Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, kilo sorunu olan veya kolesterolü yüksek olan herkesin adını en az bir kere duyduğu tarçının ününün 4 bin yıl öncesindeki Çin yazıtlarına kadar uzandığını söyledi
EMİNE YALÇIN - ÖZEL HABER
Tarçının günümüzde birçok kişi tarafından çeşitli sağlık sorunlarının üstesinden gelmek üzere hem kullanıldığına hem de önerildiğine dikkat çeken Diyetisyen Derya Zünbülcan, günlük hayatta tedavi edici ve sağlığı destekleyici özellikleri olan tarçının sağlığa pek çok faydasının olduğuna vurgu yaptı.
TARÇIN SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Tarçın ile ilgili önemli bilgiler veren Diyetisyen Derya Zünbülcan, günümüzde birçok kişi tarafından çeşitli sağlık sorunlarının üstesinden gelmek üzere hem kullanıldığını hem de önerildiğini söyledi.
Kilo sorunu olan, kan şekeri yüksek olan veya kolesterolü yüksek olan herkesin adını en az bir kere duyduğu bu mucize baharatın ününün 4 bin yıl öncesindeki Çin yazıtlarına kadar uzandığını da sözlerine ekleyen Zünbülcan, Eski yazıtlarda günlük hayatta tedavi edici ve sağlığı destekleyici özellikleri anlatılan tarçının sağlığa pek çok faydası var. Tarçın, sindirimi kolaylaştırır. Böbrek hastalıklarına iyi gelir. Şeker dengesinin sağlanmasında ve kadın hastalığı ile ilgili bazı rahatsızlıkların hafifletilmesinde etkilidir. Kansere karşı korur. Alzheimer gibi adını sıklıkla duymaya başladığımız rahatsızlıkların engellenmesinde önemli etkileri vardır dedi.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER
Zünbülcan, tarçının herkesin mutfağında bulunan güzel bir antidiyabetik ajanı olduğunu ifade ederek, yani doğal bir şeker ilacı olduğunu söyledi. Zünbülcan, İçerisinde bulunan sinnemilaldehit sayesinde kan şekerini dengeler. Göbek bölgesinin zayıflatılmasında, yüksek kan şekerinin düşürülerek tahlillerin düzenlenmesinde etkilidir. Diyabeti olan 60 kişi ile yapılan bir çalışmada tarçın kullanımı ile kan şekerlerinde ortalama yüzde 29 oranında düşüş gözlenmiştir diye konuştu.
POLİKİSTİK OVERDE DİRENCİ KIRMAYA YARDIMCIDIR
Tarçının polikistikover sendorumunda sıklıkla görülen insulin direnci üzerine etkisini gözlemlemek için polikistik over sendromuna sahip kadınlar ile bir çalışma yapılmıştır diyen Zünbülcan, sözlerine şu şekilde devam etti: Çalışmada kadınlar ikiye ayrılmış. Bir gruba tarçın kapsülü verilirken diğer gruba habersiz bir şekilde plasebo etkili boş kapsul verilmiştir. İki ay boyunca yapılan takip sonucunda tarçın kapsülü alan grubun insulin direncinde düşme gözlenirken boş kapsül alan grubun değerlerinde değişme olmamıştır. Bu çalışma ve bu çalışmanın sonuçlarına benzer sonuçlar elde edilen diğer çalışmalardan yola çıkarak polikistik overi olan kişilerin(tarçın kullanmalarına engel başka bir sağlık sorunları yoksa) insulin dirençlerini kırmaları için kullanabilecekleri en ucuz ve en pratik besinlerden birinin tarçın olduğunu söyleyebiliriz.
DOĞAL MİKROP ÖLDÜRÜCÜDÜR
Zünbülcan, tarçının içerisinde bulunan bazı ajanların doğal bir antimikrobiyal ajan olarak işlev görmesini sağladığını da belirterek, bu sayede tarçının vücudu mikroplara karşı koruduğunun da altını çizdi.
ÇAYINI YAPIN YOĞURDA EKLEYİN
Tarçının şifasından faydalanmak için ara öğünlerde yoğurdun içerisine karıştırılmasını öneren Zünbülcan, Soğuk kış gecelerinde içinizi ısıtmak için bitki çayından faydalanın. Dilerseniz adaçayı, ıhlamur, yeşilçay ile birlikte demleyin. Hem aromayı güzelleştirin hem sağlığa olan faydasından yararlanın dedi.
AZI KARAR ÇOĞU ZARAR
Zünbülcan, tarçın ile ilgili son olarak şunları söyledi: Tarçın faydalıdır. Ancak her faydalı şey gibi dozunda kullanılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda genel olarak güvenli bir baharat olan tarçının gün ve doz olarak aşırı kullanımı halinde karaciğer sağlığına zarar verebileceğinin gösterildiği çalışmalar vardır. Ancak bu çalışmalara bakarak tarçının zararlı olduğunu söylemek oldukça yanlıştır. Buradan çıkarılması gereken sonuç her besin gibi aşırı ve sınırsız kullanılmaması, dozunda kullanıldığında şifa kaynağı olan bir besinin yanlış kullanılırsa bedene zarar verebileceği olmalıdır.
ZÜNBÜLCANDAN ŞİFA VEREN TARÇIN ÇAYI TARİFİ:
2 çubuk tarçın
2 tatlı kaşığı beyaz çay/ yeşilçay
2 parça portakal kabuğu
500 ml su
Yapılışı: Tarçın, beyaz/yeşilçay, portakal kabuğunu cam veya porselen bir demlikte karıştırın. Üzerine 500 ml kaynamış 1-2 dakika beklemiş suyu ilave edin. Demliğin ağzını kapatarak 5 dakika demleyin. Günde 1-2 fincan içebilirsiniz.
Haber Merkezi