KOAH Hastalığı: Koah nasıl teşhis edilir? Koah belirtileri nelerdir?

Koah nasıl teşhis edilir? Koah neden olur? Koah belirtileri nelerdir? Koah hastalarının yememesi gereken besinler gibi merak ettiğiniz birçok soruyu haberimizde cevapladık.


  • Oluşturulma Tarihi : 15.11.2023 11:45
  • Güncelleme Tarihi : 15.11.2023 11:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
KOAH Hastalığı: Koah nasıl teşhis edilir? Koah belirtileri nelerdir?

KOAH, solunum sisteminin kronik bir rahatsızlığıdır ve genellikle solunum yollarında daralma ile karakterizedir. Hastalık, nefes darlığı, öksürük ve balgam üretimi gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak, KOAH sadece solunum yollarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda hastaların yaşam tarzını ve özellikle beslenme alışkanlıklarını da önemli ölçüde etkiler. Vatandaşlar koah nedir sorularının yanı sıra Koah belirtileri nelerdir? Koah nasıl teşhis edilir? Koah hastalarının yememesi gereken besinler nedir? gibi soruların cevabını merak ediyor. İşte merak ettiğiniz soruların cevabı haberimizde…

KOAH NEDİR?

KOAH, bronşların daralması sonucu akciğer elastikiyet kaybı, nefes darlığı, öksürük ve hava akımının kısıtlanmasıyla karakterize edilen bir kronik inflamatuar akciğer hastalığıdır. Hava kesecikleri olan bronşlardaki bu daralma, hastalığın temel belirtilerini oluşturur. KOAH, amfizem ve kronik obstrüktif bronşiti de içerir. Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste görülen ve bu süre zarfında en az üç ay boyunca semptomları ilerleyen bir rahatsızlık olarak bilinir. Öte yandan, amfizem, kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinin esnekliğini kaybetmesine neden olan bir hastalıktır, bu da akciğer elastikiyet kaybı ve nefes darlığına yol açar.

KOAH, yalnızca akciğerleri değil, aynı zamanda tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen ciddi bir hastalıktır. KOAH'ın varlığı, diyabet, kemik erimesi, kalp damar tıkanıklıkları ve kaslarda enfeksiyon dışı iltihaplar gibi sorunlarla birlikte görülebilir. Bu durum, KOAH'ın sadece solunum sistemini değil, genel sağlığı da olumsuz yönde etkilediğini gösterir. Ayrıca koah, akciğer yaşlanmasını hızlandıran kritik bir hastalık olarak öne çıkar.

koah

KOAH NEDEN OLUR?

KOAH'ın öncelikli nedeni sigara kullanımıdır; bunun yanı sıra pipo, puro ve nargile kullanımı da hastalığın olası sebepleri arasındadır. Ayrıca, bireyin yaşadığı yer veya mesleki faaliyetleri nedeniyle organik ve inorganik tozlu ortamlara, kimyasal maddeler ve buharları içeren maddelere maruz kalması KOAH'ın gelişimine katkıda bulunabilir. Kapalı ortamlarda ısınmak veya yemek pişirmek amacıyla kullanılan biomas adı verilen organik yakıtlar, odun, tezek, bitki kökleri ve kömür dumanının neden olduğu iç ortam hava kirliliği de hastalıkla ilişkilendirilmektedir. Hava kirliliği, KOAH'ın yaygın bir nedenidir.

KOAH, genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde görülen bir hastalıktır ve bu hastalığı yaşayanların çoğunluğu sigara içen veya uzun süre sigara içmiş ve bırakmış bireylerdir. Yapılan araştırmalar, kadınların tütün dumanına daha duyarlı olduğunu ve erkeklerle aynı miktarda sigara içseler bile daha şiddetli hastalık belirtileri geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Hastalık sinsi bir şekilde ilerlediği için, sigara bağımlıları çoğu zaman öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemezler ve hastalık teşhisi konulduğunda genellikle akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olabilirler.

KOAH BELİRTİLERİ NELERDİR?

Balgamlı öksürük ve harekete bağlı nefes darlığı ve göğüste yaşanan enfeksiyonlarda ki artış KOAH’ın erken habercisi olabilir.

KOAH hastalığında yaşanabilecek belirtiler şunlardır:

Geçmeyen ve balgam içeren inatçı öksürük

Cildin mavimsi renk değişikliği (siyanoz)

Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı

Göğüste hırıltı

Grip ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarında artış

Ayak bilekleri ve bacaklarda şişlik oluşması

İlerleyen aşamalarında kilo kaybı

Hızlı nefes alma (taşipne)

Enerji kaybı

Gençlerde, akciğer kapasitesinin yeterli olması nedeniyle bu belirtiler günlük yaşamlarını olumsuz etkilemeyebilir. Ancak, bu şikayetlerin en az 3 ay boyunca iki sene üst üste devam etmesi durumunda, mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Eğer sigara içilmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse, öksürük şiddetlenebilir ve balgam miktarı artabilir. Hastalar, günün her saatinde balgam çıkarmaya başlayabilir ve bazen boğulacak kadar şiddetli öksürük atakları yaşayabilirler.

koah

KOAH HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

KOAH hastalarının beslenme düzeninde, yüksek protein içeren gıdalara öncelik verilmesi önerilir. Özellikle, bu süreçte düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında yağlı balıklar bulunmaktadır. Yüksek lif içeriğine sahip baklagiller arasında yer alan yulaf, mercimek, arpa ve kinoa gibi gıdaların da öğünlerde yer alması önemlidir. Ayrıca, taze meyve ve sebze tüketimi ile potasyum değeri yüksek yeşil yapraklı sebzelerin eklenmesi faydalı olacaktır. Bu besinlere ek olarak, sıvı tüketiminin kandaki oksijen seviyelerini etkilediği ve organların doğru çalışması için önemli olduğu göz önüne alındığında, vücudun su ihtiyacı düzenli bir şekilde karşılanmalıdır. Gün içinde az ve sık öğünlerin tercih edilmesi de önerilen diğer bir beslenme stratejisidir.

KOAH NASIL TEŞHİS EDİLİR?

KOAH hastalığının erken teşhisi ve müdahalesi, hastalığın gelişimini durdurma veya yavaşlatma potansiyeline sahiptir. Teşhis aşamasında, hastanın şikayetleri titizlikle değerlendirilir ve solunum fonksiyon testleri ile akciğer grafisi gibi çeşitli tetkikler kullanılır. Solunum kapasitesi, hastanın yaşına, cinsiyetine ve kilosuna göre belirlenen fonksiyon hedeflerine dayanarak ölçülür. Solunum testi, hem KOAH'ın teşhis edilmesini hem de hastalığın şiddetinin belirlenmesini sağlar. Kan oksijen seviyesi ölçümü ve bazı kan ile egzersiz testleri, diğer yardımcı tetkikler arasında yer almaktadır.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Verem hastalığı nedir? Verem hastalığı belirtileri

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ