Sayfa Yükleniyor...
Türkiye'de 22 bini nakil listesinde, 72 bini takipte 94 bin böbrek yetmezliği; 2 bini listede, 50 bini takipte 52 bin de karaciğer yetmezliği hastası var
Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi ve Etik Kurulu Başkanı Dr. Ferhat Sarıbek, ülkemizde organ bağışı konusunda yaşanan sıkıntıları, organ bağışıyla yaşama tutunmak için sırada bekleyen binlerce kişi ve bu konuda en sık karşılaşılan soruları anlattı.
Organ naklinin canlı ve kadavradan olmak üzere iki şekilde yapılabildiğini belirten Dr. Ferhat Sarıbek, dünya genelinde organ nakillerinin yüzde 80'i kadavradan gerçekleşirken, ülkemizde ise tam tersi oranda olduğu, akraba, eş dosttan almaya çalışıldığı ve kadavradan bağışın oldukça az olduğunu söyledi.
NAKİL YAPILABİLEN ORGANLAR
Ülkemizde nakli yapılabilen organları da anlatan Dr. Ferhat Sarıbek, bunların böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreaks ve ince bağırsak olduğunu söyledi. Nakil yapılan dokuları kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve tendon olarak sıralayan Dr. Sarıbek, bunların yanında Akdeniz Üniversitesi'nin önderliğini yaptığı kompozit doku nakillerinin ise saç, deri, yüz, kol ve bacak nakli olduğunu kaydetti.
BEYİN ÖLÜMÜ VE BİTKİSEL HAYAT KARMAŞASI
Beyin ölümü tanısı konulmayan hastadan, daha doğrusu ölüden asla organ alınamayacağını vurgulayan Dr. Sarıbek, beyin ölümü tanısının da vücut fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybı anlamına geldiğini söyledi. Beyin ölümü tanısı konulmuş hastanın geri hayata dönemeyeceği 1981'de yapılan bir çalışmayla tespit edildiğini, beyin ölümü ile bitkisel hayat kavramlarının birbirinden farklı olduğunu dile getiren Dr. Sarıbek, "En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesidir. Bu hastalar aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedir" dedi.
BELKEYEN HASTA SAYISI 72 BİN
Kronik böbrek yetmezliği hasta sayısının 72 bin, Ulusal Böbrek Bekleme Listesi'nde hemen böbrek nakli yapılması gereken hasta sayısının ise 22 bin olduğunu vurgulayan Dr. Ferhat Sarıbek, Ve her geçen gün bunları tek tek kaybediyoruz. Kronik karaciğer yetmezliği nedeniyle bekleme listesindeki hasta sayısı 2 bin kişi, 50 bin de takipte olan var. Çok kısa süre sonra bunlar da bekleme listesine girecek. Kalp yetmezliği ve kornea bekleyen hastalarımızın da günden güne sayısı artıyor. 50 bin civarında kronik kalp yetmezliği nedeniyle takipte olan, bin kadar da hemen nakil yapılması gereken bekleme listesinde hasta var. Korneada ise bekleme listesinde 10 bin hasta var" diye konuştu. (DHA)
Haber Merkezi