Sayfa Yükleniyor...
İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü, birçok insanın şikayeti olan şişkinlik, karın ağrısı, kabızlık ve demir eksikliği gibi sorunların, buğday gibi tahıllar ile çeşitli gıdalardaki bir protein grubu olan glütenden kaynaklanabildiği uyarısında bulundu
Prof.Dr. Gümürdülü, yaptığı açıklamada, buğday, bulgur, arpa, çavdar, irmik gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glütenin, yapışkan anlamındaki glue kelimesinden geldiğini, hamura elastikiyetini bu maddenin verdiğini, pizza, kek ve kurabiyelerin de yine bu madde sayesinde kabardığını belirterek, Ancak, bu madde, ince bağırsaklarda ciddi bir tahribata sebep olabiliyor. Bu nedenle glüten hassasiyeti ya da buğday alerjisi olanların kesinlikle bu gıdaları tüketmemesi gerekiyor dedi.
ŞİŞKİNLİK ORTAK ŞİKAYET
Çölyak hastalarının; buğday, arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da yulafta bulunan bir protein olan glütene karşı hassasiyet gösterdiklerini belirten Gümürdülü, şöyle devam etti: Hastalar glüten içeren besinleri tükettiklerinde, ince bağırsakların iç yüzeyini örten hücrelerden oluşmuş olan ve mukoza diye adlandırılan kısımda bulunan emici hücrelerde reaksiyon meydana geliyor. Bu reaksiyon sonrasında sindirim ve emilim bozulduğundan, zamanla bağırsaklardan emilemeyen maddelerin eksikliği yani demir eksikliği, kansızlık gibi şikayetlere neden oluyor.
TEŞHİSİN GECİKMESİ
Çölyak hastaları glütensiz beslendiklerinde bağırsaklarda oluşan harabiyetin düzeldiğini, tekrar glütenli besinler tüketmeye başladıklarında hastalık belirtilerinin yeniden ortaya çıktığını ifade eden Gümürdülü, Erken dönemde teşhis edilmediğinde çölyak hastalığı ciddi problemlere yol açabilir. Bahsettiğimiz bulgulara benzer şikayetleri veya ailesinde çölyak hastalığı öyküsü olanların bir uzmana başvurmaları gerekir. Çünkü çölyak hastalığı olanların yüzde 10 kadarında anne, baba, kardeş veya çocuklarında da aynı hastalık görülebilmektedir diye konuştu.
GLÜTENSİZ DİYET
Çölyak hastalığında tedavinin temelini sıkı bir glütensiz diyetin oluşturduğunu kaydeden Prof.Dr. Yüksel Gümürdülü, Hastalar glüten içeren tahıl ürünleri buğday, arpa ve çavdar kullanılarak yapılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmemeli. Pirinç, mısır, patates ve soya unundan yapılmış besinler tüketilebilir. Meyve, sebze, yumurta ve et ürünlerinin tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Glütensiz bir diyetin, kesin teşhis konulmadan uygulanmasını da tavsiye etmiyoruz ifadelerini kullandı. (İHA)
Haber Merkezi