Sayfa Yükleniyor...
Hakan Pekzorlunun Çölyak ve Fenilketonüri hastalığına dikkat çekmek amacıyla İzmitten başladığı İzmitten İzmire İz Bırak farkındalık yürüyüşü Konak Meydanında son buldu
Türkiyede yaygın olan ve teşhis edilmemesi halinde çok ciddi sağlık problemlerine neden olan Çölyak ve PKU (Fenilketonüri) hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla Kocaeli Metabolik Hastalıklar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin düzenlediği İzmitten İzmire İz Bırak farkındalık yürüyüşü İzmirde son buldu. Derneğe üye ve tamamen gönüllü olarak etkinliğe katılan Hakan Pekzorlu, iki hastalığa dikkat çekmek amacıyla 9 Ağustosta İzmitten yola çıkarak, 500 kilometre yol katetti ve 19 günde Konak Meydanına ulaştı. Pekzorluyu karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Glutensiz ürünlerin Türkiyede üretimi için hükümetin katkısı şart dedi.
DİYETİME SAYGI GÖSTER
İzmirde faaliyet gösteren Fenilketonüri ve Çölyak dernekleri üyeleri, üzerinde Mutlaka sen de Çölyak testi yaptır ve Diyetime Saygı Göster dövizleri ile Hakan Pekzorluyu karşıladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkanın da katıldığı etkinlikte, Çölyak ve PKU hastalığı balonların içine hapsedilerek alkışlar eşliğinde gökyüzüne salındı.
AİLELER YALNIZ BIRAKILMIYOR
Bu iki hastalıkla mücadele eden ve ömür boyu diyet yapan hastalar için İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2010 yılından bu yana Kent Ekmek Fabrikasında özel glutensiz ekmek ürettiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, 50 kentimize bu ekmeklerin dağıtımını yapıyoruz. Ayrıca yıl içinde glutensiz gıda paketleri dağıtarak aileleri yalnız bırakmıyoruz. Hastalığın toplumda bilinirliğini artırmak için de bir kitap bastırdık. Destek çalışmalarımız sürüyor. Ancak hükümetin de dışarıdan ithal edilen glutensiz ürünleri Türkiyede üretilmesi için katkı sağlaması gerekiyor diye konuştu. Kocaeli Med-Der (Metabolik Hastalıklar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği) Kurucu Başkanı Nesrin Atar ise kısa bir konuşma yaparak Türkiyede bu iki hastalığa karşı farkındalık yaratmak olduğunu belirterek kendilerine katkı veren Hakan Pekzorluya teşekkür etti Hakan Pekzorlu da 19 günlük yürüyüş sırasında broşürler dağıtarak vatandaşları bilgilendirdiğini ve büyük destek gördüğünü kaydetti.
FENİLKETONÜRİ (PKU)
Fenilketonüri kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir amino asiti metabolize edemezler. Sonuçta kanda ve diğer vücut sıvılarında artmış olan fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar yapar ve ileri derecede zihinsel özürlü olmasına ve sinir sistemini ilgilendiren daha birçok belirtinin ortaya çıkmasına neden olur. Erken teşhis edildiğinde fenilketonüri, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Diyet tedavisi için fenilalanini çok azaltılmış veya fenilalanin içermeyen özel ve ilaç niteliğindeki mamaların ve protein içeriği azaltılmış un, ekmek, makarna gibi ürünlerin kullanılması gerekir
ÇÖLYAK
Çölyak hastalığı Glutein proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi