Sayfa Yükleniyor...
Eskişehir'de milyonda bir görülen Akalazya hastalığı nedeniyle yeme ve içme problemi yaşayan 16 yaşındaki Hüseyin Orhan, operasyonla sağlığına kavuştu
Milyonda bir görülen ‘Akalazya’ hastalığı nedeniyle 10 yıldır yeme ve içme problemi yaşayan 16 yaşındaki Hüseyin Orhan, Eskişehir Şehir Hastanesi’nde geçirdiği operasyonla sağlığına kavuştu. İlk defa normal şekilde yemek yiyebilen Orhan, “Dürüm hiç yiyemiyordum ama artık yiyebileceğim, çok mutluyum” dedi.
16 yaşındaki Hüseyin Orhan, uzun yıllar yeme ve içme zorluğu yaşadıktan sonra Eskişehir Şehir Hastanesi’nde milyonda bir görülen ‘Akalazya’ hastalığı teşhisi kondu. Bu nadir hastalık nedeniyle içtiği suyu bile yutmakta zorlanan Orhan, Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İskender Mazman tarafından 45 dakikalık bir operasyon geçirdi. Operasyonda, yemek borusuna balon dilatasyonu uygulandı ve bu yöntemle yutma zorluğu ortadan kaldırıldı.
Dr. Mazman, hastalığın yıllık tanı oranının milyonda bir olduğunu belirtti. Akalazya, yemek borusunun mideye geçiş bölgesindeki darlık ve kasların normal işlevlerini yerine getirememesiyle karakterize edilen bir nörodejeneratif hastalıktır. Dr. Mazman, "Yutma ve sindirim sorunları, çocuğun büyüme ve gelişimini de etkileyebilir. Balon dilatasyonu gibi endoskopik yöntemler, çocuklarda etkili bir tedavi seçeneği sunabilir” dedi.
Hüseyin Orhan’ın babası Mehmet Orhan, oğlunun uzun yıllardır yutma güçlüğü çektiğini, bazen yemek yiyebilmek için zıpladığını ve sık sık ekşime ile ağrı yaşadığını ifade etti. Tedavi sonrası Hüseyin’in sağlığına kavuştuğunu belirten Mehmet Orhan, "Oğlumuzun iyileşmesi bizleri çok mutlu etti. Artık yemek yiyebiliyor ve yaşam kalitesi arttı” dedi.
Hüseyin Orhan, tedavi sonrası yaşadığı değişikliklerden çok memnun olduğunu ve şu anda en çok yemek istediği şeyin dürüm olduğunu belirtti. Orhan, “Eskiden hiç yiyemiyordum ama şimdi rahatlıkla yiyebiliyorum. Bu benim için büyük bir mutluluk” diye konuştu.
Arun Acumsal