Acil Nöbet isyanı

İzmir Tabip Odası “Geçici Görevlendirme Uygulamaları ve aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesi” ile ilgili İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.07.2014 07:16
  • Güncelleme Tarihi : 02.07.2014 07:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Acil Nöbet isyanı

A.FEYZİ MİRHANOĞLU

İzmir İl Tabip Odası ‘Aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesi’ ve ‘Acil Nöbet’ hakkında gerçekleştirdiği açıklamada Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na tepki gösterdi. Acil servis hekimliğinin farklı bir mesleki eğitim süreci gerektirdiğine dikkat çeken İzmir Tabip Odası Sekreteri Uzman Doktor Mete Güzelant, “Acil birimlerinde sağlık hizmeti sunan çalışanlar belirli periyodlarda bilgi ve becerilerini yinelemek için ileri yaşam desteği, çocuk ileri yaşam desteği, travma resüsitasyon kursu ve temel modülü gibi bir takım eğitimlerden geçerler. Acil sağlık hizmetlerini bu alanda yeterli mesleki eğitimi ve deneyimi olmayan sağlık çalışanlarıyla gidermeye çalışmak halkın sağlığını tehlikeye atmak anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI DAYATMA YAPIYOR”

Sağlık Bakanlığı’nın Aile Sağlık Merkezleri çalışanlarına nöbet dayatması yaptığını iddia eden Güzelant, “Hastane acillerinde ve 112 istasyonlarındaki nöbet uygulamaları ne çalışanlar ne de toplum nezdinde kabul görmemiştir. Sağlık çalışanları yüzde 90 oranında bu haksız görev ve sorumluluk kavramıyla bağdaşmayan, hukuka uygun olmayan nöbetlere gitmemişlerdir ve gitmeyeceklerdir” dedi.

“BU KADAR ISRARCILIK NEDEN”

Hastane acillerine konan nöbetlere giden hekimlerin nöbet başına 2 buçuk hasta baktığını vurgulayan Güzelkant ‘Sağlıkta şiddet yasasının’ bir türlü çıkmadığına dikkat çekti. Sağlıkta Şiddet Yasası bir türlü çıkmazken nöbet konusunda neden bu kadar ısrarcı olunduğunun anlaşılamadığını söyleyen Güzelkant şöyle konuştu: “Konuyla ilgili yasa tasarısı Meclisin Sağlık ve Bütçe Komisyonlarında görüşülürken sağlık çalışanlarının en büyük meslek kuruluşu Türk Tabip Birliği ve diğer sağlık örgütlerimiz sürece müdahil olmuş, tasarıyla ilgili itirazlarını vekillerimize ve sağlık bakanlığına defalarca iletmiş gerekli uyarılarda bulunmuşlardır.”

“HALKLA KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMİYORUZ”

Birçok yerde hasta-hekim ilişkisinin güven ve saygının ötesine geçtiğini belirten Güzelkant, ‘Uğruna çalıştığımız, yıllarımızı verdiğimiz halkla karşı karşıya gelmek istemiyoruz diyerek şunları söyledi, “Olup bitenler bizim canımızı acıtıyor. Hekimlik çok sıkıntılı ve zor bir süreçten geçiyor. Şuanda hekimlerin geldiği yer hiç de iyi bir yer değil. Sağlık Bakanlığı’nın meselelere çözüm odaklı bakmasının önemini, çalışanların görüş ve önerilerinin dikkate alınmadan yapılacak düzenlemelerin yaşam bulmayacağının bilinmesini bir kez daha hatırlatıyoruz. Biz hekim ve sivil toplum kuruluşları olarak toplumsal sosyal olaylarında bir parçasıyız. Güven ve saygı üzerine inşa edilmiş bir toplum ve hekim ilişkisi istiyoruz.”

Türk Tabip Odası’nın gerçekleştirdiği açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Türk Sağlık -Sen 1 No’lu Şube, Genel Sağlık-İş Sendikası İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi’de destek verdi.

Haber Merkezi