Koronaya karşı C vitamini tüketimini artırın
Uzm.Dr. Onur Oral koronavirüse karşı etkinliği kanıtlanmış C Vitaminin vücuda faydaları hakkında bilgi verdi. Oral, pandemide bu vitaminin tüketiminin son derece önem teşkil ettiğinin altını çizdi
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
İçerisinde bulunduğumuz dönem tüm dünyada Korona pandemisi ile ilgili bağışıklık sistemi sorunlarının yaşandığı döneme karşılık gelmekte. Bu dönem içerisinde korona pandemisi dünyada bir salgın olarak hem can kaybına hem de tedavisi zor sorunlara neden olmayı sürdürüyor. İçerisinde bulunduğumuz süreçte virüsün etkisini engelleyebilecek pek çok yöntem söz konusu. Tabii ki sosyal izolasyon, kişinin maske kullanması, bireysel temizlik ve hijyen alışkanlığının geliştirilmesi aynı zamanda evde kalarak korunmak yani sosyal ortamlardan uzak durmak ayrıca önem teşkil ediyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral C Vitaminin tüketilmesinin koronavirüs pandemisine karşı vücudun bağışıklık sistemini aktive ve kuvvetlendirici özelliği olduğunu söyledi. Uzm.Dr. Onur Oral, “Bağışıklık sisteminin bilmemiz gereken en önemli özelliği ise vücuda giren ve hastalığa sebebiyet verecek virüslere, bakterilere karşı korumasıdır. Mevsim gereği grip virüsünün oldukça yaygın görüldüğünü biliyoruz. Bir yıldan beri dünyada ciddi sorunlara sebebiyet veren koronavirüsün bu guruba girdiğini söyleyebiliriz. Bu virüslere karşı vücudun bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bağışıklık sistemi ise savunmaya geçerek bu virüsü yok edici güce sahip doğal bir etken. Korona pandemisinde bu virüsü almış ancak etkilerini hafif olarak atlatan kişilerin bağışıklık sistemlerinin iyi olması bir rastlantı değil. Savunma sistemini geliştirebilmek için yapabileceğimiz birçok nokta var. Özellikle dengeli ve sağlıklı beslenme, spor alışkanlığı aynı zamanda sigara, alkol gibi alışkanlıkları bırakmamız. Sağlıksız, oksijeniz ortamlardan uzak durmamız ve C Vitamini tüketimini artırmamız gerekiyor” diye konuştu.
KOLAJEN SENTEZİNİ ARTIRIR
Korona pandemisi döneminde C Vitamini alımının vücuda etkilerinden söz eden Uzm.Dr. Onur Oral, “Bağışıklık sistemini aktive eden önemli bir vitamindir. Kış günlerinde yaygın olarak görülen soğuk algınlığının önlenmesi ve tedavisinde aktif rol üstlenir. Bu bakımdan tüketimi önemlidir. C vitamini kanda bulunan savunma hücrelerini aktive ettiği ve enfeksiyon etkenlerine karşı onları daha başarılı savunma yapmaya yönelik desteklediği bilimsel yayınlar ile ispatlanmıştır. Yapılan araştırmalarda C vitaminin duygusal yapıyı geliştirdiği kişiyi daha canlı ve mutlu kıldığına dair yayınlar mevcuttur. Özellikle stres durumunda C vitamini ihtiyacı artar. Bu bakımdan stresli dönemlerde alınması daha da önem taşır. Aynı zamanda sigara tüketim alışkanlığının C vitaminini vücutta azalttığını biliyoruz. C vitamini deyince aklımıza ilk olarak antioksidan etki gelir. Bir E vitamini gibi hücre koruyucu etkiye sahiptir. C vitamininin bir önemli etkisi de deri sağlığını korumasıdır. Derinin daha sağlıklı görünmesinde rol alır. Kolajen sentezini artırır. Bu etkiden yola çıkarak kıkırdak, bağ dokusu sentezini artırarak eklemlerin etkisini artırarak iskelet direncini artırır ” dedi.
C VİTAMİNİNDEN ZENGİN MEYVE VE SEBZELER
Hangi kaynaklardan C Vitaminin alınacağına dair bilgi veren Oral, “Doğada C vitamini kaynağı olan birçok sebze ve meyve mevcuttur. Taze olarak yenmesi gerekir. En sık bilinen C vitamini kaynağı turunçgillerdir. Bu ailede portakal, mandalina ve bergamot bulunur. C vitamini açısından çok zengindirler. Turunçgillerin sonbahar ve kış aylarında yaygın bulunması dönem içerisinde ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı bir şanstır. Bununla beraber kivi’nin zengin bir C vitamini kaynağı olduğunu biliyoruz. Günde bir kivi vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Sebzelerde ise; biber, brokoli, karnabahar, lahana türlerini sayabiliriz. Ananas, böğürtlen, kavun, karpuz, balkabağı da bir başka C vitamini potansiyeli yüksek meyvelerdir” diye konuştu.