Sayfa Yükleniyor...
Kedi fobisinden kurtulmanın mümkün olduğunu anlatan Psikolog Pınar Ersöz Tezer, kedi fobisi olan hastaları, evcil kedinin de katıldığı seanslarla terapi ettiklerini söyledi
NİHAT AK
Psikolog Pınar Ersöz Tezer, kedi korkusunda kimi insanların kedinin dişlerinden, kimi insanların tüylerinden, kimisinin de çok hızlı olan hareketlerinden endişelendiğini belirtti.
Kedi fobisinin kişiden kişiye değişiklik gösterebildiğini belirten Tezer, Kişilerin evinde kedi beslenmesini hedeflemiyoruz ama sokakta gördüğünde rahatsız olmasını engelleyebiliyoruz. Terapilerde kedi kullanabiliyoruz. Alıştırma dediğimiz bir tekniğimiz var. Bu tekniği terapinin son aşamalarında kullanıyoruz. Kediyi adım adım hastaya yaklaştırarak en sonunda da kucağına koyuyoruz. Sonucunda kedi fobisi son buluyor dedi.
GÜNLÜK YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR
Kedi fobisinin günlük yaşamı etkilediğini açıklayan Psikolog Pınar Ersöz Tezer, Kedilerden aşırı korkan kişilerin günlük uyumu fazlasıyla bozulmaktadır. Bu kişiler kimi zaman ilişkilerinde büyük problemler yaşayabilir. Genelde bu tip hastalar tedavi olmaya gelmezler lakin günlük yaşamdaki ve ilişkilerindeki sıkıntılar kedi fobisi yüzünden büyüdüyse bizlere başvurabiliyorlar diye konuştu.
GEÇMİŞ YAŞANMIŞLIKLAR NEDEN OLABİLİR
Geçmişte yaşanan bir travmanın kedi fobisine neden olabileceği gibi anneye duyulan öfke gibi farklı sebeplerin de ortaya çıkabileceğini açıklayan Tezer, Geçmişte yaşanmış bir travma varsa kedi fobisinin tedavisi çok uzun sürebilir. Anneye duyulan öfke gibi farklı bir sebepte kedi fobisini ortaya çıkarmış olabilir. Çünkü beynimiz birçok şeyi simgeleştirir. Bu simgelerin karşılığı da çoğu zaman hayvanlar olur dedi.
Haber Merkezi