“Alzheimer fobisi aldı başını gidiyor”

Nöroloji Uzmanı Dr. Nevin Karapınar, her meslek ve her yaştan insanın çeşit çeşit uyaranların, uyarıcıların ablukası altında yoğun dikkat dağınıklığı yaşadığını ve kayıt yapamadığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2016 09:21
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2016 09:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Alzheimer fobisi aldı başını gidiyor”

Bu kayıt yapamamayı kişilerin “unutkanlık” olarak değerlendirdiğini belirten Uzman Dr. Karapınar, “Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz gerek. Odaklanma yok, sonra herkes ‘ben Alzheimer oldum’ diyor. Toplumda ciddi bir Alzheimer fobisi var. Hayatımızı sadeleştiremezsek bundan kurtulamayız” dedi.

“DİKKAT ETMEDİĞİMİZ HER ŞEYİ UNUTURUZ”

İzmir Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nevin Karapınar, gün geçtikçe unutkanlıktan şikayet edenlerin sayısının arttığını söyledi. Yakın çevresinde mahalle bakkalından manavına gittiği kuaföre, spor hocasına kadar pek çok meslekten kişinin ‘Ben Alzheimer hastası oldum’ korkusu yaşadığını belirten Uzman Dr. Karapınar, şunları söyledi: “Şu an insanları çok uyaran var. Hayatı sakinleştirmek lazım ama bunu benim de ideal yaptığım anlamında söylemiyorum. Bir yandan maillerimi açıyorum, telefon geliyor cevaplıyorum, bir yandan kitap okumaya çalışıyorum. Kendimize yardımcı olması için yaptığımız pek çok şeyin kölesi oluyoruz. Telefon hani başta iyi gibi geliyor ama 5 dakika onsuz kalmaya dayanamıyoruz. Facebook örneğin. Sonra hepsi yük oluyor. Bakmıyorum, arkadaşım güceniyor. Herkes doğum günü kutluyor, siz kutlamamış oluyorsunuz. Bir başkası WhatsApp. Bunların hepsi girip çıkıyor hayatımıza. Bizden ne, ne kadar götürüyor, soru işareti. Bir gruba giriyorsun, mail geliyor, dikkatin dağılıyor. Bir şeyi unutmamanız için dikkatinizi vermeniz lazım. Dikkat etmediğimiz şeyi unuturuz. Bir şeyi kaydetmek için dikkatimizin dağınık olmaması gerekiyor. Hem bizim hem çocuklar için. Hayatımızı sadeleştirmediğimiz sürece bu dağınıklıkta hepimiz Alzheimer fobisiyle yaşamaya mahkumuz.”

“HER UNUTKANLIK ALZHEIMER DEĞİL”

Dr. Karapınar, unutkanlığın günlük işlevselliği aksatmaya başladığında sorun olduğunu belirterek şunları söyledi:  “Dikkatiniz dağınık, keyifsiz, moralsiz misiniz? Depresyonda mısınız? Depresyon da unutkanlık nedeni. Pek çok şey var. İşlevsellikte bozulma önemli, bu unutkanlık kişinin günlük yaşamını aksatıyor mu? Ben çok unutkanımdır ama gelir çalışırım, pek çok insan da öyle, günlük çalışmasını aksatmaz. Unutkanlık günlük işlevselliği aksatır hale geldiği zaman durup bakmak lazım. Bireysel eğitim düzeyi, kişinin bilişsel fonksiyonları arttıkça bu daha zor ortaya çıkar hale gelir. Unutkanlık eşittir Alzheimer değildir. Spor hocam 20 yaşında, bana ‘Alzheimer hastası mıyım’ diye soruyor. Biz o kişinin unuttuğunu yadsımıyoruz, yaptığımız şey altında ne var onu araştırıyoruz, acaba bir sıkıntı, stres mi var, B12 ya da troid hormonu mu eksik. Şimdi yapılan bir büyük yanlış 'unutkanım' diyerek eczaneden B vitamini alıp içmek. Herkesin tek sorusu; ben ‘Alzheimer miyim? Bu durumun ironik tarafı gerçek Alzheimer, Alzheimer olduğunu kabul etmez. Gerçek Alzheimer hastasına sorarsınız unutuyor musunuz diye. Unuttuğunu da unutur, kabul etmez ki.” (İHA/İZMİR)

Haber Merkezi