Hamilelikte sağlıklı beslenme

Diyetisyen Derya Zünbülcan, sağlıklı bir akşam yemeği ile hamileliğin rahat geçebileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.11.2016 09:07
  • Güncelleme Tarihi : 29.11.2016 09:07
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hamilelikte sağlıklı beslenme

EMİNE YALÇIN – ÖZEL HABER

Diyetisyen Derya Zünbülcan, fizyolojik ve doğal bir süreç olan gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarının bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimini etkiyebileceğine dikkat çekti.

Zünbülcan, anneliğin ve bu tatlı serüvenin başlangıcı olan gebelik döneminin her anne için kutsal olmakla birlikte anne adayının olağan yaşantısındaki doğru ve yanlışları bebeğine duyduğu sorumluluk ile sorguladığı dönüm noktası olduğunu söyledi.

SAĞLIKLI BESLENME SAĞLIKLI HAMİLELİK

Diyetisyen Derya Zünbülcan, hamilelik döneminde anne adayının ve bebeğinin sağlığının korunup geliştirilmesine vurgu yaparak, “Bebeğinizin ihtiyacı olan besin maddeleri ve oksijeni plasenta yolu ile sizden temin ettiği bu dönemde vücudunuz; kendi fizyolojik gereksinmelerini karşılamak, besin öğelerini dengede tutmak, bebeğinizin gelişimini sağlamak adına yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır. Kısaca özetlemek gerekirse sağlıklı beslenme sağlıklı hamilelik, sağlıklı hamilelik ise sağlıklı bebek demektir” dedi.

ÜÇ ANA ÖĞÜN ÖNEMLİ

Yeterli ve dengeli beslenmede ana ve ara öğünlerde sağlıklı, doğal ve güvenilir olan besinlerin ihtiyaca uygun miktarlarda yer alması gerektiğini belirterek, “Günlük beslenme planınızdaki üç ana öğünün her biri bebeğiniz ve sizin ihtiyaçlarınızın sağlanmasında önemlidir. Ancak günün son ana öğünü olan akşam yemeğinizde yapılacak ufak değişikliklerin kilo dengesinin korunmasında katkıda bulunması, hamilelik sürecinde sıklıkla karşılaşılan problemlerden olan uyku bozukluğu, reflü gibi şikayetleri en aza indirebildiğinin keşfedilmesi anne adaylarının akşam yemeğinde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda ilgi çekmeye başlamıştır” diye konuştu.

SORUMLUYU HAMİLE OLDUĞUNUZ KONUSUNDA UYARIN

Sağlıklı beslenmeye özen gösterilen hamilelik sürecinde akşam yemeklerini dışarıda yerken dikkat edilmesi gereken ana noktanın porsiyon kontrolü ve doğru besin seçimi olduğunu da söyleyen Zünbülcan, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Kırmızı et tüketecekseniz tercihinizi fırınlanmış veya ızgara edilmiş az yağlı etlerden yana kullanın. Az pişmiş veya çiğ et tüketimi Toksoplazma Gondii parazitinin vücuda alımı ile toksoplazma enfeksiyonu geçirmenize neden olabilir. Bu enfeksiyon bebeğinizde gelişme geriliğine neden olabilir. Etlerin yeterli miktarda piştiğinden emin olmadan tüketmeyin. Salata malzemelerinin iyi yıkandığına emin olun gerekirse sorumluyu hamile olduğunuz konusunda uyarın. Kahverengi pirinç, kinoa, tam buğday makarna gibi tam tahıllıları tüketin. İçecek tercihinizi az yağlı süt ürünlerinden yana kullanın. Akşam yemeğinizin ardından seçeceğiniz tatlı meyve tatlısı olmasına özen gösterin.”

LİF İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Zünbülcan, sağlıklı bir akşam yemeğinde bulunması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

* Dengeli bir öğün için bu akşam tabağınızı dört yapraklı yonca prensibine göre süsleyin. Yediğiniz öğünde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl ve ekmek grubundan besinler ile meyve ve sebzelerin bulunmasına özen gösterin.

* Akşam yemeğinizde haftada iki kez balık, iki kez tavuk, iki kez kırmızı et ve bir kez kurubaklagil grubundan tüketerek besin grubu çeşitliliğini sofranıza davet edin.

* Balık tüketirken dikkat etmeniz gerekenler: Maruz kalacağınız civa gibi toksinler bebeğin mental gelişimini etkileyebilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) hamilelerin somon balığı, kedi balığı gibi civa içeriği düşük olan balıkları tüketmelerini öneriyor.

* Akşam yemeğinize dahil edeceğiniz mevsim yeşilliklerinden oluşmuş bir salata siz ve bebeğiniz için değerlidir. Salatanıza bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklemeniz yağda eriyen vitaminlerden (A,D,E,K vitaminleri) daha iyi yararlanmanızı sağlayacaktır.

* Gebelik döneminde anne adayının vücudundan bebeğin dişleri ve iskelet sistemi gelişimi için önemli miktarda kalsiyum çekilir. Akşam yemeklerinize süt grubu olan yoğurdu eklemeniz diğer öğünlerde de tükettiğiniz süt ve süt ürünleri ile birlikte günlük almanız gereken miktara ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

* Yapılan pek çok epidemiyolojik çalışma tam tahıl tüketiminin diyabet, obezite, kanser gibi hastalıkların önlenmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerine uyarak kahverengi pirinç pilavı ve tam tahıllı ekmek gibi lif içeriği yüksek besinler tüketin.”

Haber Merkezi