DİYABET HASTALARI DİKKAT!

Karşıyaka Belediyesi, kadınlarda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için her ay mahalle merkezlerinde seminerler düzenlemeye devam ediyor. Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Hizmet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen seminerde Diyabetik hastalarda ayak bakımına değinildi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2015 08:36
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2015 08:36
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
DİYABET HASTALARI DİKKAT!

ONURHAN ALPAGUT

Karşıyaka Belediyesi, kadınlarda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için düzenlediği seminerlere devam ediyor. Karşıyaka Belediyesi Sağlık İşleri Hizmet Müdürlüğü İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Neşe Korkmaz tarafından gerçekleştirilen seminerde diyabetik hastalarda ayak bakımının nasıl olması gerektiğine değindi. Karşıyaka Belediyesi bünyesindeki Sağlık İşleri Hizmet Müdürlüğüne bağlı İç Hastalıkları Uz. Dr. Neşe Korkmaz tarafından gerçekleştirilen sunumlu gösterimde Diyabetik hastalarda ayak bakımının nasıl yapılacağı hakkında katılımcılara geniş bilgi verildi.

DOKU VE HİS AZALMASINA SEBEP OLUYOR

Ayakların tüm vücudun ağırlığını taşıdığını ve baskı altında olduğunu kaydeden Korkmaz, diyabetik ayağa sahip kişilere uyarılarda bulundu. Korkmaz, "Diyabetik hastalarda kontrolsüz kan şekeri yüksekliği nedeniyle bacak ve ayak damarlarında tıkanıklık olabilir ve bu da dokuların beslenmesinin bozulmasına neden olur. Sinirlerin tutulması nedeniyle de ağrı, ısı ve dokunma hissinde azalma olabilir ve bu sebeple kişi yaralanmaları hissedemeyebilir. Oluşan yaralanmalara enfeksiyonun eklenmesi ile tedavisi çok zor bir aşamaya gelinmiş olunur. Ayakkabı içinde kalan kum veya küçük bir taş, ayakkabıya batan çivi vb. hastanın his kaybı nedeniyle hissedilmeyebilir. Ayağını ısıtmak için soba veya kalorifere uzatmış bir diyabetik hasta sıcaklığı hissetmediği için ayağında yanık oluşmasına sebep olabilir" diye konuştu.

CİDDİ SONUÇLARI VAR!

Diyabetik ayak yaralarının çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini kaydeden Korkmaz, “Diyabetik ayak yaraları pek çok kez tedavi edilmekle birlikte bazen ne yazık ki parmak, ayak veya bacak kesilmesine kadar gidebilmektedir. Bu yüzden diyabetik hastaların kan şekerini normal seviyelerde tutmaları ve ayak bakımına çok önem vermeleri gerekmektedir. Hasta yakınlarının da bu konuda dikkatli olmaları ve hastaya yardımcı olmaları gerekir” dedi.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Diyabetik ayak bakımı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Korkmaz, "Ayaklar her gün düzenli olarak kontrol edilmeli; kızarıklık, yara, su toplaması, şişlik, morluk, sıcaklık artışı, mantar, sıyrık, kesik olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayak sırtı, tabanı ve parmak araları mutlaka kontrol edilmelidir. Ayna kullanılabilir. Ayaklar her gün ılık su ile yıkanmalı, yumuşak pamuklu havlu ile veya pamukla nazikçe parmak araları dahi kurulanmalıdır. Ayaklar su içinde uzun süre kalmamalıdır. Ayaklar fazla terliyorsa parmak araları için parfümsüz talk pudra kullanılmalıdır. Çoraplar her gün değiştirilmeli, yünlü, pamuklu, dikişsiz ve açık renk çoraplar tercih edilmelidir. Çorapların lastik kısımları ayağı sıkmamalıdır. Çorapsız ayakkabı giyilmemelidir. Her gün aynı ayakkabı giyilmemeli, mümkünse birkaç farklı ayakkabı giyilmeli ki ayak basınç noktaları değiştirilmiş olsun. Ayak sürtünme ve yara riski azaltılmış olsun” dedi.

Haber Merkezi