Amik Ovası nerde, nasıl gidilir? İşte amik ovasının coğrafi konum özellikleri!

Ülkemizin dört bir yanı verimli ve sulak arazilerle kaplıdır. Amik Ovası, Akdeniz bölgemizin bize sunduğu bu güzelliklerden sadece bir tanesi. Peki amik ovası nerde, nasıl gidilir? Amik Ovası’nın bulunduğu coğrafi konum bakımından özellikleri nelerdir? Sizler için araştırdık.


  • Oluşturulma Tarihi : 16.09.2023 05:00
  • Güncelleme Tarihi : 28.09.2023 07:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Amik Ovası nerde, nasıl gidilir? İşte amik ovasının coğrafi konum özellikleri!

Türkiye’nin göz alıcı güzelliklerinden biri olan Amik Ovası gidenleri büyülüyor. Amik Ovası, ülkemizin sulak alanlarından biri olarak ve eşsiz doğası, bereketli toprakları ile kendini bir adım öne atmayı başarıyor. Peki ülkemizin sınırlı sayıdaki doğal oluşumlarından biri olan Amik Ovası nerde? Amik Ovası’nın coğrafi konum özellikleri neler? Merak ettiğiniz her şeye ve daha fazlasına haberimizden ulaşabilirsiniz.

AMİK OVASI NERDE?

 Amik Ovası, Türkiye’nin güneyinde yer alan Akdeniz bölgesi illerinden olan güzide şehrimiz Hatay’ın Dörtyol ve Reyhanlı ilçeleri arasında yer alan bir tarım bölgesidir. Amik Ovası, verimli toprakları ve iklimiyle tarımsal üretimde büyük bir potansiyele sahiptir. Bu bölge hem yerel hem de ulusal düzeyde tarım sektörünün dikkatini çekmektedir. Amik Ovası için verimlilik bakımından en değerli ova olduğu söylemek mümkündür. Hatay ve çevresindeki en büyük düz arazi yapısına sahiptir. Aynı zamanda bu ova, Asi Nehri, Afrin Çayı ve Karasu tarafından beslenir.  Amik Ovası üzerinde eskiden Amik Gölü olarak bilinen küçük bir göl bulunmaktaydı ancak Devlet Su İşleri 1974’te yaptıkları çalışmalar sonucunda bu gölün kurutularak alanın tarıma açık hale getirilmesini sağlamıştır. Ayrıca Amik Ovası’nda Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir taş köprü bulunuyor. Restore edilse de tarihi açıdan önemi hala büyük.

AMİK OVASINA NASIL GİDİLİR?

AMİK Ovası’na gitmek isteyenler ilk olarak Hatay’a gitmeliler. Bu ovaya karayolu veya hava yolundan ulaşım sağlanabilir.  Havayolundan ulaşmak isteyenler daha sonra karayolundan bir araçla ulaşımlarını tamamlayabilirler.

AMİK OVASI COĞRAFİ KONUM ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Amik Ovası’nın verimliliğinin sebebi dağlardan sel sularının ırmaklar yardımı ile ovaya inen alüvyonların yayılmasından dolayıdır. Bu ova, Asi Nehrinin oluşturduğu çöküntü ovadır. Yüz Ölçümü; Uzunluğu 90 km, yüzölçümü 900 metre kare, genişliği 27 km ve yüksekliği 80 metredir. Ayrıca bu ova, tektonik (fay hatları sebebiyle oluşan çöküntüler sonrasında ortaya çıkan alüvyon birikintileri sonucu oluşan ovalardır.)  bir ovadır.

Amik Ovası, coğrafi konum bakımından Akdeniz bölgemizde yer alıyor. Ovanın toprakları ve iklimi tarımsal üretimi desteklemektedir. Ova Akdeniz iklimi etkisindedir bu sebeple yıl boyu ılıman bir havası vardır.  İklim özellikleri sayesinde bu ova da çeşitli tarım ürünleri yetiştirebilmektedir. Ovada çeşitli tarım ürünleri yetiştirildiği için tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerin merkezi haline gelmiştir.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ