- Sağlık
- 06.05.2025 14:07
Yaklaşık altı yıldır faaliyette olan ve haftada ortalama üç tur yapan Çarşamba Akşamı Bisikletçileri grubunun yöneticisi Hüseyin Tekeli ile bir araya gelerek kuruluşlarından günümüze kadar tüm çalışmaları hakkında konuştuk
TANER UYANIKER
Bornovada kurulan Çarşamba Akşamı Bisikletçileri(ÇAB) altı yıldır yaptıkları bisiklet turlarıyla hem sağlıklı bir yaşam sürüyor hem de başak insanlara da bisiklet kullanımını teşvik ediyor. Grubun yöneticisi Avukat Hüseyin Tekeli, ÇAB hakkında konuştuk. Tekeli herkesin bisiklet kullanması gerektiğini söylerken İzmir Büyükşehir Belediyesine de Bisiklet yolu az sitemi gönderdi
Çarşamba Akşamı Bisikletçileri olarak kuruluş aşamalarından bahseden Hüseyin Tekeli şunları söyledi: Grubumuz 2009 yılında birkaç kişi ile kuruldu. 2010 yılı Nisan ayında ilk akşam turu yapılmıştır. Türkiyede akşam bisikletçiliği İzmirde başlamıştır. Grubumuzun turları da çarşamba akşamları saat 20.00 23.00 arasında çeşitli güzergahlarda yapılmıştır. 2010 yılı Nisan ayında yaklaşık 8 - 10 kişi ile başlayan turlarımız her hafta daha da artan iye sayısıyla çok daha kalabalık hale gelmiştir.
HERKESİ ÇABA BEKLİYORUZ
Gündüzleri genellikle herkesin mesaisinin olması, hafta sonları ise insanların farklı planları olabilmesi nedeniyle hafta içi bir gün akşam turları yapmayı düşündüklerini belirten Tekeli, İlk olarak Perşembe Akşamı Bisikletçileri (PAB) 2008 yılında İzmirde bu başlangıcı yapmıştır. Sonraki yıllarda 60tan fazla kente yayılan PABın İzmirdeki turunun buluşma ve turun sona erme noktası Göztepedir. Bu durumda PAB turuna giden Bornovalı arkadaşlarımızın Göztepeden Bornovaya gecenin ıssız ve geç saatlerinde bisikletleriyle dönmesi söz konusu olmuştur. Bu lokasyon sıkıntısı nedeniyle Bornovada toplanarak akşam turları yapılması düşünülmüştür. Gün olarak da Perşembe akşamından farklı bir akşam seçilerek Çarşamba Akşamı Bisikletçileri doğmuştur dedi.
Her hafta Çarşamba akşamı kışın 20.00, yazın 20.30 da Büyük Tansaş yanındaki Değirmen Cafenin hemen yanındaki Atatürk Parkında buluştuklarını ifade eden Tekeli, 23.00-23.30 arası bisiklet turuna başladıklarını söyledi. Çarşamba akşamı turlarının her türden bisiklet kullanıcısına uygun olduğunu belirten Tekeli, Turlarımıza katılmak için gerekli olan bir bisikletinizin ve güvenliğiniz için kaskınızın olmasıdır. Turlarımızda öncü-artçı ve yancılarımız bulunmaktadır. Öncü önden giderek grubun tek parça gitmesini ve grubun düzenini sağlar, tur boyunca öncü geçilmez. Yancılarımız uyarıları ve trafikte diğer araçlara yaptıkları müdahalelerle grubumuzun güvenliğini sağlarlar. Artçı en arkadaki arkadaşımızdır. Artçının arkasında kalınmaz. Artçı grubunun son kişisi olup aynı zamanda grubun düzen ve güvenliğini sağlar. Her Çarşamba İzmirin farklı bir yerine turlarız. Örnek vermek gerekirse Bostanlı, İnciraltı, Üçkuyular, Konak gibi Her turumuz buluşma yerimiz olan Değirmen Kafede sona erer. Bunun dışında cumartesi sabahları kışları saat 08.00, yazları saat 07.00 da Bornova Hükümet Konağı önünde buluşup Homeros Vadisinin en üst noktası olan 605 rakımlı Kayadibi Köyüne tırmanırız. Köyde kahvaltımızı yapıp yaklaşık 11.00 gibi Bornovaya döneriz. Bu tur için biraz daha performans gerekebilir. Bazı Pazar günleri de tüm gün olan Bornova Urla, Bornova Sasalı gibi turlarımız olabiliyor. Tüm turlarımızı facebook grup sayfamızdan ilan ediyoruz. 4 bin 200 üyeli grubumuzda tüm grup üyelerimiz etkinlikleri görebilir ve isteyenler turlara katılırlar. Facebook grup sayfamız https://www.facebook.com/groups/carsambaaksami/ Bizimle pedallamak isteyen herkes bu gruba katılarak aramıza dahil olabilir şeklinde konuştu.
İNSANLARDA FARKINDALIK YARATIYORUZ
Çarşamba akşamları düzenlediğimiz turlarda ortalama 30 kişi ile sokaklardan geçerken insanlarda bir farkındalık yarattıklarını belirten Tekeli, yolda geçerken aralarına katılan insanların olduğunu söyledi. Tekeli, Ayrıca her ayın son çarşambası sadece Bornova sokaklarında turlayarak Bornovada bu farkındalığı artırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında yerel yönetimlerle bu konularda görüşmelerimiz oluyor. Büyükşehir Belediye başkanımız Aziz Kocaoğlu bisikletlilere gönülden destek vermektedir. Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atilada ÇAB formasını giyerek turumuza katılarak Bornovada bisiklet kullanımını desteklemiştir. Başkanımız yaptığı konuşmada bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu, tüm modern kentlerde oldu gibi Bornova ve İzmirde de bisiklet yolu ağını genişleterek herkes için bisikletin ulaşım aracı olmasını destekleyeceğini belirtmiştir dedi.
BİSİKLET YOLU YETERSİZ
Büyükşehir Belediyesinin bisiklet kullanımı konusunda kendilerine her zaman destek olduğunu belirten Tekeli, bisiklet yolunun ise İzmirde çok az olduğunu söyledi. Tekeli, Bisiklet, sahilde binilen bir alet olarak görünmektedir ki başka yere bisiklet yolu yapılmamıştır. Oysa bisiklet bir ulaşım aracıdır. Gelişmiş ülkelerde (Almanya, Hollanda, Fransa, Danimarka) ülkenin bakanları hatta başbakanı bile meclise yani işyerlerine bisikletlerine binerek gitmektedir. Biz ÇAB grubu üyeleri olarak bunu uyguluyoruz. Birçoğumuz işyerlerimize bisiklet kullanarak gidiyoruz. Bisiklet yollarının özellikle arka semtlerle şehrin merkezini bağlayan ağlar şeklinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bornova merkezden Alsancaka, Çamdibinden Alsancaka kesintisiz bisiklet yolu olmalı ki insanlar rahatça ve güvenli bir şekilde bisikletlerini ulaşım aracı olarak kullanabilsinler. Bisiklet yolu ne kadar artarsa bisiklet kullanımı da o kadar artacaktır. BİSİMler ise bisiklet kullanımı için çok faydalı olmuştur. Büyükşehir Belediyesi verilerine göre son 1 yılda 300 bin BİSİM kiralaması işlemi yapılmıştır. Bu da yaklaşık günde 1000 bisiklet anlamına gelmektedir. BİSİM bisiklet kiralama projesi çok başarılı olmuştur. Büyükşehir Belediyesi bununla kalmayıp İZBAN ve metroya her saatte bisikletle binme imkanı getirmiştir. Buna göre örneğin Bornovadan Bucaya gidecek bir kişi metro-İZBANa bisikleti ile binerek Şirinyere gidip Bucada bisikletle dolaşıp aynı yolla geri gelebilmektedir. Hatta Torbalıya kadar uzanabilmektedir. Ayrıca ESHOT otobüslerin önüne bisiklet aparatı takma projesini başlatmıştır. Yakında uygulamaya geçecek bu proje ile ESHOT otobüslerinin ulaştığı uzak (Urla) veya çok yüksek rakımlı (Atatürk Mahallesi) yerlere de bisikleti otobüsün önüne takarak gitmek mümkün olacaktır diye konuştu.
BİSİKLET, EN SAĞLIKLI ULAŞIM ARACIDIR
Bisiklet, en çevreci, en ekonomik, en sağlıklı ulaşım aracıdır diyen Tekeli, şunları söyledi: Ülke ekonomisine çevreyi kirletmediği için, yakıt masrafı olmadığı için ve sağlıklı insanlar sayesinde hastane, ilaç ve doktor gideri oluşturmadığı için fayda sağlar. Günde 45 dk. Bisiklet kullanan kişilerin (yani işe bisikletle gitse yeterli) kullanmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin yüzde 50 az olduğu ortaya çıkmıştır. Yine bisikletin günlük hayatta ulaşım aracı olarak en çok kullanılan ülkelerden Hollandada ortalama yaşam süresi diğer ülkelere göre altı yıl fazladır. Hollandada bisiklet nasıl bu şekilde günlük hayatta ulaşım aracı haline gelmiştir? Bu konuyu araştırdığımızda öncelikle şehirlerin bisiklet yolu ağıyla örüldüğü görülmüştür. Her yerde bisiklet yollarını görenler yavaş yavaş bu yolları kullanmaya alışmış ve sonrasında insanlar birbirinden gördükçe en popüler ulaşım aracı bisiklet olmuştur. Ayrıca yerel yönetimler şehir içinde otopark alanı bırakmamış, çok az olan otopark alanında da otopark ücretini çok yüksek tutmuştur. Bu yolla insanları bisiklet kullanımına teşvik etmiş ve başarılı olmuştur. Günlük hayatta bisiklet kullanımımdaki en büyük zorluğumuz trafikte seyretmektir. Daha güvenli bir şekilde bisiklet kullanabilmek için hiç değilse şehrin ana bağlantı noktalarında bisiklet yolu şarttır.
İzmir halkının bisiklet kullanımına son derece olumlu baktığını ifade eden Tekeli, Yıllar geçtikçe de olumlu bakış açısından çıkıp eyleme geçmiştir, yani bisiklet alıp kullanmaya başlanmıştır. İzmirde tahminen günde 10 bin kişi bisikletine binip işine gitmektedir. Bu mesafeler 225 km arası mesafelerdir dedi.
Uzun yol bisiklet kullanıcılarına tavsiyelerde bulunan Tekeli, Uzun yolda yüksek kadans yapılmalı yani dakikadaki tam tur pedal çevirme sayısı yüksek ama bacakları zorlamamalı, çok yemeden yola çıkılmalı, bol sıvı alınmalı, glisemik endeksi aynı düzeyde tutabilmek için şekerden uzak durulmalı, protein esaslı beslenmelidir dedi.
Bisiklete binmenin kalori yakıp kilo kaybetme hızını artırmak için çok faydalı olduğunu ifade eden Tekeli, Büyük kaslar kullanıldığı için 65 kiloluk bir bayan bir saat boyunca orta hızda bisiklete binerse yaklaşık 500 kalori yakmış olur. Ayrıca bisiklete binmek eklemlere aşırı yük bindirmediğinden dolayı her yaştaki insanlar için ideal bir egzersizdir. Egzersiz yapmak sadece kilo vermek için değil aynı zamanda sağlıklı ve formda kalmak için de önemlidir. Düzenli olarak kardiyovasküler egzersiz yapan insanlar daha uzun yaşarlar. Sağlıklı akciğerlere sahip olmak demek astım gibi solunum hastalıklarına daha dirençli olmak demektir. Vücudunuzda kan pompalamak kalbiniz için bir egzersiz iken yüksek tansiyona da iyi gelir. Orta veya yüksek hızda bisiklete binmek kalp atış hızınızı arttırır ve formda kalmanıza yardımcı olur. Bisiklete binmek hareketli veya sabit bir bisiklet üzerinde yapılan bir direnç egzersizidir. Bacaklarınızla pedalları çevirirken hem ana kaslarınızı hem de diğer kaslarınızı geliştirirsiniz. Kuadrisepler ve diz kaslarınız gibi büyük kaslarınızı geliştirirken metabolizma hızınızı artırırsınız. Kaslar hareket edebilmek için kaloriye ihtiyaç duyarlar ve bu yüzden ne kadar çok kasınız varsa o kadar çok kalori yakarsınız. Bisiklete binmek aynı zamanda diz ve ayak bileği kaslarınız gibi kolay sakatlayabileceğiniz küçük kaslarınızı da güçlendirir. Diz ağrısı çokça rastlanan bir rahatsızlıktır ve bu eklemin etrafındaki kasları geliştirmek burkulma ve zorlamalara karşı dizinizi korur. Güçlenen bacak kasları ile tırmanma ve yürüme gibi diğer aktiviteler de yapması daha kolay hale gelir. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanırsanız yakıt olarak vücudunuzdaki kalorileri yakarsınız ifadelerini kullandı.