- Sağlık
- 20.04.2025 11:22
Verem hastalığı, tarihsel bir öneme sahip olan ve günümüzde de yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Verem hastalığı nedir? verem hastalığının belirtileri ve nedenleri haberimizde…
Verem hastalığı, insanlık tarihinde önemli bir sağlık sorunu olmuş ve günümüzde de varlığını sürdüren bir hastalıktır. Bu hastalık, belirgin semptomları ve özel bir etkenin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olarak bilinir. Verem hastalığı, tıp dünyasında geniş çaplı araştırmalara konu olan ve etkilerini azaltmak için çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilen bir konudur. Bu yazımızda verem hastalığı nedir, verem hastalığının belirtileri belirtileri ve verem hastalığı nasıl bulaşır gibi soruların yanıtladık. Verem hastalığı ile ilgili merak edilenler…
Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında verem hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür ve mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır. Bu ortama giren sağlıklı kişiler Mycobacterium tuberculosis isimli mikrobu solunum yoluyla alır ve hastalık bu şekilde yayılmayı sürdürür.
Tıbbi adıyla tüberküloz (TB) olan verem hastalığı, hava yoluyla bir kişiden diğerine bulaşabilen, akciğerleri etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Mycobacterium Tuberculosis adlı bakterilerden kaynaklanan bu hastalık, tedavi edilebilir bir durumdur ve verem aşısı ile önleme sağlanabilir.
Tüberküloz mikrobuyla temas eden bireyler, uzun bir latent dönem boyunca genellikle herhangi bir belirti göstermeden sağlıklı yaşamlarına devam edebilirler. Bu süre zarfında, bağışıklık sistemi Mycobacterium tuberculosis bakterisine karşı savaşarak hastalığın gelişimini engellemeye çalışır. Ancak bağışıklık sistemi yeterince direnç gösteremediğinde, tüberküloz mikropları aktifleşir ve bu durumda verem hastalığı ortaya çıkar. Verem, genellikle solunum sistemi üzerinde etkilerini gösterdiği için belirtileri de bu bölgede ortaya çıkar. En yaygın belirti, uzun süre devam eden öksürük ve balgam çıkarmadır, özellikle sabah saatlerinde daha belirgin olabilir. Diğer belirtiler arasında göğüs ağrısı, halsizlik, ateş, gece terlemeleri, iştah kaybı ve kilo kaybı bulunmaktadır. Ayrıca, bazı hastalarda nefes darlığı, kan tükürme, göğüs ağrısı ve öksürükle birlikte hırıltı da gözlemlenebilir. Tedavi edilmediğinde, verem belirtileri ilerleyebilir ve diğer organları da etkileyebilir.
Hastalığın başlangıcından itibaren gözlenen verem hastalığı belirtileri şöyle:
Şiddetli göğüs ağrısı,
15 günden uzun süren öksürük şikayeti,
İştahsızlık, hızlı kilo kaybı,
İlerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi
Halsizlik, yorgunluk
Yüksek ateş, gece terlemesi.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Uyuz vakaları arttı! Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir?