmak için:

Yarım su bardağı sıvı yağ

Öncelikle kalamarları iyice temizleyip ince ince dilimleyin. Daha sonra bir kabın içerisine alarak üzerine şeker, limon ve karbonatı ekleyerek karıştırın. Karıştırıp yoğurdukça kalamarlar köpürmeye başlayacaktır. Kalamarın güzelce yumuşaması için bu işlem 15-20 dakika süresince yapılmalıdır. Sonrasında üzerine maden suyunu ekleyip streçleyin ve dinlenmesi için dolaba kaldırın. Ne kadar uzun süre dinlenirse o kadar lezzetli ve yumuşak olacaktır. Dolaptan çıkardığınız kalamarları sostan süzdürün. Un içerisine tuz ve istediğiniz baharatları ekleyerek kalamarları içine atın. Kızgın yağda rengi sararana kadar kızartın. Nefis lezzetli kalamarlarınız yaz sofraları için hazır. Afiyet olsun.

KALAMAR SOSU

Kalamarın yanında eşlikçi olarak çeşitli soslar ve mezeler yapılmaktadır. Kalamar sosu için tarifimize göz atabilirsiniz.

KALAMAR SOSU İÇİN;

1 diş sarımsak

3 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

4 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 yemek kaşığı mayonez

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Çeyrek limonun suyu

Yarım çay kaşığı tuz

Bir miktar karabiber

Yarım çay bardağı çekilmiş bayat ekmek içi

KALAMAR NASIL BİR HAYVANDIR?

Seveni kadar sevmeyeni de bulunan kalamar nasıl bir hayvandır? Sorusunu da kullanıcılar merak ediyor. Kalamar ile ahtapot birbirine karıştırılabiliyor. Türkiye’de çeşitli kalamar türleri vardır. En yaygın tür Avrupa kalamarı yani Loligo vulgaris’tir. Suyun içinde jet etkisi ile hızlıca hareket edebilirler. Av olmaktan kurtulmak için gerektiğinde rengini değiştirebilir.

KALAMAR SAĞLIKLI MI?

Kullanıcılar kalamarın besin değerini de merak ediyor bu yüzden kalamar sağlıklı mı? Diye aramalarını sürdürüyor. Peki kalamarın faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Kalamar genellikle bol yağda kızartılarak servis edilir. Bu sebeple pişirme şeklinden dolayı yağ oranı yüksektir diyebiliriz. Ancak fırında ve az yağda yapılarak daha sağlıklı hale getirmek de mümkündür. Kalamar düşük kalorili bir deniz canlısı olduğu için yüksek miktarda protein, D vitamini, fosfor ve selenyum içerir. Omega 3 ve yağ asitleri de içerisinde bolca bulunur. Kalamarın içinde taurin adı verilen bir amino asit yer alır ve bu da göz sağlığına olumlu etki edebilir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ