Sayfa Yükleniyor...
Eşsiz doğal güzellikleri, mavi ve yeşilin uyumuyla ve görkemli dağları ile dikkat çeken tatil cenneti Antalya, koyları ile bir o kadar dikkat çekiyor
ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN
Turzimin göz bebeği Antalya, her yaz olduğu gibi bu yaz da tatilci akınına uğruyor. Yerli ve yabancı binlerce turist Antalya'da denize girilecek koyları araştırıyor. Peki Antalya'da keşfedilmemiş ve sakin koylar nerede? Adrasan'da en güzel koy neresi? Kumluca'da nerede denize girilir? Kaş'da en sakin koy neresidir? Sizler için derledik...
Adrasan Koyu, Antalya İli Kumluca İlçesinin bir köyü olan Adrasan Köyünün plajıdır. Bu tabiat harikası koy yaklaşık 2 kilometrelik bir kumsala ve tertemiz bir denize sahiptir. Koyu çevreleyen dağlar ormanlarla kaplıdır. Koyda pansiyonlar ücretli ve ücretsiz plajlar, yeme içme alanları mevcuttur. Adrasan dünyaca ünlü Likya Yürüyüş Yolu üzerinde yer alan önemli ve güzel yerlerden biridir. Gelidonya Feneri batısında Olimpos, Çıralı, Çıralı Yanartaş doğusunda yer alır. Adrasan Kumluca İlçesine 30 km, Antalya İl Merkezine 95 km, Kemer İlçesine 55 km, Olimpos bölgesine ise 15 km uzaklıktadır. Eski adı Çavuşköy olan Adrasan halkı turizmle uğraşmaktadır. Bölge olta balıkçılarının da yoğun ilgi gösterdiği bir alandır.
Yapılaşma olmayan bozulmamış doğal çevresi ile eşsiz bir güzelliğe sahip olan koy, Radyofor Koyu olarak da anılmaktadır. Karayolu kenarı servi ağaçları ile kapatıldığı için koy karayolundan gözükmemektedir. Adını Cenevizli Amiral Andrea Doria'dan alan Andrea Doria Koyu Finike - Demre Karayolu üstündedir ve Finike ilçe merkezine yaklaşık 3,2 kilometre uzaklıktadır. Çevresi kayalıklar, makilikler ve yaban zeytinleri ile çevrili olan Andrea Doria koyu Caretta Caretta’ların beslendiği bir yaşam alanıdır. Ayrıca koy nesli tükenmekte olan Akdeniz Foklarının da uğrak yerlerinden biridir. Tarihte korsan yatağı olan Andrea Doria Koyu günümüzde gezi teknelerinin uğrak mekanıdır.
Büyük Çakıl Plajı Antalya'nın Kaş ilçesindedir. Plaj doğal güzelliği ile görenleri etkileyen büyülü bir manzaraya sahiptir. Büyük Çakıl Plajı Kaş ilçe merkezinin doğu tarafında kalır, yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktadır. Koyun içinde soğuk su kaynağı olduğu için suyu soğuktur. Özel işletmelerin yeme içme hizmeti verdiği koyda şezlong ve şemsiyeler ücretsizdir. Bu plaja yüzmek için gitmek isterseniz deniz ayakkabınızı, palet ve deniz gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayınız. Çünkü çakıllar ayağınızı acıtabilir.
Kaş ilçe merkezinin sol tarafında küçük bir koyda yer alan soğuk suyu ile meşhur, küçük olmasından dolayı bulunması zor bir plajdır. Yerini bilmiyorsanız Hükümet Caddesi üzerinde sormanız gerekir. Tabelası yoktur. Girişi bir tesisin girişi ile aynıdır ve dardır. Sahil kesimi ve çakıllığı dar olduğu için şezlong ve şemsiye olayı barındırmaz. Yanınıza havlu ve örtü gibi malzemeler almayı unutmayın. Suyunun soğukluğu kaynak sularından gelmektedir. Dünyanın en küçük ama en özel plajlarından biri olan bu yerde yüzdükten sonra her iki yanında yer alan tesislerden yararlanabilirsiniz. Kaş İlçesinde mutlaka görülmesi gereken çok özel ve şirin bir yüzme, alanıdır.
Gizli Koya giderken, hafif patika çakıl karışık bir yoldan aşağıya bir iniş gerçekleştirmek gerekiyor ancak muhteşem manzarası ve Maldivleri andıran suyu ile çekilen bütün zorluklara değiyor. Çöplük Koyu (Gizli Koy) Antalya’da yüzülecek özel yerlerden biridir. Suyun soğukluğu Antalya genelinde ki denizlere göre biraz daha serindir, berraktır ve mavinin bir çok tonunu içinde barındırmaktadır. Antalya Beldibi Gizli Koyu, Konyaaltı ilçesine bağlıdır. Kemer ilçesine de yakın olan koy Beldibi beldesinde yer almaktadır. Halk arasında gizli koy olarak bilinse de Harita Çöplük Koyu olarak geçmektedir. Koy adını gizli saklı kalmış olmasında almaktadır. Antalya -Kemer yolu üzerinde yer alan koyun girişi de adı gibi gizlidir.
Kekova Adasının batı ucunda yer alan Tersane Koyu, günümüzde Kaş, Demre ve Üçağızdan gelen teknelerin demirleme alanı olarak kullanılıyor. Eşsiz bir denize sahip, tarihle iç içe yüzebileceğiniz ender yerlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Kıyıda ve deniz içinde tarihi eserler barındırıyor.
Alacasu Cennet Koyu Çaycuma ile Tekirova arasında kalan gizli bir koydur. Dünyaca ünlü Phaselis Koyu ile yan yanadır. Alacasu Cennet koyunun en büyük özelliği kamp ve karavan turizm için yoğun olarak kullanılmasıdır. Burada kamp kuracaklar için eşsiz bir deneyim yaşayacaklarını belirtmek isteriz.
Akdeniz’in hırçın dalgalarının uzun yıllardır oyarak oluşturduğu karstik kayalıklar büyük doğal bir mağara yaratmıştır. Mağara plajın sol tarafında hafif açıkta yer alır, karadan mağaraya ulaşım yoktur, kumsaldan kısa bir yüzme ile mağaraya ulaşılmaktadır. Mağaralı Koy, Finike ile Demre ilçeleri arasında yer alan, içinde binlerce yılda doğal olarak oluşmuş mağara bulunan, beyaz kumsala sahip bir plajdır. Son yılların popüler plajlarından birisidir. İçinde bir işletme yobulunmadığı için plaja gelecek olanların kendi imkanları ile deniz ve güneşten yararlanması gerekir.
Burada doğal güzelliklerle tarih adeta iç içe yer almaktadır. Muhteşem doğası ve turkuaz renginde tertemiz denizi ile görenleri adeta büyülemektedir. Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Delik Deniz Kral Koyu muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapan tabiat harikası bir koy olup, Gazipaşa’ya yaklaşık 23 kilometre, Alanya'ya ise 67 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Delik Deniz Güneyköy’ün Nohut Yeri mevkiinde yer alan kalenin sol tarafında yer alır. Koylara Antiochia Ad Cragum Antik kenti içinden geçilerek gidilmektedir. Koylar yine aynı antik kentin kıyı kısmında yer alan kalıntılar arasında bulunmaktadır.
Haber Merkezi