“İshal mevsimden bağımsız değerlendirilmeli”

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Uzm. Dr. Bülent Durdu, yaz ishalleri ve besin zehirlenmelerinin belirtileri, tedavi yöntemleri ve korunma yollarını paylaştı


  • Oluşturulma Tarihi : 22.07.2017 07:51
  • Güncelleme Tarihi : 22.07.2017 07:51
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“İshal mevsimden bağımsız değerlendirilmeli” haberinin görseli

Durdu, “Yazın sıcaklıktan dolayı ishal vakalarını biraz fazla görüyoruz. Ama özellikle bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde bazı mikro organizmalar soğuk ortamda da ishale neden olabiliyor” diye konuştu. İshali mevsimden bağımsız değerlendirmek gerektiğini belirten Durdu, “Artık o kadar konforlu ortamlarda yaşıyoruz ki kışın bile yazdan daha sıcak korunaklı ortamlarda bulunabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

14 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA

Birçok farklı ishal nedeni olduğunu, bunları kronik ve akut olarak ayırdıklarını belirten Durdu, şunları kaydetti: “Kronik ishallerin daha detaylı değerlendirilmesi gerekir. İshal günde 3 veya daha fazla miktarda yumuşak ve sulu dışkılama olmasıdır. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama bireyler 4 defa ishal atağı geçiriyor. Bu ishal ataklarının yüzde 80-90’ı kendi kendine kısa bir sürede iyileşiyor. Ama yüzde 10-20’lik kesim ise bunların gözetimde olması gerekiyor veya evde kendi kendine bakımıyla hastalığın üstesinden geliyor. 14 günden fazla süren bir ishal tablosu varsa biz bunu kronik olarak kabul ediyoruz.”

Besin zehirlenmesinin ise bulantı, kusma veya ishale neden olabilen bir hastalık olduğunu belirten Durdu, bakteri, virüs veya parazit gibi mikropları içeren yiyeceklerin tüketilmesinden kaynakladığını belirtti. Durdu, besin zehirlenmesinin dünyada çok yaygın olduğunu söyledi. (AA)