- Sağlık
- 06.05.2025 14:07
KTÜ Tıp Fakültesi'nden Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin omurga deformitesi ve sırt ağrısı gibi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliklerinin omurga deformitesi ve sırt ağrısı gibi birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirtti. Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin, bir bacağın diğerinden kısa olması durumunu ifade etti.
Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin toplumda yüzde 25 oranında görüldüğünü vurguladı. "Genellikle 1 santimetreye kadar olan eşitsizlikler fark edilmez ve vücut tarafından iyi şekilde tolere edilebilir. Ancak, 2 santimetreden fazla farklarda aksama, sırt ağrısı, kalça ve diz eklem problemleri gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir" dedi.
Bacak uzunluğu eşitsizliklerinin doğuştan veya gelişimsel nedenlerle ortaya çıkabildiğini ifade eden Kalkışım, "Geçirilmiş kırık öyküsü, kemikte kitle bulunması veya eklem enfeksiyonları gibi faktörler gelişimsel nedenler arasında sayılabilir. Genetik nedenler ve sendromlar da doğumsal nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır" şeklinde konuştu.
Bacak uzunluğu eşitsizliğinin, aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi ve sırt ağrısı gibi birçok soruna neden olabileceğini belirten Kalkışım, "Detaylı bir muayene ve röntgenler ile eşitsizlik miktarı belirlenir" dedi. Eşitsizlik miktarına ve yaşa göre tedavi yöntemlerinin değişkenlik gösterdiğini ifade eden Kalkışım, "Eğer bacak uzunluğu farkı hafifse, tedavi edilebilir bir ayakkabı yükseltici veya özel ortopedik ayakkabılar yeterli olabilir. Eşitsizlik miktarı fazla ise cerrahi tedavi uygulanabilir" diye ekledi.
Tedavinin önemine dikkat çeken Kalkışım, tedavi edilmeyen uzun dönem bacak uzunluğu eşitsizliklerinin leğen kemiğinde problemlere ve skolyoz gibi omurga şekil bozukluklarına neden olabileceğini belirtti. "Uygun tedavi ile vücudun kısalığa bağlı oluşturduğu şekil bozuklukları kalıcı hale gelmeden düzeltilebilir. Tedavi edilmediğinde ise ciddi boyuttaki bacak uzunluğu eşitsizlikleri kalça, diz ve ayak bileğinde ağrı ve kireçlenme gibi ileri dönem problemlerine yol açabilir ve fonksiyonel kısıtlılıklar gelişebilir" dedi.