Fildişi Sahilleri’nde yer alan UNESCO Dünya Mirasları

Cennetten bir köşeyi anımsatan Fildişi Sahilleri, eşi benzeri olmayan güzellikleri içerisinde barındırıyor. Bu güzellikler arasında 5 tanesi ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Fildişi Sahilleri’ndeki 5 UNESCO Dünya Mirası’na göz atalım


  • Oluşturulma Tarihi : 11.10.2023 05:00
  • Güncelleme Tarihi : 11.10.2023 05:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Fildişi Sahilleri’nde yer alan UNESCO Dünya Mirasları

Benzersiz güzelliğe sahip sahili, cennetten bir köşeyi anımsatan doğal güzellikleri, sevecen ve içten insanları ile gittiğinizde dönmek istemeyeceğiniz bir yer olan Fildişi Sahili, sizlere benzerine rastlayamayacağınız bir seyahat deneyimi sunacak. Fildişi Sahili, bu saydıklarımızın ötesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 5 farklı güzelliği de içerisinde barındırıyor. Listede yer alan güzelliklerden söz edecek olursak;

NİMBA DAĞI

NİMBA DAĞI YASAKLI DOĞA SİTİ

Toplamda 17.540 hektar alan üzerine kurulu olan sit alanının, bir kısmı Gine bir kısmı ise Fildişi Sahili üzerinde yer alır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nimba Dağı Sit Alanı, kendisine özgü doğal florasında nadir ve eşsiz birçok hayvan ve bitki türünü içerisinde barındırır. Bu nedenle el değmemiş yaban hayatını korumak adına bu sit alanına girişe, belirli bir yere kadar izin veriliyor.

tai

TAÏ MİLLÎ PARKI

Batı Afrika’nın en önemli yağmur ormanlarınden birisini içerisinde barındıran milli park, 1982 yılında sahip olduğu zengin florasından dolayı miras listesine eklendi.  Taï Millî Parkı, tehlike altında olan 5 farklı tür canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu canlılar Jentink's duikerler, cüce suaygırları, şempanzeler, yeşil kolobus maymunları ve leoparlar olarak listeleniyor. Göreceğiniz doğa manzarası karşısında büyülenebilirsiniz.

millli park

COMOÉ MİLLÎ PARKI

Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir diğer eşsiz alan, Batı Afrika'nın en büyük koruma alanı olmakla birlikte el değmemiş doğal güzellikleri ve benzerine rastlamanızın zor olduğu canlı türleri ile kendinizi bir belgeselin içerisinde gibi hissedeceksiniz. Milli Park, iki farklı iklimin yaşandığı bölgelere kadar uzandığından canlı türü çeşitliliği oldukça fazladır.

grand bassam

GRAND-BASSAM KENTİ

2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Grand-Bassam, 1893-1896 yılları arasında Fransız sömürge yönetiminde başkent konumundaydı. Grand-Bassam kenti, sahip olduğu dönemin Fransız sömürgesini yansıtan mimarisi sayesinde miras listesine girmeye hak kazanmış bir kent. Dönemin ticaret merkezi ve limanı konumunda olan kent, Fransızların 1931 yılında Abidjan'a yeni bir liman inşa etmesi ile önemini zaman içerisinde yitiriyor ve unutulmaya yüz tutuyor.

cenne

"SAHEL-SUDANEZ" MİMARİ TARZINA SAHİP 8 KERPİÇ CAMİİ

Fildişi Sahili’nde 13'üncü yüzyılda ortaya çıktığı düşünülen "Sahel-Sudanez" (ana malzemesi kerpiç olan) mimari tarzına sahip olan ve 17’nci yüzyılda inşa edildiği düşünülen 20 adet cami günümüzde hala korunuyor. 20 caminin içerisinden 8 tanesi ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Koruma altına alınan 8 cami içerisinden 13. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve günümüzde hala ayakta kalmayı başaran kerpiç camilerden en biliniri ise Cenne Ulu Camii’dir. 1988 yılında UNESCO tarafından listeye alınan Cenne Ulu Camii, en bilinir olmasının yanı sıra aynı zamanda dünyanın en büyük kerpiç yapısı olarak kabul edilir. Her yılın bir günü, rüzgar ve yağmur tarafından aşınan caminin duvarları yerel halk tarafından çamurla sıvanarak onarılır.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya Miras Listesi’nde: İzmir

Haber Merkezi