- Sağlık
- 06.05.2025 14:07
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, bayramda aşırı şekerli besin tüketiminin gıda alerjisine yol açabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Güner, “Şekerleri tadacak miktarda tüketebilirler ancak bunu yüksek miktarda aldıkları takdirde önemli sorunlarla karşılaşabilirler” dedi. Gıda alerjisi olan kişilerde ağızda ve ciltte kaşıntı, boğaz ve yüzde şişme, deri döküntüsü, karın ağrısı, ishal gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Güner, bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, içeriğinin belirsiz olduğu şekerli ürünlerin alerji riskini artırabileceğini ifade etti.
Güner, bayram süresince katkı maddesi bulunan ürünlerin tüketilmemesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güner, “Katkı malzemesi bulunan ürünlerin çocuklar, hatta hiç kimse tarafından tüketilmesini istemiyoruz ama özellikle çocuklar tarafından tüketilmemesi noktasında ailelere önerilerde bulunuyoruz. Nasıl katkı malzemeleri var? Bunlar tatlandırıcılar, koku vericiler olabiliyor, onun dışında kıvam arttırıcılar olabiliyor. Bunların tamamı çocuklar için zararlı maddeler. Bunları tükettikten hemen sonra veya gün içinde ilerleyen zamanlarda veya birkaç gün sonra vücutlarında farklı döküntüler, kızarıklıklar meydana gelebiliyor. Bazen bu çok yoğunlaşabiliyor. Bazı hastalarda ise ağır alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bunlar tehlikeli durumlara kadar ilerleyebiliyor. Bu noktada misafirliğe gittiğimiz yerlerde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Eğer çocuğunuzla bir alerji varsa mutlaka aileyi bilgilendirmek gerekir. Yedi içtiği şeylerde bu katkı maddesinin olup olmadığını sormak gerekir. Eğer varsa onları tüketmemesi konusunda dikkatli olmak gerekir. Diğer taraftan tabii olan reaksiyonlarla ilgili olarak ciddi bir reaksiyon olacaksa ailenin daha önceden bu konuyla ilgili eğitim alması gerekir ve acil durumlarda nasıl müdahale yapılacağı noktasında hekimler ve sağlık çalışanları tarafından mutlaka bilgilendirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Alerji konusunda önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, alerjik reaksiyonların birçoğunun katkı malzemesi içeren besinlerle karşılaşma sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Güner, " "Bunların büyük bir kısmında da sebep tespit edilemiyor. Çünkü bunların standart testleri yok. Bazı maddelerde, gizli alerjen dediğimiz maddeler var, tamamı yazılmıyor. Burada dikkat edilecek konu tabii bu ürünler tüketiliyorsa da güvenilir marka ürünlerinin tercih edilmesi, merdiven altı ürünlerin kesinlikle tercih edilmemesi. Bazen daha ekonomik olması açısından dışarıdan gelen çocuklara dağıtılan ürünlerin daha ekonomik olan kısımları tercih ediliyor. Tabii bunlarda etiket okumayı mutlaka bilmek gerekiyor. İçinde maddeler varsa onlardan uzak kalmak gerekiyor. Alerji ilk defa ilk yediği anda tespit edilebilir. Ciddi alerjik reaksiyonlarda hastanın mutlaka en hızlı şekilde hekime ulaştırılması gerekiyor. Özellikle nefes darlığıyla giden kızarıklık, şişlik, ses tellerine şiddetle giden durumlarda vakit kaybettirilmeden mutlaka sağlık birimlerine ulaşılması gerekiyor. Burada uygun tedaviyle hastanın hayatını kurtarabilirsiniz” diye konuştu.