- Sağlık
- 08.08.2025 14:43
40 yıl boyunca süren bir araştırma, patates kızartması tüketiminin tip 2 diyabet riskini ciddi oranda artırdığını ortaya koydu. Diyabetten korunmak için patatesi nasıl tüketmeli?
British Medical Journal’da yayımlanan kapsamlı bir araştırma, yaklaşık 200 bin Amerikalı sağlık çalışanının beslenme alışkanlıklarını tam 40 yıl boyunca inceledi. Araştırmanın sonunda, katılımcılardan 22 bini tip 2 diyabet tanısı aldı. Bu uzun soluklu çalışma, özellikle patates tüketiminin diyabet üzerindeki etkilerini detaylı şekilde ortaya koydu. Peki diyabet riskinden korunmak için patatesi nasıl tüketmek gerekir?
Çalışmanın dikkat çeken sonuçlarından biri, patatesin pişirme şeklinin diyabet riski üzerinde belirleyici olmasıydı. Fırınlanmış veya haşlanmış patateslerin düzenli tüketimi, diyabet riskini artırmazken, patates kızartması tüketiminin doğrudan riskle bağlantılı olduğu belirlendi. Haftada üç porsiyon patates kızartması yiyenlerde tip 2 diyabet riski yüzde 20 artarken, bu miktar haftada beş porsiyona yükseldiğinde risk yüzde 27’ye kadar çıktı.
Uzmanlar, bu farkın temelinde patatesin pişirme ve işleme sürecinin yattığını vurguluyor. Patates kızartması, öncelikle ince ince kesilip ardından yüksek ısıda yağda kızartılıyor. Bu işlemden önce genellikle patatesler kısa süreli yağda kızartılıyor ve renklerini korumak için çeşitli katkı maddeleri ekleniyor. Tüm bu süreçler, patatesi “ultra işlenmiş” bir gıdaya dönüştürüyor ve sağlık açısından olumsuz etkiler yaratıyor.
Araştırma aynı zamanda sağlıklı alternatifler sunuyor. Haftada üç porsiyon patatesin, tam tahıllarla değiştirilmesi durumunda diyabet riskinin yüzde 8 oranında azalabileceği sonucuna varılmış olup, esmer pirinç, tam buğday ekmeği, yulaf, arpa, kinoa ve karabuğday gibi tam tahılların diyabet riskini düşürmede etkili olduğu belirtiliyor.
Kaynak : HABER MERKEZİ