Sayfa Yükleniyor...
Birçok Avrupa ülkesinin çeşitli kliniklerinde çalışmalar yaparak Türkiyede gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavisini gerçekleştiren Uzman Göz Doktoru Mehruz Cevadzade, matkap ve çekiç kullanılarak yapılan tedavi yöntemlerinden sonra lazerin hastalar için büyük konfor oluşturduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
Her yaş gurubu insanda ortaya çıkabilen gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisini yurt dışında aldığı eğitimler sonrasında Türkiyede uygulamaya başlayan Uzman Göz Doktoru Mehruz Cevadzade, çeşitli göz hastalıklarının tedavileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Katarakt , şaşılık, glokom, göz estetik cerrahisi gibi alanlarda tedavi uygulayan Cevadzade, aynı zamanda Türk Oftalmoloji Derneği başta olmak üzere Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Derneği (ESCRS) ve Amerika Oftalmoloji Akademisi (AAO) üyesi.
Lazer öncesi tedavide gözyaşı kanal tıkanıklığı tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanın burun kemiğini matkap veya çekiç ile kırmak zorunda kaldıklarını belirten Cevadzade, günümüzde Diode Lazer yöntemiyle hastaların ağrısız bir şekilde tedavi edilebildiğini söyledi. Cevadzade, Göz yaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan çocuklarda dahil olmak üzere her yaş ve cins de görülebilen bir hastalık. Göz yaşarması, çapaklanma ve gözyaşı kesesinin yerleştiği bölgede şişlik bu hastalığın belirtileri arasında yer alıyor. Bölgeye basınca göz kapaklarının iç köşesinde bulunan gözyaşının aktığı deliklerden göz içine irin ve iltihap çıkması şeklinde de tanımlanabilinir. Bu olayı kabaca lavabo borusunun tıkandığındaki duruma benzetebiliriz. Çocuklarda tedavi 2-3 yaşa kadar yüz kemikleri halen kıkırdak yapıda olduğundan daha rahat olmakla birlikte sadece milleme olarak bilinen probing yöntemi ile açılabilmektedir dedi.
DİODE LAZER TEDAVİSİ
Yetişkinlerde yüz kemikleri geliştiği için gözyaşını boğaza akıtan gözyaşı kanalını açmanın mümkün olmadığını ve yeni bir kanalın açılması gerektiğini ifade eden Cevadzade şu açıklamalarda bulundu: Eskiden bu yeni kanalı açmak için hastaya genel anestezi verilir ve burun kemiği matkap veya çekiç ile kırılarak yeni göz yaşı yolu açılırdı. Ancak günümüzün en son teknoloji ürünü olan lazer bu hastalığa da çare oldu. Diode Lazer sayesinde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatı, hastaya genel anestezi verilmeden, cilt kesilip yüzde hiçbir kalıcı iz bırakmadan, ameliyat sonrası saatlerce kanamaya sebep olmadan, burun kemiği çekiç veya matkapla kırılmadan, kısa bir süre içinde tamamen iyileşen bir teknik haline geldi. Göz yaşı kanal tıkanıklığının lazerle olan en son ameliyat tekniği göz yaşı deliğinden girilerek gözyaşı kanalını lazerle açma anlamına gelen Transkanaliküler Diode Lazer DSR tekniği olup Avrupa, Amerika ve Türkiye de yeni uygulamaya geçmiştir. Tamamen estetik, dikişsiz, kansız ve iyileşmesi çok hızlı olan bu teknikle narkoz alamayan çok yaşlı hastalar bile rahatlıkla ameliyat olabilmekteler.
GÖZ TEMBELLİĞİ
Göz tembelliğinin günümüzde NeuroVision teknolojisi kullanılarak tedavi edilebildiğini söyleyen Cevadzade, görmeyi direk beyine öğreterek görme keskinliğini artıran bu teknolojininbilgisayar ve kişiye özel program kullanılarak yapıldığını açıkladı. Cevadzade, interaktif bilgisayar kullanımı şeklinde tesis edilen NeuroVisionun hastalara kendi evlerinin konforunda internet bağlantılı bir PC kullanımıyla sunulabildiğini belirterek, Bu uygulamadaki görsel uyarmalar direk beyindeki görme merkezini uyarır ve bunun sonucunda kontrast duyarlılığı, görme keskinliği ve kalitesi artar. NeuroVisionnun yenilikçi teknolojisi görsel sistemin nöral performansını en mükemmel hale getirmeye odaklanmış araştırmalar sonucunda geliştirilmiştir. NeuroVision 20 yıllık ısrarlı bilimsel ve klinik araştırmalarının sonucu ortaya çıkmış bir tedavi yöntemi olup beynin görsel bilgiyi nasıl bir işlemden geçirdiğini,nöral aktivitenin görsel idrakle nasıl ilgili olduğunu ve görsel işlemlerin diğer nöral sistemlerle nasıl birlikte hareket ettiğini anlamaya yönelik çalışmalardır açıklamasını yaptı.
KERATOKONUS HASTALIĞI VE GÜNCEL TEDAVİSİ
Keratokonusun gözün en önde bulunan saydam tabakasında ilerleyici incelme ve sivrileşme meydana gelmesiyle oluştuğunu ifade eden Cevadzade şöyle dedi: Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan hastalar 20li yaşlarında haberdar olurlar. 2040 yaş arasında ilerleme gösterip 40 yaştan sonra durağan döneme girer. Günümüzde keratokonus hastalığı batı toplumlarında her 2 bin kişiden birinde gözlemlenmektedir. Keratokonusun görülme sıklığı her geçen yıl daha da artmakta. İlerleyen miyop ve astigmat, kornea incelmesi ve sivrileşmesi ile belirti vermeye başlayan keratokonus hastalığına, çok özel tetkiklerle erken dönemde teşhis konulabilir.
KERATOKONUSUN NEDENLERİ
Ailesinde daha önce keratokonus öyküsü olan kişilerin en önemli risk grubunu teşkil ettiğini ve korneanın ana yapısını oluşturan kollojendenin yapısal bozulmasını tetikleyen bazı genlerin varlığının tespit edildiğini açıklayan Cevadzade, Özellikle çocukluk döneminde gözün sıkça ovalandığı alerjik göz hastalıkları bu hastalığın ilerlemesini arttırabilir. Devamlı değişen gözlük numaraları, ilerleyen miyopi ve astigmat, gözlüğe rağmen düşük görme düzeyi, her doktordan alınan farklı gözlük reçeteleri nedeniyle bu hastalık oluşur. Hastaların birçoğuna ancak video keratografik özel tetkiklerle teşhis konulabilir. Çok erken dönemde hastaların bir kısmı hiç şikâyeti olmadan sadece miyop veya astigmat şikâyetlerinden kurtulmak için göz hekimine başvurabilmektedirler. Yapılan topografik incelemelerle keratokonus tespit edilebilir. Bu tetkikler detaylı incelenmeden yapılan excimer lazer ameliyatları sonrası kornea daha inceleceğinden keratokonus hastalığı daha hızlı ilerleyebilir ifadelerini kullandı.
MEHRUZ CEVADZADE KİMDİR?
Tahran doğumlu olan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehruz Cevadzade1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini iyi derece ile bitirerek 1993de göz hastalıkları ihtisasına girdi. 1997de uzman doktor olan Cevadzade, Sağlık Bakanlığı bünyesine katılarak Akseki Devlet Hastanesi Başhekimliğine atandı. Devlet hizmeti sırasında birçok ilin hastanelerinde klinik şefliği görevini başarı ile yürüten Cevadzade, 2004 tarihinden itibaren özel sektörün çeşitli hastanelerinde göz klinikleri kurarak çalışmaya başladı. Birçok Avrupa ülkesinde çeşitli kliniklerde çalışmalar yapan Uzman Dr. Mehruz Cevadzade özellikle lazer ile gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisini (Diod Laser Transcanalicular DCR) Akdeniz ve Ege bölgesine başarıyla tanıtan cerrah oldu. Halen bu ameliyat üzerine çeşitli çalışmalar yapan Cevadzade aynı zamanda katarakt, şaşılık, glokom, okuloplasti (Göz estetik cerrahisi) gibi alanlarda da tedavi uygulamakta. Türk oftalmoloji, Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Derneği (ESCRS), Amerika Oftalmoloji Akademisi (AAO) üyesi olan Cevadzade, şu an halen Bergama Kuzey Ege Göz Hastalıkları Dal Merkezinde çalışmaktadır.
http://www.mehruzcevadzade.com/tr
Haber Merkezi