- Sağlık
- 04.05.2025 13:57
Pek çok kişide açık ya da gizli bir şekilde görülen narsist nedir? Narsist insan özellikleri. Narsist insanlar nasıl davranır? İşte konuya ilişkin detaylar…
Toplumda yaygın olarak görülen narsist kişilik bozukluğu hakkındaki detaylar, pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Narsist nedir? Narsist insan özellikleri nasıl anlaşılır? Psiklojik bir rahatsızlık olan narsisizm, tedavisi oldukça zor olan bir kişilik bozukluğudur. Bu durumun en temel sebebi ise belirtilerin sabit olmayışıdır. Narsist ne demek? Narsist insan özellikleri denildiğine, nasıl duygu ve düşüncelerle karşılaşılır? Narsist kişilik bozukluğu ile ilgili merak edilenleri ve konuya ilişkin detayları, haberimizin devamında sizin için derledik.
Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeye özsever olarak çevrilen narsist kelimesi, kişinin kendisine karşı duyduğu üst düzey önem hissini vurgular. Benmerkezci bir yapıya sahip olan narsist kişiler, kendilerini ön planda tutar. Narsist özellikler gösteren kişilere, narsist kişilik bozukluğu teşhisi koyulur. Bu tarz kişileri deyim yerindeyse kendine hayrandır. Kendinden başka kimseyi önemsemez. Ayırt edici pek çok özelliği olan narsisizm, kimi zaman açık bir şekilde görülürken kimi zaman da gizli kalabilir. Yaygın olarak görülür. Tedavisi için psikiyatri eşliğinde sürecin yürütülmesi gerekir. Toplumda genel olarak düşünülenin aksine tedavi süreci hiç de kolay değildir. Narsisizm ile birlikte başka psikolojik bozukluklar da ortaya çıkabilir.
Narsist kişilik bozukluğu olan kişilerde yaygın olarak görülen bazı özellikler bulunur. Narsist özellikleri kendini şu şekilde gösterir:
Kendine hayran olma
Kendini beğenmişlik hissi
Empati duyma eksikliği
Başarılarından aşırı düzeyde gurur duyma
İnsanları küçümseme ve herkese tepeden bakma
Narsist belirtileri olan bir kişi için sabit belirtilerden bahsedilemez. Çünkü bu tip kişilik bozukluğunda belirtiler değişiklik gösterir. Bu durumda koyulan tanı kriterleri de farklı olabilir. Genel anlamda sıralamak gerekir ise narsist kişilerde görülen belirtiler şunlardır:
Açık ya da gizli şekilde ortaya koyulan kendine önem verme duygusu
Aşırı düzeyde beğenilme gereksinimi
İnsanlarla yüzeysel ilişkiler kurulması
Başkalarını sömürmeye dayalı iletişim
Empati yapmak uzak olunması
Kimlik karmaşası yaşama
Bağlanma problemleri
Kronik düzeyde boşluk hissi
Can sıkıntısı hissi
Yaşamda yer alan geçişlere karşı duyulan hassasiyet
Özel hissetme ihtiyacı
Olumlu sayılan durumlara karşı istenilen sınırsız güç
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Herediter anjioödem nedir? Herediter anjioödem belirtileri ve tedavisi