Sayfa Yükleniyor...
Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinliklerinde konuşan Uzm.Dr. Gül Kitapçıoğlu, düzenli kontrol yapan kadınların yarısının meme kanserinden kurtulabileceğini açıkladı
Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde Meme Kanseri Farkındalık Ayı, etkinlikleri kapsamında bir seminer düzenlendi.
Düzenlenen seminerde konuşan Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Gül Kitapçıoğlu, Kendi kendine meme muayenesi 10 kanserin 5ni erken dönemde yakalamamızı sağlar. Memeyi almaya gerek kalmaz. Hayatınıza kanser olmamış gibi devam edebilirsiniz. Meme, 20 yaşından başlayarak her ay adetin 7, 8 veya 12. günü kontrol edilmelidir. Menopozda olan kadınlar ise her ayın aynı günü memelerini kontrol etmelidirler. 50 yaşından sonra ise her yıl 1 kere hekim muayenesine gidilmelidir ve yılda bir kez mamografi çektirilmelidir dedi.
FARKINDALIK FARKINDA OLMAKTIR
Farkındalığın yok saymamak olduğunu belirten Uzm.Dr. Kitapçıoğlu Ekim ayı bütün dünyada Meme Kanseri Farkındalık Ayıdır. Farkındalık yok saymamak ve farkında olmak demektir. Meme kanseri en sık görülen kanser türüdür. Bütün insanların özellikle kadınların, kendi vücutlarına karşı birtakım vazifeleri vardır açıklamasında bulundu.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Uzm.Dr. Kitapçıoğlu, Hücre canlıdaki en küçük organdır. Kanser, hücrelerde oluşan DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır. Vücudumuzda bulunan hücreler sürekli yenilenir. Bağışıklık sisteminiz iyi ise vücudunuz kötü hücreleri yok eder. Bağışıklık sisteminiz gelişmemiş ise vücudunuz kötü hücreleri yok edemez, kanser oluşur. Alkol ve esrar gibi zararlı alışkanlıklar DNAya hasar verir. Bu durum kanser olma riskini arttırır diye konuştu.
KENDİ KENDİNE MUAYENE ÖNEMLİ
Kendi kendine meme muayenesinin kadınların bir sorumluluğu olduğunu dile getiren Uzm.Dr. Kitapçıoğlu, Kendi kendine meme muayenesi 10 kanserin 5ni erken dönemde yakalamamızı sağlar. Memeyi almaya gerek kalmaz. Hayatınıza kanser olmamış gibi devam edebilirsiniz. Meme, 20 yaşından başlayarak her ay adetin 7, 8 veya 12. günü kontrol edilmelidir. Menopozda olan kadınlar ise her ayın aynı günü memelerini kontrol etmelidirler. 50 yaşından sonra ise her yıl 1 kere hekim muayenesine gidilmelidir ve yılda bir kez mamografi çektirilmelidir. Kendi meme yapımızı tanımak zorundayız. Kendi mememizin sağlıklı dönemde nasıl olduğunu bilmeden mememizin tümörlü olduğu zamanı fark edemeyiz. Bu sebeple; aynanın karşısına geçerek 3 parmağımızla sertçe önce dairesel sonra yukarıdan aşağıya ve sonra da aşağıdan yukarı mememizi muayene etmeliyiz diye konuştu.
BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI
Meme kanserinin en sık görülen belirtisinin ağrısız şişlik veya kitle olduğunu belirten Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, Meme başında akıntı ve kanama (emzirme dönemindeki akıntı hariç), memenin büyüklüğünde artma ve şekil değişikliği, meme başına özgü renk değişiklikleri, meme başında içeriye çekilme, memede kızarıklık ve pütür pütür olma gibi belirtileri önemsememek tanı gecikmesine sebep olabilir dedi. Konuşmasını bitirdikten sonra, katılımcıların sorularını yanıtlayan Uzm. Dr. Kitapçıoğlu, erken tanının hastaya yüzde 99a kadar kurtulma şansı tanıdığını belirtti. (Ege Ajans)
Haber Merkezi